Мінус газети, або Як повномасштабна війна змінила роботу полтавських редакцій

10 травня 2022 0

Фото – з сайту druzy.com.ua



Полтавщина продовжує тримати марку тилової області. Тут, як і в більшості областей, журналісти мають труднощі – рекламодавці пішли, фінансування майже на нулі. Друковані видання стають на паузу, дехто й не сподівається відновити друк – планує згорнути роботу друкованої версії назавжди. 


У Полтаві та області немає бойових дій. Тут окупанти не убивають та не викрадають журналістів, як в інших регіонах України

Порушення, з якими зіштовхуються полтавські медійники – це DDSS-атаки, непорозуміння на блокпостах  через поширення випадків роботи ДРГ, листи з погрозами

З обласною військовою адміністрацією та частково з міською радою комунікація налагоджена і механізм, напрацьований за період "коронавірусного карантину" продовжують впроваджувати для роботи під час воєнного стану. Це означає максимум – онлайн-комунікація, мінімум – нараження на будь-яку небезпеку. 


Поряд зі згаданими вище порушеннями свободи слова є ще одна велика проблема, спричинена військовою агресією рф. У області перестали виходити друком газети. Щонайменше 5 відомих у Полтаві та районах Полтавщини друкованих видань стали на паузу. Статистика може збільшуватися. 


Яка ситуація із найвідомішими газетами Полтави


"Полтавський вісник" – найвідоміша полтавська газета – у зв'язку з воєнним станом припинила виходити друком. Про це відомо із коментаря головного редактора.

Фото надане Віталієм Скобельським


"Формулювання (щодо роботи газети – прим.авт) звучить так: "призупинення діяльності". Сайт підтримуємо, але "на добровільних засадах", – прокоментував Віталій Скобельський, головний редактор газети "Полтавський вісник". 


"Зоря Полтавщини" в перші тижні повномасштабного вторгнення рф на територію України не потрапляла вчасно до читачів через те, що не працювала Укрпошта. Друк не припинявся. Зараз газета виходить в світ без перебоїв, але раз на тиждень.


"Раніше газета виходила двічі на тиждень, у вівторок та п'ятницю. З початку повномасштабної війни виходимо один раз на тиждень. Сайт газети оновлюємо щодня", – розповів Олександр Макаренко, головний редактор "Зорі Полтавщини". 


Така ж ситуація була й щодо обласної газети "Вечірня Полтава" (детальної інформації про те, як живе газета з початку повномасштабної війни немає, очікуються коментарі головного редактора - авт.) та ряду "районок", розповсюдження яких йде в основному шляхом передплати, а  доставка до читачів Укрпоштою. 


Також тимчасово не друкували газету "Полтавська Думка", зараз перебоїв із виходом немає. 


"Два номери не вийшли, бо Укрпошта не працювала, але в цілому працюємо", – прокоментував Ярослав Журавель, головний редактор "Полтавської Думки". 


Через обстріли Харкова зупинився друк газет у Кременчуці


У Кременчуці з початку повномасштабної війни не виходить жодне друковане видання. Роботу продовжують в онлайн-форматі. Про призупинення друку газет "Кременчуцька газета"/ "Кременчуцький Телеграфь", "Кременчуцькі новини" повідомили головні редактори, місцеві журналісти. І причина цьому не лише брак фінансування. До війни ці газети друкувалися у Харкові, зараз у цьому місті щоденні обстріли, типографія не працює. 


"У Кременчуці зараз не виходить жодна газета. Тому що друкувалися в типографії у Харкові, а там зараз нічого не працює. Шукаємо дешеву типографію", – розповів Олег Булашев, головний редактор видання"Кременчуцька газета".  


Війна підштовхнула: газета, яку редагувала ще Олена Пчілка, повністю переходить в онлайн 


Газета "Гадяцький вісник" не виходить у друці з 24 лютого. Як повідомила у коментарі представниці ІМІ в Полтавській області Надія Страшко, головна редакторка "Гадяцького вісника", колектив редакції чекає відкриття реєстру Мін'юсту, щоб почати процес ліквідації газети. Видання працюватиме в онлайні під маркою сайту Гадяч.City. 


