135 доба російсько-української війни: головні новини станом на 8 липня

08 липня 2022 0
Евакуація мирних жителів на Херсонщині, росія готова відвоювати Аляску, білоруси проти участі у війні з Україною: головні події станом на ранок 8 липня.

На колишнього прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе скоєно замах. Політик отримав кілька пострілів в спину під час своєї передвиборчої промови у місті Нара. Його госпіталізували із попереднім діагнозом "зупинка серця та відмова легень". Нині лікарі продовжують боротись за його життя. За даними місцевих ЗМІ, підозрюваного у нападі затримано, опору він не чинив. Ним виявився 41-річний моряк Тецуя Ямагамі, житель міста Нара, де і виступав експрем'єр.

У Чернівцях зафіксували масовий спалах вітряної віспи. Характерні симптоми виявили у 20 вихованців Миколаївського обласного будинку дитини, яких евакуювали до Чернівців ще в березні.

95% білорусів вважають, що їхня армія не повинна вступати у війну проти України. Про це повідомив директор "Білоруської ініціативи" Chatham House. "Ставлення білорусів до війни Росії в Україні залишається негативним. Ми бачимо, що поступово відбувається плавлення підтримки Росії. Зменшується кількість людей, які вважають, що потрібно підтримувати дії Росії (з 28% у березні до 23% у червні 2022 року)", - зазначив експерт.

Росія стягує техніку в напрямку Сіверська на Донеччині. Про це повідомляють фахівці британської розвідки. Також вони припускають, що це місто окупанти можуть зробити наступною тактичною метою і розпочати потужний наступ у цьому напрямку.

Жителів міста Олешки Херсонської області закликали евакуюватись, щоб, надалі, не стати "живим щитом" для російських окупантів. Найперше радять виїхати тим хто проживає поблизу складів зброї та місць скупчення російської ворожої техніки та особового складу окупантів.

Військові навчання у Білорусі продовжили, як мінімум до 16 липня. Про це повідомила моніторингова група "Білоруський Гаюн" із посиланням на графік проведення навчань на білоруських полігонах. Разом з тим, експерти моніторингової групи наголосили, що, за їхніми даними, білоруська армія не готова до наступу на Україну.

Заяви міністерства оборони РФ про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали Прапори України на острові Зміїний не відповідають дійсності. Про це повідомили на офіційній Фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ. А за даними Forbes, росіяни втратили на Зміїному і в навколишніх водах техніки та озброєння майже 1 млрд дол.

Бюджетні органи Єврокомісії відмовляються схвалювати виділення Україні нового кредиту на 1,5 млрд євро за лінією Європейського інвестиційного банку через побоювання дефолту країни. Про це повідомило інтернет-видання Bloomberg.

Адміністрація Глушківського району, Курської області РФ закликала місцевих жителів обклеїти скотчем вікна та заздалегідь підготувати підвальні укриття. Як повідомляють місцеві ЗМІ у підвали курських будинків почали масово зносити запаси води, їжі та теплих речей.

Росія натякнула США що готова відвоювати Аляску. Так 6 червня спікер Держдуми В’ячеслав Володін заявив, що "США мають думати про Аляску, коли розпоряджаються міжнародними ресурсами Росії".