Біля РАЦСу спиляли старі дерева та висадять нові, це обійдеться місту у 19 000 гривень

02 грудня 2020 0
На вулиці Соборності комунальники спиляли дерева, які росли там з 50-60 років минулого сторіччя. Підставою є рішення комісії, що визнала ці дерева аварійними. Від початку року працівники КП "Декоративні культури" вже спиляли 1 340 аварійних дерев.

Напередодні поблизу РАЦСу комунальники спиляли три липи та два каштани, що тут росли. Рішення аргументують тим, що, мовляв, дерева були старі та трухляві.


"Туди на місце виїхала комісія. У складі якої був наш представник, представник КП "Декоративні культури" та екологічної інспекції. Вони подивилися та визначили, що дерева перебувають в незадовільному стані та ухвалено рішення про їх видалення. А також про посадку на цьому місці нових дерев", – розповів заступник начальника управління ЖКГ Костянтин Малько.
Від початку року працівники КП "Декоративні культури" вже спиляли 1 340 аварійних дерев, а висадили 1 356 дерев та кущів.
Наразі комунальники тут проводять підготовчі роботи для висадки нових дерев.


– Викопую лунку для посадки нового дерева, – розповів комунальник Володимир Майборода.
– А їх сьогодні посадять? – запитали.
– Я не знаю, – відповів чоловік.
– А спиляні дерева були в аварійному стані? – уточнили ми.
– Так, – відповів чоловік.


А ось ці липи висадять на місці спиляних дерев.
"Протягом сьогоднішнього дня та завтрашнього ранку викопаємо пʼять чудових лип, які мають висоту близько трьох метрів. Обовʼязково з потужною кореневою системою, шаром ґрунту та обшиті мішковиною", – розповів директор КП "Декоративні культури" Сергій Луценко.
Захисниця рослин Ольга Іващенко говорить, що невідомо чи всі дерева потребували спилювання. Адже рішення комісії у вільному доступі немає, а акт робіт видається на групу дерев.
"Потрібен акт на кожне окреме дерево з вказанням всіх його характеристик. Зараз робиться все поспіхом, щоб закрити цей скандал. Вони зараз вткнуть два чи чотири маленькі прутики-саджанці, які абсолютно не матимуть шансів вижити", – розповіла агроном та захисниця рослин Ольга Іващенко.


Загалом звалювання дерев біля РАЦСу, корчування пнів, посадка нових дерев та догляд за ними обійдеться місту у 19 000 гривень.

Анастасія Абаніна, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення