Над Кримським мостом здіймаються стовпи чорного дима, а рух російського автотранспорту та кораблів зупинився

01 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Рух вздовж основного шляху російського військового забезпечення на Україну зупинено. Як це змінить хід війни та чи можна сподіватись на її швидке закінчення?

Кілька хвилин тому очевидці з Керчі зафіксували та виклали у мережу відео із задимленим Кримським мостом. Також, згодом російські локальні ЗМІ опублікували повідомлення, що рух вздовж мосту тимчасово обмежений, а у напрямку материкової Тамані (Росія) взагалі заборонений.

Не бажаючи сіяти паніку суттєве обмеження проїзду та посилену присутність військових на стратегічному для Криму та усієї Російської Федерації об'єкті вони пояснили черговими спільними вченнями Міноборони РФ, МНС РФ та бійців Росгрвардії. Також, в межах військових навчальні вони перекрили не тільки проїзд для автівок, але й тимчасово призупинили навігацію та корабельний прохід морськими шляхами під самим мостом. Втім, попередньо не повідомлялось про проведення будь-яких навчань, то ж їхнє раптове оголошення стало неприємною несподіванкою лише для журналістів ЗМІ, але й для жителів Керчі та Тамані які відразу почали сіяти панічні настрої серед кримчан.



Зрештою голова окупованого Криму Сергій Аксенов повідомив, що паралельно з відпрацюванням навчання на тій же ділянці кримського мосту випадково трапилась ДТП, а моторошні стовпи диму забезпечували спеціальні димові машини, які мали імітувати реальну бойову ситуацію та наближати бійців до умов ведення бою з справжнім супротивником. Враховуючи відверту брехливість російських ЗМІ можна припустити, що після заяви генерал - майора ЗСУ Дмитра Марченка щодо пріоритетності атаки Кримського мосту з боку ЗСУ стовпи диму виникли там абсолютно невипадково, а військові знаходяться там зовсім не з метою навчання. А якщо навчання і справді відбулися, то виникає ще більш логічний висновок — російське військове керівництво побоюється удару по Кримському мосту та всіма силами намагається захистити основний шлях військового забезпечення РФ-ї за рахунок зкупчення там рашистів та військової техніки. Нагадаємо, що міст через Керченську протоку, що сполучає Росію з окупованим Кримом, ввели в експлуатацію у 2019 році. Його протяжність – майже 19 кілометрів, приблизна вартість будівництва – близько 250 мільярдів рублів. Через міст, зокрема, РФ перекидає свої війська й техніку на територію Криму, а потім і на південь України. З початку повномасштабного вторгнення на територію України в лютому 2022 року російська армія повністю зайняла узбережжя Азовського моря, що дозволяє РФ контролювати наразі як сухопутні, так і морські шляхи до півострова Крим. А вже у травні Україна запевнила, що має можливість завдати удару по Кримському мосту, який посіяв  паніку серед керівництва Кремля та посилив проукраїнські настрої в окупованому росіянами Криму.