Чи доведеться полтавським журналістам боротися за інформацію

24 лютого 2021 0
У 2021 рік полтавські журналісти увійшли, без перебільшення, з тривогою: як працюватиметься тепер, коли посаду міського голови Полтави зайняв Олександр Мамай

відомий своїми підкупами журналістів та не допусканням на важливі наради, що проводяться у приміщенні Полтавської міської ради? Розпочався рік змін у форматі співпраці з міською так із обласною владою: в обох радах змінився депутатський корпус. Відповідно, це так чи інакше вплинуло і на роботу медіа із відділами, управліннями, департаментами, підпорядкованими владі. 


Чи не основне побоювання полтавських журналістів – чи не погіршаться умови роботи преси у Полтавській міській раді з приходом до влади Олександра Мамая та яким буде доступ до інформації у міській раді. Представниця ІМІ в Полтавській області зібрала у блозі тривожні “дзвіночки”. Вони можуть свідчити про те, що робота журналістів цього року може бути більш непростою. Бо за потрібну інформацію щонайменше у Полтавській міській раді доведеться “повоювати” як у “добрі” старі часи, коли міську раду уже очолював раніше Олександр Мамай. 


Що змінилося у міській раді


На початку року з посади керівника пресслужби Полтавської міської ради звільнився Віталій Улибін, не забажавши працювати у команді знову обраного полтавцями (не без підкупу) Олександра Мамая. Загалом з посад в міській раді після повернення Мамая працівники почали масово звільнятися. Зокрема, відбулися зміни керівництва департаменту охорони здоров’я Полтавської міськради – повернули керівника “часів Мамая”. А оскільки самі журналісти називають медицину однією із найголовніших тем минулого року (через коронавірус), й ситуація цьогоріч, коли увага ЗМІ прикута до теми вакцинації COVID-19, не змінилася, виникають побоювання, що знову спілкування журналістів із тими, хто курує охорону здоров’я буде здебільшого у форматі письмових інформаційних запитів, які унеможливлюють за необхідності отримання додаткових уточнень. 

Новою очільницею пресслужби фактично уже зараз стала Аліна Рябоконь. Поки вона у статусі стажерки на цю посаду, утім, швидше за все, пресслужбу міської ради очолить саме вона. Про це свідчить те, що саме через неї журналісти отримують необхідні коментарі. І знову виникають побоювання, що за нагальну інформацію журналістам доведеться боротися. Передумови так вважати уже є: на сайті Полтавської міськради важко знайти актуальну інформацію про життя міста, конкретну позицію влади щодо нагальних чи скандальних питань, але натомість разом із сухою, без подробиць звітністю про засідання комісій публікують новини про визначні дати дня, заклики частіше ходити до бібліотеки, поради бути обережними на льоду тощо. Цього місяця найскандальнішою темою було призначення старост у приєднаних до Полтавської ТГ селах. Що ж з цього приводу публікували на офіційному сайті Полтавської міськради? Публікують список старост уже після їх призначення на посади на засіданні сесії міськради. З останньої новини щодо скандальних призначень, проти яких виступали частина депутатів на сесії і жителі кількох сіл – звіт на сайті міськради про роботу старост, але абсолютно без конкретики: “Представники виконавчого комітету Полтавської міської ради разом зі старостами обговорили можливі шляхи вирішення цих проблем. Тільки спільними зусиллями можна досягти успіху та знайти вихід із будь-якої нелегкої ситуації. У подальшому жоден старостинський округ не залишиться без уваги та підтримки. Ми готові разом вирішувати усі проблеми“.

