ДДОС-атаки, листи від окупантів, "доведи, що не диверсант": як живе свобода слова у Полтаві з початку повномасштабної війни

20 квітня 2022 0

З 24 лютого в Україні триває повномасштабне військове вторгнення рф. Полтавщина стала тиловою областю, в регіоні не ведеться бойових дій. А полтавські журналісти, як і решта медійників зі всієї України, посилено тримають оборону на інформаційному фронті. Кожна редакція змушена адаптуватися до роботи у воєнний час, так чи інакше переформатувати діяльність. Медійники борються із фейками, потерпають від DDoS-атак на свої сайти. Деякі редакції потерпають від браку фінансування, але всі ці труднощі не стали причиною зупинити роботу. 


Порушення свободи слова  – з перших днів повномасштабної війни


З перших днів нового етапу війни редакції полтавських видань змушені були відбиватися від ДДОС-атак. Під особливим прицілом ворога були сайти видань "Полтавська хвиля", "Полтавщина" (але, як розповіли в редакції, всі атаки були успішно відбиті) "Зміст", YouTube телеканалу PTV UA – саме ці сайти активно почали висвітлювати ситуацію. У квітні періодичних переслідувань почало зазнавати комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини". В редакцію надходять листи із погрозами від окупантів. А журналісти в районах Полтавщини фіксували фейкові листи нібито від державного сектору.


Фейкові новини, фейкові канали


Не обійшлося без фейків. В перший день війни з'явилася інформація щодо російських штурмовиків Су-25 у небі над Полтавою. Її поширювали пропагандистські телеграм-канали. Інформація виявилася фейком. Протягом двох місяців повномасштабного військового вторгнення росії на територію України у Полтаві періодично спростовують фейки про роботу комунальних підприємств тощо та інших установ. 


Наприкінці лютого анонімні Телеграм-канали поширювали інформацію про розсилку нібито евакуаційних планів від імені СБУ. Але СБУ Полтавської області тоді повідомила, що імейли нібито від імені СБУ про електронні плани евакуації – фейк. Та пояснили, що таким чином країна-агресор намагається встановити вірусне програмне забезпечення на комп’ютери українців та зібрати конфіденційну інформацію.


На початку березня уПолтаві з'явився фейковий канал, який від імені ДСНС повідомляє про сигнал тривоги. Насправді канал https://t.me/sirena_poltavaa – фейковий. Єдиний офіційний канал ДСНС – https://t.me/dsns_poltava_syrena, про що повідомляли у ГУ ДСНС у Полтавській області. 



скріншот – тереграм-канал PTV UA

Також у березні уПолтаві Телеграм -канали поширювали фейк про збір списків на евакуацію від Укрзалізниці. У оголошенні прохали зареєструватися за телефоном і вказували, що потрібно вказати кількість людей та їх дані. Укрзалізниця спростувала це. 


скріншот – тереграм-канал "Транспорт П."


Полювання на диверсантів, або Перешкоди для журналістів


За два місяці повномасштабної війни у Полтаві сталося два випадки, коли журналістів сплутали із диверсантами. Один із випадків ледь не спричинив міжнародний скандал. 


Наприкінці березня в місцевих пабліках соцмереж з'явилося анонімне повідомлення про “розшук” двох журналістів австрійського мовника ORF, яких назвали диверсантами. У пабліках також опублікували їхні прескарти, отримані від Збройних Сил України, Міноборони. Цей анонімний допис поширив депутат Полтавської районної ради Євген Янкевич, зазначивши, що інформація надійшла від “надійного джерела”. У своєму дописі він закликав “повідомити куди треба”, щоб “перевірити цих діячів”. Пізніше він видалив допис. Проте ця інформація про журналістів розійшлася сотнею поширень у фейсбуці і залишається лише здогадуватися, що могло би трапитися, аби журналістам не вдалося вирішити непорозуміння. 


Того ж місяця в таку ж халепу потрапив головний редактор інтернет-видання "Полтавська хвиля" Віталій Улибін. Його затримали на одному із блокпостів, недовіру викликала прескарта акредитації ЗСУ. Віталія Улибіна відпустили після того, як перевіряльник поговорив із старостою громади, в яку прямував журналіст. 


І ще раз про Телеграм-канали


З перших тижнів війни у полтавських пабліках значно зросла кількість підписників. Це логічно, оскільки люди шукали інформацію і намагалися отримувати її звідусіль – від офіційних до сумнівних джерел.


Аудиторія найпопулярніших пабліків міста, на кшталт "Труха Полтава", "Ох….я Полтава", "Pvp.Poltava" злетіла в десятки разів. Чи можна говорити, що з цих джерел полтавці черпають достовірну, перевірену та повну інформацію? Оперативну – так. Як правило, новини в таких пабліках з'являються швидше, ніж на офіційних верифікованих джерелах. 


Разом з цим, зросла кількість підписників на Телеграм-канали добросовісних полтавських видань, які з перших днів широкомасштабного вторгнення рф активно ведуть діяльність в своїх пабліках, крім інформування на сайтах. А це означає, що ще більше людей дізнаються правду про війну та ситуацію на фронті, а інформація, яку вони поширюють – достовірна. 


Загалом, ситуація зі свободою слова у Полтаві не є критичною. Журналісти можуть вільно отримати необхідну інформацію, відбувається комунікація із обласною та міською владою. Не завжди комунікація, особливо із міською, надає журналістам вичерпну відповідь на нагальні питання, але продовжують боротися за це. У Полтаві та області журналісти продовжують розповідати достовірну інформацію про все, що відбувається в регіоні та у державі. 




Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.