Новий етап війни: як змінилася робота журналістів у Полтаві

22 березня 2022 0
Відколи росія 24 лютого широкомасштабно вторглася до України та знищує міста, скидаючи бомби і ракети, журналістам доводиться воювати на інформаційному фронті посилено.

 Кожна редакція у Полтаві, яка стала тилом для фронту, змушена адаптуватися до роботи у воєнний час, так чи інакше переформатувати діяльність. Медійники борються із фейками, потерпають від DDoS-атак на свої сайти. Деякі редакції потерпають від браку фінансування, та не планують зупиняти роботу. 


Робота редакцій 


З перших днів широкомасштабного російського вторгнення усі редакції в Полтавській області долучилися до інформаційного фронту. На телеканалах, сайтах журналісти працюють в режимі 24/7, висвітлюючи події нападу росії на Україну.


 Телеканал PTV, приміром, став об'єднаним майданчиком для медійників та волонтерів Щодня журналісти ведуть телемарафон на PTV, до якого залучають волонтерів, владу. Самі долучаються до волонтерства. 


– Команда полтавського телеканалу PTV UA цілодобово веде боротьбу на інформаційному фронті. Наша зброя — чесна інформація і правда про російсько-українську війну! У партнерстві з волонтерами та владою  ми інформуємо про потреби для ЗСУ, тероборони та переселенців з зони бойових дій. Ми готові до співпраці і будь-якої миті на зв'язку! Мовимо в Т2 по всій Полтавській області, у кабельному, інтернет-tv на фб та ютуб, – повідомляла на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук про роботу телеканалу Юлія Костенко, головна редакторка програм телеканалу PTV. 


У форматі цілодобової роботи наразі діє телеканал Суспільне.Полтава. Про це розповіла Карина Москаленко, шеф-редакторка телеканалу.


– Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України редакція Суспільного мовника Полтавщини перейшла на цілодобовий режим роботи. Перш за все, це стосується діджитал-працівників, які протягом доби оперативно створюють новини для різних платформ, а також надають повідомлення про повітряну тривогу. Впродовж цього часу понад 30 тисяч підписників додалося на нашому Telegram-каналі. Зросла їхня кількість і в інших соцмережах. Аби аудиторія отримувала достовірну і збалансовану інформацію, ми щодня намагаємося виходити в ефір із випусками новин на радіо та телебаченні. Останні, зокрема, паралельно транслюються у Facebook та Youtube. У разі їхньої відсутності – рухомий рядок. Окрім створення матеріалів для сайту «Суспільне. Новини» та регіональних платформ, кореспонденти долучаються до спецефірів Суспільного. На щастя, на Полтавщині немає активних бойових дій, тому ми маємо усі умови, аби працювати. Звісно, під час повітряної загрози, аби працівники були у безпеці, вони перебувають в укритті. І через це деякі випуски новин скасовуються. Але випускові групи після завершення сигналу про відбій за найменшої можливості намагаються вийти в ефір, – поділилася Карина Москаленко.

Зараз великий інформаційний потік інформації від різних джерел. Тому багато зусиль докладається, аби її перевірити і навіть спростувати деякі фейки, які поширюються нашим ворогом.


Щодо роботи онлайн-медій, журналісти таких редакцій також працюють майже без вихідних. Головний редактор видання 0532.ua Володимир Паршивлюк говорить, що робота реакції з початку війни не надто змінилася. 


– Єдине, що журналістам фактично доводиться працювати без вихідних, дуже багато інформації, уся вона нагальна. У мене 12 березня перший вихідний з початку відкритої фази війни. Крім офіційної інформації про хід бойових дій та найважливіших всеукраїнських новин, робимо максимальний наголос на темах евакуації, допомоги переселенцям, гуманітарних проблемах тощо, – сказав у коментарі представниці ІМІ в Полтавській області Володимир Паршивлюк. 


Журналіст інтернет-видання "Полтавщина" Микола Лисогор так говорить про роботу:


– Після оголошення війни наша редакція перейшла на дистанційну роботу. Деякі із моїх колег покинули Полтаву та разом із рідними, щоби вберегтися від бойових дій. Інші працюють вдома, але інколи доводиться відвідувати в редакцію. Змінилася тематика сайту. Якщо раніше акцент був на політиці й розслідуваннях корупції, то тепер основна тема війна. Поодинокі випадки коли доводиться писати на інші теми. Зруйноване  звичне редакційне життя і доводиться пристосуватися до нових умов роботи, щоби продовжив працювати сайт.


А от редакція сайту "Полтавська хвиля", як розповів головний редактор Віталій Улибін, повністю переформатувала свою роботу. 


– Ми готувались. Десь за тиждень до вторгнення провели організаційну нараду, на якій розробили алгоритм дій на випадок, якщо воно таки відбудеться. Тому власне, коли о пів на шосту 24 лютого я прокинувся і зрозумів, що відбувається, обдзвонив усіх, попередив, щоб слідкували за сигналами увага всім і новинами. З того моменту ми перейшли в екстрений режим роботи — цілодобовий.  Так як і домовлялися, одразу створили цілодобову онлайн-хроніку подій по всій країні, не тільки на Полтавщині і ведемо її дотепер. Є журналісти, які щодня працюють в полях. Є ті, хто слідкують за оновленнями на офіційних ресурсах, дешифрують їх з "чиновничої" мови на "людську" і відписують. Побільшало роботи у боротьбі з фейками. Навіть на офіційних ресурсах іноді з'являється істерична і недостовірна інформація. У нас заздалегідь був сформований пул експертів-рятувальників, військових і правоохоронців, з яким ми консультуємось у кожній спірній ситуації, щоб не поширювати зайві панічні меседжі. З юридичних і морально-етичних аспектів намагаємось тримати контакт з ІМІ, щоб також в особливо дражливих моментах бути максимально об'єктивними і при цьому не зашкодити надлишком інформації. Паралельно працюємо з волонтерами, допомагаємо як і чим можемо. З психологами розробляємо матеріали, які допоможуть людям справлятися із різними ситуаціями та станами, – каже Віталій Улибін. 


Також медійник додав, що "Полтавська хвиля" від початку агресії  поміняла тричі формат роботи, доки знайшли оптимальний. 


– Зараз людям, які не на зміні заборонено скролити новини – їхня задача перемикатись на будь-яку рутинну і монотонну домашню роботу чи відпочинок, або волонтерство чи родину, аби не вигоріти і не померти від надлишку інформації. Все, що варто знати, вони потім концентровано дізнаються з нашої ж хроніки, коли виходять на зміну, – ділиться Віталій Улибін. 


До речі, "Полтавська хвиля", яка з перших днів загострення російської агресії та з першого дня повномасштабного вторгнення росії до України активно висвітлює події в Україні та подає інформацію про військові дії, днями скаржилася на DDoS-атаку. Зараз робота сайту стабілізувалася. 


Крім того, на Полтавщині журналісти отримали лист з гугл-формою нібито від державного сектору. Редакція видання “Семенівські вісті” (Полтавська область) отримала на електронну адресу листа нібито від державного сектору з інформацією про варіанти меседжів до закордонної спільноти. Які саме меседжі пропонували використовувати журналістам, невідомо, оскільки пропонований файл редакція не відкривала. Про це представниці ІМІ в Полтавській області повідомив головний редактор видання Михайло Погрібний. 


Нагадаємо, раніше ІМІ повідомляв, що Служба безпеки України закликала громадян не вірити фейкам, які розповсюджують у Telegram та інших месенджерах від імені СБУ про нібито “проходження перевірки”, та не відкривати посилання. 25 лютого Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що проти українців почалася фішингова атака. На електронні адреси громадян надходять листи з прикріпленими файлами невизначеного характеру. Центр закликав не відкривати в жодному разі вміст таких листів та повідомлень.


Газети припинили виходити


Щонайменше дві полтавські газети заявили про перехід на інформування в інтернеті на час війни. Про тимчасове призупинення виходу заявила газета "Гадяцькі вісті" (Гадяч) та "Промінь" (Машівка). Остання редакція, як повідомляла на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук, свою роботу зосередила у соціальній мережі. Опублікували верстку газети на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук. 


– Не випускаємо газету, немає сенсу, ми залежні від Укрпошти і карти бойових дій. Якщо окупанти зайдуть на територію області, то пошта не працюватиме. Тож зараз пишемо в основному на сайт, – прокоментувала Надія Страшко, головна редакторка інтернет-видання "Гадяч.City". 


Як організували роботу журналістів міська та обласна влада


У Полтаві міська влада, як повідомила Аліна Рябоконь, керівниця прес-служби Полтавської міської ради, організувала видачу журналістам спеціальних перепусток. Вони дозволяють медійникам, за необхідності, працювати під час комендантської години, яка у Полтаві триває з 19.00 до 6.00. 


Обласна влада опублікувала для журналістів рекомендації, як отримати акредитацію для виконання редакційного завдання в зоні проведення бойових дій. 


У Полтаві лікували іноземних журналістів, які постраждали від обстрілів ворога


З початку війни у Полтаві побував американський журналіст Нолан Петерсон. Він спілкувався із волонтерами.


Також у Полтаві прооперували двох журналістів із Данії. 26 лютого журналіст Стефан Вайхерт (Stefan Weichert)  і фотограф Еміль Фільтенборг Міккельсен (Emil Filtenborg Mikkelsen) датського таблоїду Ekstra-Bladet були підстрелені під час руху в автомобілі в місті Охтирка, приблизно за 90 км на північний захід від Харкова. Вайкерт і Міккельсен вже два роки постійно живуть в Україні. Обоє досвідчені журналісти і пройшли необхідне навчання з техніки безпеки в Данії. Як повідомляв керівник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, вони отримали поранення середньої тяжкості. Їх прооперували. Наразі стан стабільний, при свідомості.


Надія Труш, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області


Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.