З плюсів, які ще не стали мінусами: онлайн-трансляції засідань комісій та сесій не скасували; про засідання комісій тощо повідомляють заздалегідь; на запитання реагують швидко, але до терміну та якості надання відповіді виникають запитання, у деяких випадках спостерігаються “ходіння по колу” (журналіст звертається до управління, там йому радять звертатися через пресслужбу, пресслужба “завертає” в управління). Уже є перші цьогоріч скарги від журналістів на ненадання відповіді на запит, надісланий до Полтавської міської ради. У коментарі представниці ІМІ в Полтавській області журналістка телеканалу Poltavske TV Дарина Литвак поскаржилася, що надіслала запит 11 січня, але досі не отримала відповіді, хоча надсилала запит про прибирання снігу у Полтаві двічі. 


Якою є співпраця з обласною владою


Якщо зміни щодо роботи журналістів у Полтавській міській раді уже відчутні зараз, то поки що особливих змін в роботі медіа з обласною владою немає. Комунікація з пресслужбами Полтавської облради та Полтавської ОДА відбувається у соціальних мережах – на офіційних сторінках та у спеціально створених робочих чатах –  щодня. Відповіді на запитання, публікація анонсів заходів відбувається оперативно. 

Під час роботи в залі засідань сесій Полтавської обласної ради журналісти мають доступ до інтернету, а також робочі столи, де можна підзарядити техніку і оперативно відписувати матеріали. 

 У пресслужбі Полтавської ОДА зазначають, що не отримували скарг від журналістів на співпрацю. Зокрема, про це в коментарі представниці ІМІ в Полтавській області повідомила Вікторія Пилипенко, керівниця департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.

Скарг на співпрацю з обласною владою представниця ІМІ в Полтавській області не отримувала. У коментарях представниці ІМІ журналісти переважно діляться, що в обласній владі (як в облраді, так і в облдержадміністрації) відкриті до співпраці. Також відзначають, що комунікація із Полтавською ОДА якісна.

– У голови Полтавської ОДА пресслужба хороша, – сказав свою думку Микола Лисогор, журналіст сайту “Полтавщина”. 


– Як на мене, вони (обласна рада та обласна держадміністрація – прим. авт) на даний момент найбільші молодці. Завжди відкриті, будь-яка допомога, інформація тощо, – поділилася Світлана Фільчак, журналістка сайту 0532.ua - сайт міста Полтави.


Наразі депутати Полтавської обласної ради розмірковують над тим, аби змінити формат висвітлення своєї роботи у ЗМІ. Оскільки депутати зачасту платять за розміщення своїх блогів у медіа або публікують їх виключно на своїх сторінках у соціальних мережах, цілком можливо, що після обговорення як і де депутатам висвітлювати свою діяльність, робити це вони будуть на сайті ОКІА Новини Полтавщини (інформагентво комунальне і підпорядковується обласній владі). Це питання обговорювали 18 лютого на засіданні постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, цифрового розвитку, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО Полтавської обласної ради. Остаточного рішення щодо цього немає поки що. 

Окрім того, під час підготовки публікації стало відомо, що Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації оголосив 25 лютого тендер на створення рекламних/іміджевих відеороликів та поширення інформації, авторських матеріалів про діяльність органів державної влади роз'яснювального характеру в мережі Інтернет. На все це, як стало відомо з порталу публічних закупівель, планують витратити з бюджету Полтавської області 955 тисяч гривень. Тендерна процедура триватиме до 15 березня. 


У січні цього року згідно Барометру свободи слова, який щомісяця веде Інститут масової інформації, на Полтавщині не зафіксовано жодного перешкоджання журналістській діяльності. За минулий рік на Полтавщині сталося 12 перешкоджань в роботі журналістів. Чи збільшиться статистика цього року – покаже час, поки ж що полтавські журналісти, по суті, зайняли очікувальну позицію: до чого готуватися. Бо уже зараз журналісти скаржаться на перешкоджання під час роботи в залі засідань сесії Полтавської міської ради. Оскільки подібні обмеження були неодноразово, журналісти звернулися до міського голови Полтави Олександра Мамая з проханням розв'язати питання закритої ложі, ініціюють збір підписів за демонтаж огорожі. З цього приводу має відбутися робоча зустріч із журналістами, однак дата досі невідома. 


Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області


Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.