Зафіксували майже 400 воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини України

25 червня 2022 0
Яніна Климань
В Україні виявили близько 400 воєнних злочинів російських окупантів проти культурної спадщини.

Найбільше злочинів виявили на Харківщині. По області – це 97 епізодів, з них – 80 у самому місті та його околицях. На Донеччині задокументували – 92 злочини, з них 61 – в м. Маріуполі. 70 епізодів зафіксували в Київській області. Найбільше – 44 – в Бучанському районі. Також 38 епізодів – в Чернігівській, 32 – в Луганській, 28 – в Сумській областях. Також в Запорізькій області – 13 епізодів, в Житомирській – 6, в м. Києві та Херсонській області – по 5 епізодів, в Миколаївській області – 4, в Дніпропетровській області – 3, в Одеській – 2, у Львівській – 1.

Наразі відомо про повну руйнацію дев'яти об’єктів культурної спадщини на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині, а стан ще 25 залишається невідомим. З усіх пошкоджених будівель 58 – зазнали важкого ступеня ураження, 123 – середнього, 173 – легкого.

Наразі росіянами в Україні пошкоджено 123 об’єкти культурної спадщини. Постійні обстріли, ракетні та бомбові удари призвели до руйнувань 21 пам’ятки національного значення, 95 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики.

Загалом пошкоджено 100 об’єктів цінної історичної забудови, та найбільше постраждали релігійні споруди. Окупанти знищили чи пошкодили 144 релігійні споруди. З них 51 – перебуває на обліку, як пам’ятка історії, архітектури та містобудування або цінна історична забудова.

Ворог знищив в Україні 43 меморіальних пам’ятники на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку XXI ст., 31 будівлю та комплекси музеїв і заповідників, 79 споруд будинків культури, театрів та бібліотек, а також деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року.