Умовний термін призначили водієві, який у нетверезому стані на Полтавщині збив велосипедистку

25 травня 2021 0
Тетяна Наказненко
Узимку 2019 року у Котельві водій автомобіля збив велосипедистку. Чоловікові за скоєння ДТП призначили умовний термін, також він має сплатити 10 000 грн витрат потерпілій на правову допомогу.

Два роки іспитового строку призначив Котелевський районний суд чоловікові, який у нетверезому стані автомобілем збив велосипедистку. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.  

Згідно з текстом вироку, 21 грудня 2019 року близько 7:10 обвинувачений у стані алкогольного сп’яніння керував автомобілем "ГАЗ АС-А 21R22 АХІ-1", який належить ТОВ "Агрофірма "Маяк". Водій на вулиці Ковпака в селищі Котельва не врахував дорожньої обстановки і погодних умов, відволікся від керування транспортним засобом, виїхав на смугу зустрічного руху, де збив велосипедистку.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди жінка зазнала тяжких тілесних ушкоджень.

У вказаній дорожній обстановці водій мав технічну можливість запобігти аварії, для чого у нього не було будь-яких перешкод.

Під час судового розгляду обвинувачений свою вину в скоєнні злочину визнав повністю.

Суд визнав чоловіка винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 (порушення ПДР, якщо вони заподіяли тяжке тілесне ушкодження потерпілому) Кримінального кодексу України. Йому призначили покарання у виді трьох років шести місяців позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк два роки. На підставі ст. 75 Кримінального кодексу України водія звільнили від відбування основного покарання, встановивши іспитовий строк.

З Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Маяк" на користь потерпілої мають стягнути 96 784 грн відшкодування моральної шкоди.

Водій має сплатити на користь потерпілої 10 000 грн відшкодування, понесених нею витрат на правову допомогу.

Також на користь держави чоловік має сплатити 2 512 грн процесуальних витрат на проведення судових експертиз.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.