Полтавські сайти частіше пишуть про наслідки війни та мобілізацію, менше – про переселенців та гуманітарку

27 травня 2024 0

Полтавські медіа приділяють темі війни одне із основних місць у новинній стрічці. Джерело: bibliolis.wordpress.com

Бойові дії, наслідки обстрілів, мобілізація теми про війну, на які полтавські медіа почали частіше писати. Загальний показник матеріалів про війну та її соціальні наслідки збільшився цього року на 3% у порівнянні із даними дослідження, яке Інститут масової інформації провів у листопаді 2022 року. Зараз показник новин про війну становить 29% від загальної кількості новин. Тоді як у 2022 році цей показник складав 26%, а в 2023-му – 22%. У стрічках стало менше новин про колаборантів, повітряні тривоги, волонтерів. Про гуманітарну допомогу, переселенців публікацій взагалі майже не було, на відміну від 2022 року, коли тема гуманітарної допомоги і волонтерства була однією із топовою на полтавських сайтах. Про поранених чи вбитих цивільних, або окуповані території полтавські онлайн-медіа не писали у період моніторингу взагалі. 


Такими є дані моніторингу п'яти топових полтавських онлайн-видань, який провів Інститут масової інформації з 6 по 10 травня. Під час моніторингу ми досліджували загальну кількість новин та новин про війну і їх тематику, а також  наявність мови ворожнечі в новинах про війну. Варто насамперед відзначити, що мови ворожнечі під час моніторингу на жодному із проаналізованих сайтів не зафіксовано. Під час моніторингу аналізувалась стрічка новин сатів Полтавщина,Коло,Полтавська хвиля,Зміст,Кременчуцький ТелеграфЪ. Загалом ми проаналізували 449 публікацій, з яких 131 стосувалася тематики війни. 


Про наслідки обстрілів та мобілізацію писали найчастіше

Майже на одному рівні стоїть показник новин про бойові дії та соціальні наслідки війни  – 26% і 27% від загальної кількості публікацій про війну відповідно. Тоді як у дослідження 2022 року цей показник був в більш, ніж у чотири рази менший, 6%.

Яка ситуація цьогоріч? “Полтавщина” щодня подає в стрічці новин дані про ситуацію на фронті, інформує про наслідки атак на Полтавщину. Зокрема, сайт писав про те, як уламки російського дрона пошкодили будинок в області. Інші медіа також подавали подібну інформацію. Писали про наслідки ракетних атак, зокрема, про влучення ракети в елеватор. “Зміст” щодня подавав інформацію про мапу повітряних тривог, тоді як інші медіа зазвичай подібне подають на своїх каналах у Telegram чи на інших платформах у соціальних мережах. 


 

Карту повітряних тривог вів лише один із п'яти промоніторених сайтів. Скриншот – сайт "Зміст"

Також писали полтавські сайти про українських захисників, які загинули на фронті. Про загиблих на фронті воїнів публікувалося немало новин. 

Однією із тем, на яку писали найбільше, була мобілізація. У травні Верховна Рада України продовжила воєнний стан та мобілізацію до серпня, тож полтавські медіа багато писали про актуальну тему: які потрібно подати для проходження медико-соціальної експертизи, про штрафи за порушення військового обліку та мобілізації, про електронний кабінет військовозобов'язаного, про “відстрочку” та бронювання від мобілізації

Кримінальні новини про війну (про колаборантів, зловживання) складають 11,5% від загальної кількості новин про війну, тоді як в 2022 році про це медіа не писали взагалі. Медіа писали про мешканця тимчасово окупованого Криму, якого підозрюють у державній зраді, про залишення під ватою полтавського блогера, який ображав військових. Також у Полтаві журналісти активно писали про екс-командира 116-ї окремої бригади територіальної оборони – кримінальне розслідування показало, що одним із автомобілів, призначених для військових, користувалася дружина тепер уже колишнього командира бригади


 


Медіа писали про розслідування корупції, в якій підозрювали військових. Скриншот – інтернет-видання "Полтавщина"


Як бачимо, полтавські редакції збільшують частку новин на тематику війни. Якщо раніше видання більше приділяли уваги місцевим політичним та соціальним новинам, то зараз все більше новин пов'язані саме із наслідками війни. Це зумовлено, звичайно, вимогою часу. Разом з тим, слід відзначити, що акцент новин залишається саме на місцевому, регіональному аспекті. З позитивного: на жодному із промоніторених сайтів не було зафіксовано випадків мови ворожнечі. Це свідчить про те, що медіа турбуються не лише про кількість новин, але й про їх якість, що є важливим для розвитку якісної регіональної журналістики.  



Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.