Мітинги проти відключення світла як елемент інформаційної війни. Що з того вийшло у Полтаві

25 липня 2024 0


З Полтави почалася хвиля мітингів проти відключення світла. Фото: poltava.to


У липні Полтавщина стала інформаційним епіцентром та негативним прикладом для інших регіонів – прокотилася хвиля мітингів проти відключення світла, які стали початком протестів у інших містах. Подібні мітинги відбулися у Запоріжжі, на Дніпропетровщині, в Одесі. У Полтавській області мітингували в Кременчуці, Горішніх Плавнях. Та найбільше гіперлокальних мітингів відбулося у Полтаві. Організаторів полтавських мітингів наразі розшукує поліція. Полтавська представниця ІМІ зробила огляд, як про ситуацію писали місцеві telegram-канали й медіа та який наслідок це мало. 


Обурення людей у відчаї чи вплив російських джерел?

16 липня, через  через аварію на силовому кабелі в одному з мікрорайонів Полтави,люди вийшли на протест вимагати, щоби їм увімкнули світло. Того дня вимикали електроенергію довше, ніж зазвичай. У коментарях в соцмережах полтавці скаржилися на аномальну спеку, зіпсовані через непрацюючі холодильники продукти, відсутність води.  Через те, що вийшло з ладу обладнання на одному з енергооб’єктів, окрім погодинних відключень, довелося додатково запровадити аварійні графіки. Відсутність світла помножена на відчай та відсутність елементарної медіаграмотності призвели до того, що протестувальники перекрили дорогу та заблокували рух для автівок і тролейбусів. Ситуація була настільки напружена, що на місце події приїжджали керівники Полтавської громади та Полтавської ОВА. 


Кабель після протестів поремонтували і містом почали ширитися наративи, мовляв, “мітинги чудодійні, варто виходити на вулиці та вимагати”. У інших мікрорайонах Полтави люди також почали виходити на невеликі мітинги. Як наслідок, чутки про “мітинг проти вимкнення світла” швидко розповсюдилася пабликами в інших містах. При цьому анонімні канали та підбурювачі мітингів мовчали про те, що насправді погодинні відключення –  вимушений крок через те, що енергосистему України руйнують російські ракети. Наприклад, у соціальній мережі TikTok за запитом “Полтава мітинг через відключення світла” можна знайти російські наративи про “продаж електроенергії за кордон”, “Полтава це початок”, “Пора скидати цю владу”, “Почалася громадянська війна” тощо. 


  Люди у Полтаві активно вели прямі трансляції з мітингів проти відключення світла. Скриншот - з ТікТок


 

Поширювали під час мітингів наратив "Це початок". Скриншот - ТікТок


“Давайте виходити на мітинг, це вже не жарти, скільки вони будуть знущатися з нас, чи нам хтось поверне кошти за спорчені продукти, пора піддержати інші міста, які вийшли відстоювати своє,годі нам мовчати”– такі заклики можна було побачити у полтавських пабликах та групах в соціальних мережах. 


Мітинги у Полтаві відбулися протягом кількох днів в різних районах міста та нараховували декілька десятків учасників. Наразі поліція Полтавщини розшукує організаторів та підбурювачів, “хто та які заклики робить, чи це наші мешканці нашої області, чи це боти або ІПСО, джерела, які мають свій слід з РФ”.


А тим часом у Кременчуці громадські активісти та журналісти провели власне дослідження та з'ясували, що у мітингах помітний “російський слід”. Зокрема, як йдеться у сюжеті каналу “Кременчуцькі новини” та пише на своїй сторінці у Facebook кременчуцька громадська активістка Яринка Ірина Митрофанова, однією із організаторів протесту у Кременчуці була Алла Ковальчук, учасниця шоу “Майстер Шеф”, колишня ведуча програми на СТБ “Все буде смачно”. 


 

Громадська активістка зробила допис про одну із організаторок мітингу у Кременчуці. Скриншот - з Фейсбуку Яринки Ірини Митрофанової


“Досить сидіти без світла. Давайте будемо щось робити”, – закликала виходити на мітинг жінка, яку журналісти та громадські активісти ідентифікували як Аллу Ковальчук. 

Далі телеканал показав архівне відео, де жінка, схожа на Аллу Ковальчук, під час святкування Нового року пропонує “випити за росіян”. 

