На всіх ялинках, що продаються, мають бути бирки – це означає, що дерево садили на продаж

16 грудня 2020 0
Бирка зі штрих кодом на ялинці означає, що дерево було вирощене в лісгоспі або на фермерському господарстві спеціально на продаж. Якщо на прохання показати документи на новорічне дерево ви отримали відмову, варто звернутися до поліції.


Аби відрізнити сертифіковану ялинку від несертифікованої варто звернути увагу на бирку, що має бути на Новорічному дереві. У мікрорайоні Мотель ялинки почали продавати з 2 грудня. На деревах бирок не видно, вони на руках у самих продавців. Це означає, що торгують тут законно.

– Це самоклейна етикетка. Це означає, що ялинка зрубана легально. Ось дивіться, – сказала продавчиня Олена Троян.
– А чому одразу не вішаєте бирку? – запитала журналістка.
– Тому що дощ, сніг. І ми її беремо, і вона просто зашморгується й ніхто нічого не зрозуміє, – відповіла продавниця ялинок Олена Троян.

Продавці кажуть, що ціна на ялинку останні три роки не змінювалася. Найдешевша коштує 80 гривень, найдорожча близько 400.

"От тут на ній чотири яруси. Така ялинка буде коштувати 130 гривень. Така буде коштувати 150", – сказала продавчиня Алла Машина.
На цьому місці поруч із Центральним ринком також торгують Новорічними деревами. На ялинках пластикові бирки зі штрихкодом.

"Лісництво дає виписку на ялинку і видають бирки. Лісники їх самі чіпляють на ялинки. Бирка взагалі пробивається програмою. Можна побачити звідки деревина, й що вона з себе представляє. Що це дійсна

Новорічна ялина, що це не технічні дрова", – розказав продавець Павло Іваненко.

Також присутня бирка на ялинці, означає, що дерево було вирощене в сприятливих екологічних умовах і безпечно прикрасить вашу домівку.
"Взагалі продаж ялинки без документів не може бути, навіть якщо це продає приватний продавець, у нього все одно повинен бути дозвіл на торгівлю, свідоцтво звідки в нього ці ялинки. Треба наполягати, або продавець надав документ, тому що це, перш за все, якість. І це знак того, що ялинка не привезена із небезпечної зони", – сказала прессекретарка Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Лілія Гнатенко.

Тож якщо при покупці Новорічного дерева не побачили бирку зі штрихкодом, а на прохання її показати отримали відмову – можна звернутися до поліції. Там повідомили, що в цьому році подібних звернень поки що не надходило.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення