У жовтні в Україні може випасти перший сніг – метеоролог

02 вересня 2021 0
Ольга Семенко
Метеоролог розповіла, що цьогоріч жовтень може бути холоднішим за листопад та грудень.

Цього  року жовтень в Україні може бути холоднішим за листопад та грудень, а вже в другій його половині може випасти перший сніг. Про це повідомляє "Уніан", посилаючись на пресконференцію завідувачки відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Національної академії наук Вазіри Мартазінової.

За її словами, в останні роки жовтень в Україні почав мати процеси передзим’я. Тож, якщо друга половина жовтня ознаменується негативними температурами, може утворитися сніговий покрив.

Мартазінова розповіла, що раніше перехід до зими в Україні був плавним, з поступовим похолоданням восени та нульовою температурою в грудні. Зараз сезони сильно змістилися, жовтень стає холоднішим, зате в наступні два місяці може бути потепління до плюсових температур.

Крім того, спостерігається "розкид" в графіку кліматичної зими: вона може початися в кінці січня і закінчитися в кінці лютого, або початися в кінці грудня і закінчитися в січні, чи протриматися з грудня до лютого.