Доступ до інформації на Полтавщині: обласна влада повертається до офлайн-комунікації, міська - продовжує ігнорувати запити журналістів

30 травня 2023 0

Фото з сайту j-mama.imi.org.ua


Полтавська область - у топі регіонів, де порушення свободи слова стаються найчастіше. Вона посідає друге місце після Київщини за даними Барометру свободи слова Інституту масової інформації. Загалом на Полтавщині станом на травень цього року зафіксовано 9 порушень свободи слова, 5 з яких стосуються доступу до інформації. Розглянемо детальніше, якою є ситуація з доступом до інформації в регіоні. 


Як працює із журналістами обласна влада


Щоб перевірити. чи вчасно та у повному обсязі надають інформацію у Полтавській ОВА, авторка блогу подала інформаційний запит про заробітну плату голови ОВА та його першого заступника з початку повномасштабної війни. Відповідь надійшла протягом 5 робочих днів. Відповідь надали у повному обсязі. Також варто зауважити, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у Полтавській ОВА Дмитро Лунін перебуває одночасно на посаді першого заступника і в. о. голови ОВА.


Відповідь на запит від Полтавської ОВА

Загалом на комунікацію із обласною владою скарг від полтавських журналістів немає. Така тенденція впевнено тримається вже щонайменше кілька років, задовго до початку повномасштабної війни. Робота пресслужби і ЗМІ налагоджена таким чином, що взаємодія з будь-яких питань оперативно відбувається у робочому чаті пресслужби ОВА і медій, проводяться пресконференції та брифінги за участі голів ОВА і облради, де можна ставити будь-які запитання. Зокрема, посадовці не уникають реакцій і на незручні, скандальні, резонансні теми. Також журналістам надають посилання на YouTube, щоб дивитися прямі ефіри із сесій Полтавської облради. Засідання сесій облради відбуваються у онлайн-форматі.


24 травня цього року при Полтавській обласній військовій адміністрації запрацював офіційний медіацентр і зустрічі ЗМІ з обласною владою більше переводять у офлайн. Приміром, уже відбувся брифінг начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна у форматі "живі" запитання-відповіді. Офіційний медіацентр Полтавщини створили, щоб проводитити інформаційні заходи для представників медіа за участю правоохоронців, рятувальників, медиків, освітян та інших профільних фахівців із різних напрямів соціально-економічного, культурного, науково-технічного розвитку регіону. За задумом, медіацентр має стати майданчиком, який дасть можливість ефективно комунікувати з представниками медіа. 


Кременчуцькі журналісти хочуть рівняння на область, але місцева влада - проти


У Кременчуці журналісти вимагають від міського голови допуску на засідання міської ради. На початку травня вони надіслали листа міському голові Віталію Малецькому, у якому закликають до припинення обмеження прав журналістів. Основна претензія частини кременчуцький медій до влади - Кременчуцька міська рада залишається повністю закритою до журналістів: матеріали засідання депутатських комісій та проєкти рішення сесій, виконкому не оприлюднюються, трансляції засідань комісій та сесій Кременчуцької міської ради не ведуться. Також на сайті міської ради практично не оприлюднюються і розпорядження міського голови Віталія Малецького


У листі йдеться про те, що міська влада Кременчука порушує закон України "Про інформацію", який гарантує журналістам право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятими в розумні терміни їхніми посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. Разом з тим, Закон України "Про доступ до публічної інформації" гарантує право на доступ до публічної інформації шляхом доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством. Це ж усе підкріплює профільний Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні", який передбачає, що сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону. Цей закон також передбачає, що протоколи сесії ради є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації”. Утім, місцеві журналісти нарікають, все це не виконується. Лист підписали головний редактор "Кременчуцької газети" Олег Булашев, головна редакторка видання "Кременчуцький ТелеграфЪ" Ольга Мінчук, журналіст видання "Програма плюс" Артем Кузьменко, журналістка Центру журналістських розслідувань "Полтавщина. Медіа Доказ" Альона Маліченко, регіональна кореспондентка "TV Еспресо" Ірина Скрипачова.


Міський голова Кременчука Віталій Малецький відреагував на офіційне звернення медійників 18 травня. Він повідомив, що журналістам повернуть доступ до засідань виконкому та сесії міськради після того, як Міністерство охорони здоров’я скасує карантинні обмеження. При цьому Малецький зазначив, що на засідання сесії журналісти зможуть ходити, “можливо, на розгляд двох-трьох питань, які не містять інформацію  оборонного характеру”. 


Журналісти у своєму зверненні вимагають все-таки дослухатися до їхніх вимог, у разі недопуску планують звертатися до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення за ст. 171 Кримінального кодексу України.