У коментарі полтавській представниці ІМІ Юрій Сулаєв, речник Головного управління Національної поліції в Полтавській області повідомив, що правоохоронці наразі досліджують всі матеріали щодо мітингів та нададуть свої висновки пізніше. 


Як писали про мітинги полтавські інтернет-видання

Попри те, що полтавські та всеукраїнські паблики понесли інформаційну тему мітингів, присмачивши щедро емоціями та дезінформацією, інтернет-видання в Полтаві у своїх матеріалах подавали пояснення ситуації, залучаючи до коментарів офіційних експертів.


Сайт “Полтавщина” зробив велику публікацію із аналізом причин та наслідків акцій протесту. Суспільне Полтава у своєму сюжеті розклало по поличкам, чому у полтавських багатоповерхівках немає світла. Газета “Полтавська Думка” подала аналіз про те, як локальна аварія здатна вилитися у безпідставні мітинги проти відключення світла.  


Мітинги створили комунікаційний провал

Мітинг у Полтаві, який спричинив хвилю мітингів по всій Україні, стався 16 липня. Наступного дня, 17 липня, на сайті Полтавської міської ради опублікували звернення міської влади, що  "Полтаваобленерго" - приватна компанія, яка не підпорядковується міській раді та надали телефони “гарячих ліній”, куди можна телефонувати з питань відключення електрики. У зверненні Катерина Ямщикова, секретар Полтавської міської ради та виконуюча обов'язків міського голови повідомила, що окрім графіків відключень, виникають ще й аварійні відключення. Через сильні пікові навантаження під час увімкнення світла не витримують високовольтні лінії” і що  “електроенергії немає у будинках не через графіки відключень, а через аварії в мережах, а обленерго не вдається їх швидко ліквідувати через малу кількість бригад”. 


Заява міської влади миттю розлетілася пабликами.Не обійшлося і без дезінформації. Наприклад, канал “Труха Полтава” подали інформацію спочатку так: “Полтаваобленерго” – монополісти, які не підпорядковуються міськраді. Знеструмлення зумовлені піковими навантаженнями та аваріями, а також загальнонаціональними графіками через війну. Монополія АТ “Полтаваобленерго створює графіки лише у своїх інтересах, щоб не зазнавати значних збитків”. Однак через деякий час речення зі звинуваченнями в уникненні збитків паблик прибрав та відкорегував текст так ”Керівництво міста та депутати не можуть втрутитись в роботу підприємства”.


 

Текст із дезінформацією, який був опублікований на каналі Труха Полтава спочатку. Фото - з каналу Фонтанзамільйон


 

Змінений текст пабліка Труха Полтава. Скриншот з каналу Труха Полтава у Телеграм


Разом з тим, частина пабликів намагались дати полтавцям максимум пояснення ситуації та можливість проаналізувати наслідки мітингів. Зокрема, канал “Фонтанзамільйон” опублікував допис про те, що на емоції мітингуючих людей намагаються вплинути провокатори, щоб максимально загострити ситуацію, адмін закликав тримати голову холодною, не втрачати розуміння того, хто насправді наш ворог. Допис подібного змісту з'явився на каналі “Типова Полтавщина”, полтавців закликали“не сійти ворожнечу серед своїх же, не корміть Тік-ток цими нарізками та ботів своєю конспірологією. Дійте розважливо та мисліть критично”

І лише 18 липня “Полтаваобленерго” опублікувало пояснення щодо ситуації та причини, чому взагалі відбулося довше відключення. Також того дня зустріч журналістів з представниками обленерго.

“Основною причиною тривалої відсутності електропостачання у цих та деяких інших будинках, стало те, що вийшли з ладу електричні мережі внаслідок надмірного навантаження на електромережі від одночасного ввімкнення електроприладів після подачі електроенергії”, - таке пояснення опублікували на сайті “Полтаваобленерго” 18 липня. 


Те, що пояснення ситуації публічно полтавцям надали через кілька днів після мітингів, свідчить про черговий комунікаційний колапс. У приватних розмовах полтавській представниці ІМІ журналісти говорять, що дуже важливо, аби вони не отримували від, приміром, “Полтаваобленерго” бюрократичних відписок, а давали пояснення максимально простою та зрозумілою мовою. Як вирішення проблеми комунікаційного провалу міська влада запропонувала на регулярній основі організовувати коментарі профільних спікерів.  


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews