Журналістський експеримент у Полтаві, частина друга. Економію мільйонів бюджетних коштів, схоже, ставлять на паузу

19 квітня 2024 0

Економію мільйонів бюджетних коштів у Полтавській міській раді, схоже, ставлять на паузу. Фото з сайту prostir.ua


У попередньому блозі полтавська представниця ІМІ проаналізувала вплив журналістів-розслідувачів на закупівлі Полтавської міськради. Журналісти видання “Полтавщина” зробили експеримент і продемонстрували міській владі, як можна знайти постачальників та зекономити кошти з бюджету. В підсумку завдяки залученню “Полтавщиною” учасників з інших регіонів вдалося знайти учасників з дешевшою пропозицією. Таким чином журналісти показали, що місто може зекономити до 5,6 млн грн на закупівлях.


Двоє з трьох учасників тендеру відмовились підписувати договір з Полтавською міськрадою


Розслідувальний експеримент “Полтавщини” дав результат. Міська влада мала намір підписати договір із фірмою, яка запропонувала найменшу вартість на постачання дронів для військових. 

Але у квітні, після кількатижневої паузи, стало відомо, що найдешевшу пропозицію переможця тендеру відхилили. Причина постачальник, тобто переможець тендеру, попросив збільшити вартість та не дав гарантію на дрони. Департамент цивільного захисту планував підписати договір із наступним по черговості постачальником “Інкос Індасті”, який запропонував дрони DJI Mavic 3T по 188,3 тисячі гривень. Власне, що теж дешевше, ніж Полтавська міська рада купувала до розслідування журналістів. Як дослідили розслідувачі “Полтавщини”, підписання договору із новим підрядником можна буде назвати перемогою, оскільки до цього Полтава купляла дрони DJI Mavic 3T дорожче. Здавалося б, маємо нарешті історію журналістського успіху з Полтави, бо показали владі як економити бюджетні кошти та уникати корупційних закупівель. Утім, успішного успіху з цієї закупівлі все ж таки не вийшло. 


Що каже влада 


17 квітня на своїй сторінці у Facebook Олександр Сороковий, керівник департаменту цивільного захисту Полтавської міськради, відповідального за закупівлю, повідомив, що підприємство “Інкос Індасті” також відмовився від підписання договору. 

“Ще один учасник торгів не зміг поставити дрони та відмовився від підписання договору. Після відмови переможця торгів, ТОВ “Емсі Прінт”,  що мав поставити 47 дронів, Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради запропонував підписати договір наступному учаснику ТОВ “Інкос Індасті”, зважаючи на економічно вигідну ціну”, – написав Сороковий. Департамент, за словами Олександра Сорокового, надіслав проєкт договору на підписання зі строками постачання, які зазначені в тендерній документації. 

“На звернення замовника “Чи є якісь пропозиції, зауваження?” учасник надав відповідь, що договір не отримав погодження керівництва. 16 квітня ТОВ “Інкос Індасті” повідомило про те, що вони відмовляються підписати договір, адже не зможуть поставити товари у визначені терміни. Тому Департамент перейшов до розгляду тендерної пропозиції та направив повідомлення про підписання договору третьому учаснику закупівлі, ТОВ “Технопроф”, – повідомив Сороковий. 

У “Інкос Індасті” “Полтавщині” повідомили, що виникла затримка вантажів в транзитному аеропорту у зв'язку з блокуванням основних пунктів пропуску. Тому збільшилися терміни постачання квадрокоптерів із Китаю, Сінгапуру, Гонконгу до Польщі, з якої товари вже постачають в Україну. Це і стало причиною відмови вже другого учасника тендеру. 



Лист від другого учасника тендеру на закупівлю дронів. Фото з сторінки Олександра Сорокового у Facebook



То що далі?


Тим часом інтернет-видання” знайшло ще один тендер, який міська влада, на думку журналістів, провалила. 

“Поки у Facebook керівник оборонного департаменту Олександр Сороковий урочисто повідомляє про відмову від поставки дронів Полтаві вже другого постачальника (про це напишемо окремо), скажемо кілька слів про тендер, який міськрада умисно провалила. Мова про закупівлю комп’ютерного обладнання для військових на 2,4 млн грн”, пише видання. Далі “Полтавщина” подає свої висновки:

“Мета чиновників була очевидна — віддати договір компанії “Зед-Мобайл” (ФОП Сергій Ольховський). Проте на тендер зайшов ще один учасник, компанія “Юдітрейд” (ФОП Андрій Зуб), який і виграв аукціон. У “Юдітрейд” великий досвід участі у тендерах (півмільярда виграних закупівель), тому департамент не знайшов підстав відхилити пропозицію компанії. А тому просто скасував закупівлю. Причина: вирішили замовити ще більше обладнання”, – вважає “Полтавщина”. 

У коментарі полтавській представниці ІМІ Микола Лисогор, журналіст “Полтавщини”, автор публікації про те, як можна зекономити мільйони бюджетних коштів, сказав, що станом на зараз очільник департаменту цивільного захисту Полтавської міськради не відповідає на дзвінки  журналіста.

“Складається враження, що всі тендери заточують під конкретного підрядника, Юрія Ковальчука.  Наприклад, якщо для “чужих” строки поставок не змінюють, то для “своїх”, можна піти на поступки”, –  розповів Микола Лисогор.

19 квітня редакція опублікувала докази, в яких можна відслідкувати припущення журналіста.

Така принциповість департаменту щодо незмінності строків поставки виглядає дещо дивною, оскільки вже не раз для «своїх» компаній вони змінювалися. Для прикладу наведемо нещодавню закупівлю військового обмундирування за 4,2 млн грн. Після проведення тендеру, департамент підкорегував угоду в інтересах сина депутата міської ради Юрія Нестулі компанії “DEFua” та продовжив термін поставки на 30 днів з моменту підписання договору. Нагадаємо, що щодо цієї закупівлі було відкрито кримінальне провадження через ймовірну переплату у 1,6 млн грн”, – пише “Полтавщина”.

У Департаменті з питань цивільного захисту та оборонної роботи полтавській представниці ІМІ прокоментували ситуацію так:

“Відповідно до тендерної документації, яка була розміщена 5 березня на сайті Прозоро, другий переможець відмовився, бо в документації вказано строк поставки. Але він міг би з нами (прим. - Департаментом) підписати основний договір. І ми б могли укласти з ним додаткову угоду, де збільшили б терміни поставки. Зараз працюємо з третім учасником, який дав найвищу ціну”, – йдеться в поясненні департаменту.

Що  буде далі із тендером на закупівлю дронів, який в полтавському медіаколі вже став майже легендою? Залишається очікувати рішення третього учасника торгів, при цьому невідомо, коли саме влада отримає відповідь щодо підписання договору на постачання товару. Утім, ясно одне – з невідомих причин термінова закупівля перетворилася в надто затягнуту історію, в якій, як виявилося, немає тих, хто від ситуації виграє. 

Зрештою, варто додати, що журналісти знайшли й позитивний приклад економної закупівлі. Наприклад, у Горішніх Плавнях (Полтавська область) нещодавно провели тендер на закупівлю 100 дронів. На торги подалися 11 постачальників. В результаті, вдалося зекономити 1,3 млн грн

Насамкінець, кілька слів про журналістську етику. Розслідувачі роблять важливу справу, аналізуючи тендери. Однак іноді у публікаціях “Полтавщини” в пабліках можна побачити оціночні судження на кшталт “урочисто повідомив”, “умисно провалила” тощо, чого краще в редакційних текстах уникати. 


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.