“У Кременчуці доступ до інформації, завдяки позиції міської влади на чолі з Віталієм Малецьким, обмежений. Журналісти не мають змоги офіційно знайомитися ані з проєктами рішень виконкому, ані сесії, ані мати план роботи перших осіб міста, як це було  раніше. Представників ЗМІ не допускають в роботу сесій міськради. Разом з тим, відкритою до ЗМІ є ПОВА та Полтавська облрада. Їх представники викладають на сайтах завчасно проєкти документів, запрошують на заходи тощо”, - коментує авторці блогу кременчуцьку медіаситуацію Олег Булашев, головний редактор “Кременчуцької газети”, один із підписантів листа до міської влади.


Олег Булашев. Фото з Фейсбуку


Керівництво міста змінилося, правила комунікації із журналістами - ні: як справи з доступом у Полтавській міськраді


З березня Полтава живе не під керівництвом міського голови Олександра Мамая. За звинуваченнями в зловживанні службовим становищем його  усунули з посади рішенням суду. Обов'язки міського голови наразі виконує секретар Полтавської міської ради Андрій Карпов. Він відомий як блогер та ведучий "Вата шоу", а віднедавна - ще й через потрапляння в медійний скандал після публікації інформації про його лікування.

За час його роботи на посаді в.о міського голови Полтавської громади  жодних позитивних змін у комунікації із журналістами не відбулося. Хоча за минулий місяць він і провів чотири преспідходи, зустрічі з журналістами, це були короткі преспідходи після засідань сесій чи у перервах між засіданнями депутатських комісій. Але якісних брифінгів, пресконференцій - не було. 


Оцінюючи доступ до інформації у Полтавській міськраді, журналістка “Полтавської хвилі” Анастасія Мацько говорить, що отримати необхідну для роботи інформацію майже неможливо. 


Анастасія Мацько. Фото з Фейсбуку

“Міська рада тепер використовує залізобетонний аргумент для відмови у доступі до інформації — війна. Не можемо сказати, за скільки купили цибулю, бо війна. Цікаво, які зміни вносять до бюджету? Може, ти агент кремля? Більшість офіційних відповідей — відписки, з якими неможливо працювати. Отримати коментар телефоном ще складніше. Навіть якщо впіймаєш чиновника у приміщенні міської ради, тобі порадять направити запит. Запит, на який не дадуть відповіді. Отаке от коло. Для порівняння: зараз працюю над матеріалом про катівню в Ізюмі. І мені потрібен був коментар від влади. Я у фейсбуці списалися з заступником міського голови, за кілька повідомлень домовилися поговорити телефоном. І під час розмови не було такого запитання, на яке він не дав би відповіді. Телефоном! Без запитів! Журналістці, із якою не знайомий. І мені так прикро стало за Полтаву, адже побачила зовсім інший рівень комунікації від влади міста, що перебувало в окупації. Вони не прикриваються війною, як це робить тилова Полтава”, - говорить Анастасія Мацько. 


Коли з міської ради пішов Мамай, звільнилася і керівниця пресслужби Аліна Рябоконь. Нового очільника преслужби міськради не призначили. Комунікація з медіа відбувається у робочому чаті, на деякі питання журналістів відповідають оперативно, надають трансляції засідань. На деякі питання доводиться очікувати, а деякі взагалі ігнорують. Як от, наприклад, на початку травня журналісти підняли у робочому чаті питання повернути прямі трансляції сесій і депутатських комісій. Аргументували це відсутністю причини їх не транслювати, адже різні державні органи в Україні повернулися до такої практики. Але з боку міської влади жодної реакції на це не відбулося. 


Власне, в основному, комунікація міської влади із журналістами відбувається за допомогою пресслужби міської ради або першого заступника міського голови Валерія Пархоменка. В.о. міського голови Андрій Карпов уникає спілкування з журналістами. Зокрема, частина полтавських медійників (авторка блогу теж у цьому списку) заблоковані практично на всіх майданчиках соціальних мереж. Тож, комунікувати з секретарем міськради в інший спосіб, аніж ловити його десь в коридорах міської ради чи під час офіційних заходів, не вдається. 


Щодо того, як наповнюється офіційний сайт Полтавської міської ради, то тут теж діє принцип, за яким працювали за Олександра Мамая. На сайті публікують уже прийняті рішення ради і виконкому, а також паспорти програм. А от проєкти рішень міськради та виконкому не оприлюднюють: востаннє таку інформацію публікували у лютому та у травні 2022 року. При цьому подають інформацію про державні закупівлі, протоколи засідань сесій та виконкомів, депутатських комісій. За поточний рік на сайті опублікували лише один документ про проведення громадських слухань. Інформаційне наповнення сайту міської ради - звітні публікації про концерти, статистика народження дітей, повідомлення про хвилину мовчання, анонси розважальних заходів, суха звітність про засідання сесій, засідань тощо. 


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області