З січня не можна буде без паспорта купити SIM-картку

23 грудня 2021 0
З першого січня набуде чинності закон "Про електронні комунікації". Згідно з ним, українці повинні почати під'єднувати свої паспортні дані до номерів телефонів.



Вже з січня українці не зможуть придбати мобільний номер без паспорта. Все через те, що набуде чинності закон "Про електронні комунікації".

"Це робиться для того, аби забезпечити людей від заволодіння їхніми коштами. Адже всі кредитні та будь-які банківські картки наразі під’єднані до мобільного телефону", – зауважив народний депутат України Андрій Боблях.

З першого січня українці повинні почати під'єднувати паспортні дані до SIM-карти. Зробити це можна, прийшовши до магазину мобільного оператора з паспортом або ж застосунком "Дія".

Зараз же шахраї можуть телефонувати вашому мобільному оператору, представлятись вами та просити дистанційно відновити SIM-картку. Зрештою, виконавши необхідний алгоритм дій, злочинець може отримати доступ до ваших банківських даних.

"Впродовж поточного року до поліції Полтавщини надійшло понад 1 200 повідомлень про вчинення шахрайства. Злочинів пов’язаних з заміною сімки в нас небагато. На території області таких шахрайств було близько двох десятків", – розповів речник Національної поліції області Юрій Сулаєв.

Фахівці зазначають, що в цього нововведення можуть бути як переваги, так і недоліки.

"Це – потенційно великий ризик злому та продажу цих баз даних. Я впевнений, що буде купа охочих придбати такі бази для шахрайських дій", – додав фахівець з кібербезпеки Андрій Роговський.

Тепер оператор мобільного зв'язку знатиме, за ким закріплений будь-який номер телефону.

"Нашій державі буде набагато зручніше з точки зору контролю мати кожен номер телефону закріплений за окремою людиною. Але я вважаю, що це буде працювати більше проти шахраїв", – розповів фахівець в галузі IT Іван Бесараб.

Проте наразі невідомо, наскільки захищеними будуть ці дані.

"Враховуючи наявний рівень захисту, коли навіть банківські бази даних і бази даних державних установ викладали в інтернеті, то нічого неможливого не буде і тут", – додав консультант з IT технологій Владислав Кушніров.

Наразі в мобільних операторів користувачі за власним бажанням можуть вказувати свої паспортні дані за умовами договору.

"Якби була така інформація, то нас би також було проінформовано, але нам не відомо, що всі повинні йти й реєструватися за договором. Все за власним бажанням", – зазначив працівник кол-центру мобільного оператора Олег.

Полтавці по-різному ставляться до нововедення.

"Це дуже погано! Адже навіть зараз, перед Новим роком, людей дурять на гроші. Зараз паспорт беруть усі, кому не лінь. Скоро вже в туалет будеш йти й даватимеш копію паспорту та коду", – сказала полтавка Тетяна Іванівна.

"Я думаю, що це правильно. Тоді менше шахраїв буде використовувати нові картки та жодна інша людина не зможе замінити ваш номер телефону", – зазначила полтавка Надія Маркетан.

"Тепер украдуть усе. Паспортні дані вже всюди вимагають й номер телефону", – сказала полтавка Антоніна.

Українці матимуть три роки для ідентифікації власного номера телефону. Якщо цього не зробити, то оператор припинить надання комунікаційних послуг.