"Гадяцький вісник" має 116-річну історію, редакторкою газети була відома українська письменниця Олена Пчілка, мати ще однієї української літераторки Лесі Українки.


Аграрна газета припинила оновлювати сайт, газета – тримається


У Полтаві продовжує роботу обласна газета "Село полтавське", матеріали якої в основному стосуються агропромислового сектору, фермерства, розвитку аграріїв у селі. А от сайт видання оновлювати припинило. 


"Друкована версія виходить в світ. Сайт ні, соцмережі активно оновлюємо", – прокоментувала Лариса Коба, головна редакторка газети "Село полтавське".


Хайпу – бій: інтернет-видання з якісними публікаціями витісняють популярні пабліки


Сайти у Полтаві – працюють. Жодне інтернет-медіа (окрім сайту обласної газети "Село полтавське") не припинило оновлювати свої новинні стрічки. 


Попри практично повністю відсутнє повноцінне фінансування (рекламодавці припинили замовляти рекламу, а у більшості сайтів це чи не єдине джерело доходів) журналісти продовжують третій місяць працювати. 


При цьому кожне медіа (й така тенденція спостерігається й щодо сайтів в інших районах обласного центру) збільшило інформування на своїх сторінках у соціальних мережах. 

Більше інформування припадає на Телеграм-канали видань. Відтак, можна зробити висновок, що це сприяє збільшенню збалансованої, достовірної інформації та слугує здоровою конкуренцією оперативності популярних міських пабліків, які часто подають неперевірену, але хайпову інформацію. Й бажання медій створювати достовірний та якісний контент варто якомога більше всебічно підтримувати, не лише у тих регіонах, де тривають бойові дій, а у тилових. Так, журналістика Полтавщини не потерпає від агресивного тиску окупантів. Та відсутність фінансів на забезпечення діяльності редакцій створює ризик того, що в якийсь момент у журналістів закінчиться не лише запал працювати в ім'я професії, а банально кошти на будь-яке існування. І залишається відкритим питання, як довго редакції зможуть існувати "на добровільних засадах". 


А як приклад шкоди хайпових новин можна навести ситуацію, яка виникла у квітні щодо одного із найпопулярніших міських пабліків "Труха Полтава". "Труха" майже миттєво публікує інформацію про прильоти ворожих ракет чи іншу оперативну інформацію про дії ворога. Постить фото і навіть відео, чим періодично викликає обурення у добросовісних пабліків та інтернет-видань. До прикладу, на каналі "Труха Полтава" опублікували відео прильотів у Кременчуці, причому на момент публікації ще тривала повітряна тривога. Відео, хоча воно й було забрюлене, підхопили Телеграм-канали окупантів. Внаслідок цього по місту завдали ще удари, оскільки коли канал виклав відео, то ракети ще прилітали.


Полтавські пабліки та медіа, зокрема, телеканал PTV UA, на своїх каналах висловили обурення, звинувативши "Труху Полтава" у недобросовісному висвітленні. Реакції від каналу-винуватця інформаційного скандалу немає. 



Скріншот - з Телеграм-каналу "Труха Полтава"


Скріншот - з Телеграм-каналу "Ох@я Полтава"




Скріншот – з Телеграм-каналу PTV UA

Скріншот – з Телеграм-каналу PTV UA


Скріншот – з Телеграм-каналу "Лубниграм"

Скріншот – з Телеграм-каналу "Лубниграм"


27 квітня в державі вперше публічно заявили про часові рамки, після яких можна публікувати інформацію про прильоти. У спільній заяві Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України та представників ЗМІ йдеться про те, що військовим адміністраціям рекомендовано надавати більше інформації ЗМІ про руйнування, спричинені діями ворога, не пізніше ніж 1 день після події. Дозволяється оприлюднення зроблених фото та відео представниками ЗМІ та журналістами щодо подій на місці ведення бойових дій по завершенню 12 годин для військових об’єктів, через 3 години – для цивільних об’єктів.