Росіяни готуються підірвати Запорізьку АЕС: якщо вона вибухне найближчі 100 км стануть непридатними для життя

08 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
У випадку катастрофи площа ураження досягне Кривого рогу, Мелітополя та Дніпра.

 
Російські окупанти підтвердили інформацію про замінування Запорізької АЕС та у разі посилення контрнаступу ЗСУ погрожують підірвати станцію.

Про це повідомляють у пресслужбі державного підприємства "Енергоатом".

"Росіяни не приховують своїх планів і вже відкрито шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати", – йдеться в повідомленні.

У своєму дописі пресслужба посилалася на заяву начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил Росії Валерія Васильєва.

Так, за словами окупанта, у "російських військових немає іншого шляху, окрім як підірвати станцію".

"Як ви знаєте, ми замінували всі важливі об’єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде, або російською, або нічиєю. Повинні розуміти, іншого шляху в нас немає. І якщо буде найжорсткіший указ – по повинні його виконати з честю", — заявив російський генерал.

 

Раніше представник пресслужби головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов повідомляв, що відомство має підтверджену інформацію щодо мінування енергоблоків ЗАЕС російськими військами.

Таким чином припускають, що російська армія, обстрілюючи ЗАЕС, має на меті  відрізати її від енергосистеми України та знеструмити південь. До того ж є підтверджена інформація, що окупанти завезли в зали енергоблоків №1 і №2 свою зброю і вибухівку, таким чином замінувавши два енергоблоки.

Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський назвав обстріл ЗАЕС актом терору і закликав світ запровадити санкції проти всієї атомної галузі РФ. Попередньо військову діяльність росіян навколо ЗАЕС вже засудив Євросоюз, однак це не зменшило ядерну напругу.

 

Враховуючи високий ризик підриву ЗАЕС, Міністерство охорони здоров'я України поширює пам'ятку, щодо правил поводження у разі радіаційної аварії.