Як у Полтаві працює розслідувальна журналістика та які у неї результати

17 січня 2024 0

Джерело: cedem.org.ua


На початку січня 2024 року інтернет-видання “Полтавщина” проаналізувало придбання Полтавською міськрадою 170 дронів трьох типів на 38,9 млн грн. Матеріал викликав хвилю обговорень в соціальних мережах. На нього також відреагувала міська влада, а поліція відкрила кримінальне провадження. Полтавська представниця ІМІ проаналізувала, як розслідування медіа вплинуло на стан боротьби з корупцією в регіоні. 


Скриншот - інтернет-видання "Полтавщина"


У чому проблема і як це побачили журналісти

Тендер на дрони для військових був оголошений 8 грудня минулого року з очікуваною вартістю 40,3 млн грн. Попри високу конкуренцію на ринку, участь у тендері взяв лише один учасник ТОВ “ЗЕД-Мобайл”. Журналісти сайту “Полтавщина” порівняли ціни від Полтавської міськради з волонтерськими, і виявилося, що загальна переплата складає майже 20 млн грн. Порівняння ціни від “ЗЕД-Мобайл” з ринковими цінами у Prozorro вказує на переплату у понад 9 млн грн. 

Скриншот - інтернет-видання "Полтавщина"

Реакція суспільства, влади, податкової та поліції

Розслідування швидко завірусилося в обговореннях в місцевих групах та пабліках. Більше того, керівник ТОВ “ЗЕД-Мобайл” Юрій Коновальчук у коментарях у медіа повідомив, що не погоджується з думкою журналістів стосовно переплати та планує подати заяву до суду, мовляв, журналісти оприлюднили його персональні дані. Однак, як пояснює юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, в юридичних осіб не буває персональних даних. Може бути конфіденційна інформація, але не на печатці і не та, що є у відкритому доступі на Прозоро. 

Через три дні після публікації розслідування на “Полтавщині” стало відомо, що поліція відкрила кримінальне провадження по закупівлі дронів. Попередній аналіз правоохоронців підтверджує викладені журналістами факти. Як повідомила на засіданні робочої групи при Полтавській ОВА “Прозорість та підзвітність” слідча управління ГУНП у Полтавській області Ірина Погребняк, за фактами з публікації “Полтавщини”, за фактом можливого розкрадання бюджетних коштів під час покупки квадрокоптерів за завищеними цінами прокуратура внесла відомості до ЄРДП. Правоохоронці розпочали досудове розслідування за статтею “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”. Зараз справу розслідує слідчий підрозділ Полтавського ГУНП. 

Керівниця податкової служби Полтавщини Алла Рябкова повідомила на засіданнні в Полтавській ОВА, що вони проаналізували цінову політику ТОВ «ЗЕД-Мобайл», який реалізував зазначені квадрокоптери. “За основу ми брали інтернет-ресурси, ціни на яких значно відрізняються від цін, за якими придбавалася зазначена продукція. Проаналізували дані нашої податкової, щоб побачити ціну придбання, ціну імпорту та ціну реалізації зазначеної продукції. Чітко видно, що ТОВ “ЗЕД-Мобайл” придбавало зазначені квадрокоптери в одного постачальника — у київського ТОВ “Комел”, який здійснює імпорт продукції з Польщі, Туреччини та КНР. Ціна, яка використана для проведення торгів, це 136 тисяч грн на Mavic 3 Fly. Тоді як ціна придбання протягом 2023 року була 78-107 тисяч грн”.

Виявилося, що журналісти “Полтавщини” дійсно виявили значну переплату. За висновками податкової, як Суспільному.Полтава повідомили на інформаційний запит в головному управлінні ДПС у Полтавській області, влада Полтави закупила дрони з переплатою в 50%. ТОВ "Зед-Мобайл" купував у ТОВ “Комел” дрони "DJI Mavic 3 Fly More Combo" за ціною від 78,3 тисяч до 107,5 тисяч  гривень. Ці ж дрони продали Полтавській громаді за 136,2 тисячі гривень. А дрони "DJI Mavic 3Т" ця ж фірма купила за ціною від 181,7 - 209,7 тисяч грн, а продали Полтавській громаді за 304,5 тисяч гривень.

За словами керівниці податкової служби Полтавщини, у податковій відстежили також ланцюг придбання продукції від імпортера до “ЗЕД-Мобайл” і виявили, що  змінюється модифікація продукції. 

“Тому ми потім передамо матеріали на прокуратуру, щоб відслідкувати ідентичність продукції, яка завозилася на територію України, і фактично реалізованої. “ЗЕД-Мобайл” не надавав послуг з перепрошивки чи іншого поліпшення”, - розповіла керівниця податкової служби Алла Рябкова.

Відреагувала на розслідування і секретарка Полтавської міської ради Катерина Ямщикова. Вона написала у своєму телеграм-каналі, що  закупівлі мають бути максимально прозорими та відповідальними. 

