Фото семирічного полтавця шахраї використали для збору коштів

27 січня 2022 0
На просторах інтернету шахраї використали дані семирічного хлопчика, щоб отримати кошти. Взяли його фото та ім'я, написали допис та додали свої реквізити. При подібних випадках необхідно одразу звертатися до поліції.



Семирічному Максиму Погорілому збирали кошти на лікування. Однак на просторах інтернету шахраї використали дані хлопчика, щоб отримати кошти. Взяли його фото та ім'я, написали пост та додали свої реквізити.

"Неприємна ситуація, коли на просторах інтернету ти зустрічаєш фото своєї дитини, на яку просять гроші з чужими реквізитами. Насправді важко писати ці пости, просити допомогу у незнайомих людей.

Через такі випадки з шахрайством у людей втрачається довіра до людей, яким дійсно потрібна допомога",
– розповіла полтавка Катерина Погоріла.

Максим пройшов шість блоків хімієтерапії, три операції, високодозовану хімію з трансплантацією кісткового мозку.

"Я хочу вилікуватися, щоб люди так не обманювали", – додав полтавець Максим Погорілий.

До цього збір на лікування відбувався за допомогою благодійного фонду. Допомагають родині вже близько року.

"Реквізити були вказані чужі. Був логотип нашого фонду та назва, також була довідка з Кременчуцького онкодиспансеру, який навіть не існує. З нами одразу зв’язалися наші знайомі. Ми про це написали пост. І цю сторінку заблокували", – зазначив волонтер БФ "Анюта" Андрій Пасічний.
При подібних випадках необхідно одразу звертатися до поліції.

"Спочатку 2022 року у Полтавському районному управлінні зареєстровано 19 повідомлень про вчинення шахрайських дій.

Також останнім часом шириться схема заволодіння коштами шляхом обману, коли представляються іншими особами від імені інших людей просять кошти на допомогу
", – зауважив пресофіцер поліції Полтави Василь Зуб.

Пильними необхідно бути й тим, хто хоче допомогти, й тим хто викладає допис про допомогу. Бажано викладати інформацію окрім соцмереж ще й на офіційному сайті.

"Також у реквізитах ми вказуємо юридичну особу. Якщо це номер карти ключа юридичної особи, тоді ми вписуємо ім’я директора фонду. І так відразу можна відстежити, що це не якась фізична особа. Що це дійсно директор фонду", – розказав керівник ВБФ допомоги та розвитку Helpgroup Давид Джалагонія.

Заволодіння чужим майном і зловживання довірою карається обмеженням волі на термін до трьох років.