Засудили водія, який на Полтавщині скоїв смертельне зіткнення з мотоциклістом

29 квітня 2021 0
Тетяна Наказненко
Улітку 2019 року у Полтавській області легковий автомобіль зіткнувся з мотоциклом. Водій останнього загинув на місці події. Водія легковика засудили до ув’язнення.

П’ять років позбавлення волі з позбавлення права керування транспортними засобами на три роки призначив Карлівський районний суд чоловікові, який скоїв смертельну дорожньо-транспортну пригоду. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У реєстрі йдеться, що 20 липня 2019 року близько 20:50 на автодорозі Карлівка - Федорівка поблизу Карлівки 65-річний водій автомобіля ВАЗ-2105  змінив напрямок руху ліворуч, виїхавши на зустрічну смугу для руху, де зіткнувся з мотоциклом "Kawasaki".

У результаті аварії, 24-річний мотоцикліст загинув на місці події. Пасажирка легковика зазнала ушкоджень середнього ступеня тяжкості, йдеться у вироку.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав частково. Пояснив, що, не доїжджаючи до знаку "Карлівка", метрів за 50-80 побачив собак, один з яких почав перебігати дорогу. Через це чоловік вирішив взяти лівіше та об'їхати його. Зустрічного транспорту в цей час не бачив. Об'їхавши собаку, побачив, що на зустріч рухається світло фар на великій швидкості. Почав повертати вправо, але не встиг і відбулося зіткнення. Вважає, що якби мотоцикліст їхав із меншою швидкістю, він би вчасно його побачив і вони не зіткнулися б.

Потерпілий суду пояснив, що того дня він разом зі своїм братом та другом рухалися на своїх мотоциклах. Ям на дорозі не було, як і собак. Також він стверджував, що чув від водія легковика запах алкоголю.

Згідно з висновком судово-автотехнічної експертизи,  водій ВАЗ-2105 мав можливість запобігти зіткнення, для чого у нього не було будь-яких перешкод технічного характеру.

Отже, суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони спричинили смерть потерпілого) Кримінального кодексу України.

Із засудженого на корписть держави мають стягнути 4 710 грн витрат, понесених на проведення експертних досліджень.

Також він має сплатити на користь брата загиблого 101 470 грн матеріальної шкоди, 300 000 грн моральної шкоди та 8 992 грн процесуальних витрат.

Оскаржити вирок можна до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

фото: пресслужба ГУ НП у Полтавській області