Після заборони на виїзд чоловіків державний кордон перетнули близько 100 жителів Полтавщини

25 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Кому та за що видав "заповітні" перепустки Дмитро Лунін та чи повернувся хтось з цих людей назад?

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні діють обмеження щодо виїзду чоловіків віком від 18 до 60 років закордон. Однак, за дозволом від Полтавської обласної військової адміністрації перетнути кордон змогли близько 100 чоловіків з Полтавщини.

Про це повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. На своєму черговому онлайн-брифінгу від 23 червня він повідомив журналістам, що особисто погодив 80 перепусток з загальною кількістю у 100 осіб.

"Наразі існує потреба у доставці гуманітарної допомоги, ліків, продовольства тощо з-за кордону до нас. Однак не все так просто. Щоб поїхати закордон потрібен лист-запрошення від організації, яка надає гуманітарну допомогу. Там має бути чітко вказано хто саме, на якій вантажівці, куди та за чим саме їде. Також повинний бути чітко прописаний перелік та тип гуманітарної допомоги і кому вона призначається. Лише за умови подачі повного пакета документів ми вносимо інформацію про водія у систему "Шлях" і оформлюємо йому перепустку для виїзду" - розповів Дмитро Лунін.

Також він додав, що керівництво області випускає виключно водіїв вантажівок і відмовляє представникам релігійних організацій, підприємцям та іншим категоріям населення. Умовами перепустки чітко передбачений кінцевий термін, до якого водій має повернутися назад в Україну. За інформацією Дмитра Луніна поки що жодних порушень строків чи ухилення від повернення в Україну від полтавських водіїв не зафіксовано.

Поцікавились журналісти і тим яким чином депутат Полтавської обласної ради, голова фракції "За Майбутнє" та за інсайдерською інформацією близький партнер Олександра Мамая Вячеслав Стеценко зміг безперешкодно виїхати закордон.

Нагадаємо, що 22 червня у місцевих телеграм каналах з’явилась інформація щодо фігуранта кримінальної справи у справі постачання неякісної м’ясної продукції для продрезерву міста Вячеслава Стеценка, який у якості водія вантажівки перетнув державний кордон та виїхав у Європу.

"Полтавська військова адміністрація не видає перепусток ліцензованим водіями, яким умовно є Вячеслав Стеценко. Їх формують та узгоджують через міністерство інфраструктури відповідно до своїх напрацьованих систем. Так, дійсно Вячеслав Стеценко влаштувався на роботу водієм у транспортну компанію та виконуючи свої посадові обов’язки перетнув кордон. Наразі цим питанням займаються правоохоронці та ретельно опрацьовують усі деталі справи. Поки за це рано говорити, позаяк ситуація ще тільки вивчається", - підсумував Дмитро Лунін.

Зауважимо, що у водія-депутата Вячеслава Стеценка є два тижні, щоб забрати гуманітарну допомогу та повернутися із нею разом в Україну.