За словами Ямщикової, через виявлені факти заківлі за завищеними цінами, вона прийняла рішення звільнити керівника департаменту цивільного захисту Сергія Сирицю, оскільки саме за його керівництва місто провело корупційну закупівлю дронів за завищеною вартістю. Ямщикова призначила нового керівника Департаменту цивільного захисту. Ним став Олександр Сороковий. Також вона оголосила, що засекречені закупівлі зробила відкритими.

Скриншот - телеграм-канал Катерини Ямщикової

“Дзвонив один з депутатів міськради та кричав, що він мені “є***о наб’є”: реакція на роботу журналіста

Як повідомили представниці ІМІ в Полтавській області в редакції “Полтавщина”, судового позову від керівника “ЗЕД-Мобайл” вони не отримали. Автор розслідування Віктор Ткаченко розповів, що прямих погроз через публікацію не отримував. 

“Лише головному редактору дзвонив один з депутатів міськради та кричав, що він мені “є***о наб’є”, бо “військові прочитають та кинуть йому гранату, а в нього діти”. До поліції із заявою про такі погрози з редакції “Полтавщини” звернень не надходило.

За словами журналіста, його більше засмутила реакція однієї посадової особи міськради, яка доповіла одному з керівників області, що “це була замовна стаття”. 

“Тобто відреагувала не на зміст статті, а почала поширювати наклеп щодо причини її появи, - розповів Ткаченко. Також, за його словами, є проблема, що подібні провадження розслідує поліція. 

“Корупцію подібних масштабів (у випадку дронів? так точно) має розслідувати НАБУ. Принаймні, сподіваюсь, що згодом провадження буде передане від слідчих поліції до детективів бюро, як це було зроблено в історії з Мамаєм. Відповідно, процесуальне керівництво здійснюватиме САП, а розглядатиме напрацювання слідчих не Октябрський райсуд Полтави, а Вищий антикорупційний”, - говорить Ткаченко. 


Які результати дає розслідувальна журналістика у Полтаві


Публікації “Полтавщини” неодноразово ставали джерелом для розслідування поліцією справ з ознаками корупції, а також причиною скасування скандальних тендерів за завищеними цінами. 

“Успішних історій (стаття - провадження - серйозний вирок, який набрав чинності) немає. Хоча самих проваджень буквально десятки. Є тільки щось схоже на успіх. Наприклад, після купи статей про харківських підрядників була притягнута до відповідальності одна з власниць харківських компаній. Але вирок смішний: з майже мільярда гривень освоєних коштів слідчі довели привласнення лише кількох мільйонів, а суд призначив умовний термін та штраф”, - каже Віктор Ткаченко. За його словами, потенційно більш успішна історія - це корупція на закупівлях продуктів та обладнання КП “Добробут Полтавської громади”. 

“У цій історії покарання поки немає, є лише підозра колишній керівниці підприємства. Втім, зміна керівництва наразі вже позитивно вплинула на ціни - у них поки відсутня переплата”, - каже Ткаченко. Журналіст розмірковує, на його думку, поліції такі справи даються важкувато. 

“На будь-якому етапі може втрутитись такий чинник як “політична воля”. Точніше, її відсутність. Полтавська міська рада щороку фінансує на доволі великі суми поліцейських. Чи буде главк йти на загострення відносин з міською радою, якщо залежний від її допомоги?”, - запитує журналіст і наводить приклад, що вже рік поліція не може завершити розслідування чи бодай оголосити підозри у провадженнях, які відкривалися за статтями "Полтавщини":


Лавки для укриттів https://poltava.to/news/68001/ - https://poltava.to/news/71525/

Ноутбуки для шкіл https://poltava.to/news/68044/ - https://poltava.to/news/70956/

Генератори для шкіл https://poltava.to/news/69028/


Тим часом Полтава уважно спостерігає за скандалом, який розгорівся щодо закупівлі дронів для військових та чекає на покарання винних у корупції, у разі, якщо поліція, звісно, розслідує справу та суд винесе вирок. 

Тему активно обговорюють у Полтавській міськраді. Спостерігається перекладання провини. Наприклад, депутат Вадим Ямщиковий (однопартієць та чоловік секретарки Полтавської міськради Катерини Ямщикової) вважає звинувачення депутата Сергія Капліна від Партії простих людей, що Катерина Ямщикова не повинна відповідати за закупівлю дронів із переплатою. Також у міськраді озвучували думки, що Ямщикова повинна нагородити Лозовського, Пругла і Лисогора (команда сайту “Полтавщина”, - авт.) почесними відзнаками за те, що вони моніторять закупівлі. 

Ми продовжуємо слідкувати, як розвиваються події щодо розслідування, але вже зараз можна зробити висновок, що у Полтаві є дієва розслідувальна журналістика, за матеріалами якої поліція порушує кримінальні справи. Можливо, вони стануть рушієм того, що кримінальні справи перетворяться у дійсно ефективні та законні судові рішення. 


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.










https://poltava.to/news/68044/

https://poltava.to/news/68044/