На Полтавщині громада намагається відстояти церкву: влада і поліція стоять на заваді

07 вересня 2022 0
Дар'я Жученя
У селі Піщаному, що на Полтавщині, громада бореться за вихід Успенської церкви з-під московського патріархату, однак влада та поліція не квапляться допомагати.

29 липня в Піщанській територіальній громаді пройшла 16 сесія 8 скликання. На ній розглядали питання про заборону діяльності на території Піщанської громади церков московського патріархату. Голова громади Краплина Олександр Петрович та ще деякі депутати утрималися від голосування. Рішення не прийняли. Ця ситуація глибоко обурила активних громадян, жителів села Піщане Кременчуцького району. Інформацію про цю ситуацію надав місцевий активіст Віталій Іващенко.

Віталій стверджує, що про проведення сесії не оголосили, тим самим не давши можливість громаді вплинути на рішення.

Так у селі Піщане Кременчуцького району гостро постало питання про перехід церкви у ПЦУ. Однак, місцеві активісти зіткнулися з опором з боку керівника церкви - попа Анатолія.

11 вересня у селі Піщане мало відбутися мирне зібрання громади для розв'язання питання виходу Успенської церкви з-під московського патріархату.

Віталій Іващенко є адміністратором групи в телеграмі «Джокер Піщанської громади». Саме у цій спільноті відбувається обговорення нагальних проблем громади.

Чутки про майбутнє мирне зібрання громади села дійшли до влади, тому до активістів почали навідуватися поліціянти.

Так нам надали аудіозапис бесіди однієї з учасниць руху за перехід місцевої церкви в ПЦУ Лариси. Під час розмови поліціянт, апелюючи до слів прем’єр-міністра України, запевняв, що розв'язання питань церкви зараз не на часі, а церква не перейде в ПЦУ, допоки рішення про це не прийме влада. До того ж за словами правоохоронця, піп Анатолій, якого громада підозрює у відверто проросійській позиції, змінив у статуті церкви «дещо».

Основним аргументом поліціянтів проти зібрання громади села стала «заборона зібрань під час війни». Пані Лариса не погодилася з правоохоронцем щодо заборони мирних зібрань та запевнила, що громада села – цивілізовані люди й планують сформувати коректне звернення та документально зафіксувати позицію жителів села, а ще повідомила, що зібрання 11 серпня скасували.

Пані Лариса повідомила нам, що піп Анатолій категорично вороже налаштований проти переходу церкви в ПЦУ. У переписці він навіть сказав, аби селяни будували для ПЦУ нову церкву.

Недружній візит нанесли ще одній активістці села Піщане пані Руслані. 29 липня, в день проведення сесії, жінка написала пост у групу в телеграмі, в якій вели обговорення жителі Піщанської громади. Слова пані Руслани стосувалися депутатів, які не підтримали перехід місцевої церкви в ПЦУ. Жінка звернулася до Краплини О.П. (голови громади), Крупи С.І. (депутатки), Лавріненко (працівника громади) та Книш М. (депутата) нагадавши, що влада повинна відстоювати перш за все інтереси народу.

Після публікації цього посту до пані Руслани телефонувала депутатка Крупа С. І. та в грубій формі пояснила активістці, що громада питань, які стосуються церкви, не вирішує.

6 серпня Руслана виставила у спільноту в телеграмі фото зруйнованої дороги, яку голова територіальної громади Олександр Краплина вже довгий час обіцяв полагодити. У групі почалося бурхливе обговорення цієї проблеми.

Наступного дня до пані Руслани під’їхав автомобіль, із якого вийшов чоловік. Незнайомець почав погрожувати жінці за фото та різні дописи, які вона публікує. В процесі недружньої бесіди чоловік міцно тримав Руслану за руку, імовірно, намагаючись залякати.

Після цих випадків активіст села Піщане Віталій Іващенко сам ініціював розмову з поліцією. Під час розмови Віталій намагався зрозуміти, з якою метою поліціянти залякують жінок. У відповідь чоловік почув, що поліція намагається попередити появу конфліктів.

Нам Віталій Іващенко висловив свою позицію. Чоловік переконаний, що поліція, голова ТГ Олександр Краплина та піп Анатолій знаходяться по один бік. За словами Віталія, священник Анатолій товаришує з Олександром Краплиною, а багатьом поліціянтам влада давала земельні наділи. Скоріш за все, влада  спонукала поліцію взяти участь у цій справі та, шляхом залякування, відбити в громади бажання боротися за заборону діяльності церков московського патріархату.

Цікава деталь про позицію попа Анатолія виплила на сесії 29 липня. Пані Солоснюк розповіла, що у 2014 році священник відмовився відспівувати полеглого в бою на Донеччині українського військовослужбовця. Втім, навіть цей факт не вплинув на рішення депутатів.