Полтавців дурять на гроші псевдо власники квартир

16 грудня 2021 0
У Полтаві шахраї дурять людей на гроші, коли ті намагаються орендувати житло. Полтавці відправляють зловмисникам від кількох сотень до десятка тисяч завдатку. Рієлтори б'ють на сполох, бо після таких випадків довіра до агенцій зменшується.



Полтавців дурять на гроші під час пошуку квартири під оренду. На гачок зловмисників ледь не натрапила студентка Дар'я. У випадку з дівчиною все за типовим сценарієм: гарні фото та прохання від псевдо власника якомога швидше надіслати передоплату за помешкання.

"Хотіла винайняти квартиру, побачила фото, написала власнику. Власник на прохання показати квартиру, сказав що він не може, просто попросив надіслати передоплату. Просять гроші, але квартиру не показують – це шахраї. Хотіла написати заяву до поліції, але передумала, оскільки факту шахрайства не було", – сказала студентка Дар'я Трощак.

Такий випадок не поодинокий. Полтавськими соцмережами розлетілося листування орендодавця та псевдо власника квартири. Схема та ж сама.

"Зазвичай людина, яка шукає квартиру укладає угоду з особою, яка не є власником цього житла, при цьому справжні власники можуть навіть не здогадуватися, що їхню квартиру здають в оренду. Нерухоме майно можуть одразу здавати кільком людям. За резервування такої квартири вимагають передоплату, але оплатити вимагають наперед, за кілька місяців, або навіть за рік", – розповіла речниця Національної поліції Поліна Ларіна.

А полтавські рієлтори б'ють на сполох, бо після того, як людина натрапить на шахраїв, й до агентів з нерухомості ставляться з недовірою.

"Переконують в тому, що ви подзвонили вже сорок четвертий в черзі, квартиру хочуть забрати, якщо ви хочете встигнути, то відправте завдаток, я її для вас притримаю. Якщо людина погоджується, й просить показати квартиру, то починають розповідати, що не в Полтаві й тд. І розповідають вони дуже переконливо", – повідомила рієлтор Олена Ковальська.

Тож перед тим, як платити гроші, необхідно оглянути квартиру з власником або рієлтором. Та переконатися, що реальні умови, відповідають тим, які були заявлені в оголошенні.

"У мене були клієнти, які звернулися після такої ситуації, то вони відправили 9000 тисяч гривень передоплату за квартиру. Деякі відправляють 200-300 гривень, суми різні, але в масштабах міста, як наша Полтава, це великі серйозні гроші", – додала рієлтор Олена Ковальська.

Занепокоїти орендаря мають занадто гарні умови квартири на фото за невеликі гроші. Це один із показників того, що ви натрапили на шахраїв.

Що стосується перспектив у такій справі, то вони є, однак необхідно одразу звертатися до поліції.

"Якщо насправді особа, яка таким чином виманює грошові кошти, наміру здавати житло не мала, якщо в цієї людини взагалі цього житла взагалі не було, то безумовно ці діяння матимуть ознаки злочину. Подібні схеми мали місце в інших більше великих містах, такий як Харків, Київ, численні випадки були. Полтава не є виключенням", – повідомив кандидат юридичних наук Олександр Шевчик.

Якщо до правоохоронців одночасно звернуться кілька осіб з такими заявами, шансів розшукати злодія більше.