В Україні зникає прісноводна риба

11 лютого 2022 0
Полтавці можуть лишитися без річкової риби. Все через браконьєрство, а також замулення річок. Наразі полтавські рибалки можуть годинами чекати на улов і повернутися додому з порожнім кошиком. Тому на ринках здебільшого торгують морською рибою.




В Україні зникає прісноводна риба. Наразі на ринку її вже майже немає. На прилавках лежать судак та товстолобик по 100 гривень за кілограм. Тому підприємці здебільшого торгують морською рибою.

"У мене нічого немає, тільки ставкова", сказала продавчиня.

"Річкової немає, її повиловлювали. Немає. Ставками, річками ніхто не займається, все закінчилося", – розповів продавець Володимир.

"У нас тільки морська риба, річкової немає", – додала продавчиня Лідія.

"Промислове значення має лише морська риба. Та, що річкова це трішки далі продають свіжу. Річкову ж не морозять", – розказав продавець Андрій.
У порівнянні з 2013 роком чисельність річкової риби знизилася на 70 відсотків. Все через замулення річок та браконьєрство. Найбільше виловлюють коропа. І вирощувати рибу задорого.

"Причина, на мій погляд, це дорогий корм. Вартість кормів така, що собівартість риби дуже висока. Плюс законодавчо складно у нас з водоймами", – прокоментував завідувач відділу вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства Ігор Бузевич.

Як тільки з’являється час, вихідні, у робочі одразу виходжу. Намагаюся частіше, поки лід стоїть", – розповів рибалка Ігор Вовк.

"Можна цілий день просидіти, хлопці, які виходять, годують рибку, вона підходить. Можна спіймати одну рибину, або не побачити взагалі улову, а можна кілограма два-три гарної тарані взяти чи карася", – додав секретар ГО "Річки Полтавщини" Віталій Боровко.


Тому минулого року полтавські водойми громадські активісти почали зариблювати.

"У річці риби мало, ми тільки почали нею займатися минулого року. Десь сім тонн випустили у річку і наразі збираємо кошти, збирали до цього на щуку",
– зауважив секретар ГО "Річки Полтавщини" Віталій Боровко.

Містяни прісноводну рибу споживають, проте морській теж надають перевагу. Тому за дефіцит навіть не хвилюються.

"Любимо живу рибку. Іноді запікаємо, іноді підсмажуємо".

"Беремо і прісноводну, і морську. Завжди по-різному".

"Прісноводну не беру, а цю постійно. Річкову кілька разів брала, а там було те, що непотрібно, щоб було у кишках. Після цього ні в якому разі".


Від дефіциту прісноводної риби страждають й самі водойми.

"Звичайно, що риба є компонентом екосистеми. І вона ланкою у трофічних ланцюгах. Не говорячи про її практичне значення людини – харчове. Це їжа для інших організмів, птахів, інших видів риб. Риба здатна впливати на процеси заростання", – зазначила екологиня Олена Клепець.

 Також завдяки рибі водойми стають чистішими.