Полтавські підприємці працюють без касових апаратів

05 січня 2022 0
З початку січня всі підприємці мали почати працювати з касовими апаратами. Проте деякі полтавські магазини досі працюють без них. Тому таким підприємцям передбачений штраф – сто відсотків від першої суми в чеку і 150 відсотків на наступну.



Попри те, що з початку січня підприємці мають працювати з касовими апаратами, наразі більшість магазинів продають товари без них.

"А яке сьогодні число? 5. Ми не встигли. Вихідні були", – розповів продавець Роман.

Це до керівництва. Я не можу нічого сказати, – сказав продавець Олексій.
Він у вас стоїть чи ні?запитали ми.
– Я не можу нічого сказати, – відповів продавець Олексій.
– Ви не знаєте? – перепитали ми.
Ні, – зазначив продавець Олексій.

Деякі магазини пристрої мають, проте чеки вони ще не видають.

У мене чек закритий показано. Є оплата і позиція, яка була. А надалі він буде видавати чек. Чеки я можу виписати з адресою, назвою та сумою, – розповіла продавчиня Марина.
– А чому цей апарат не видає? запитали ми.
– Тому, що не підвезли машину для друку. Коли її поставимо та налаштуємо, то буде друкувати, – відповіла продавчиня Марина.

А підприємиця Валентина запевняє, що касовий апарат ставити планує.

"Вчора я була у податковій, черга велика. На вулиці довго чекати. Туди потрапити важко. У них нові рахунки пішли по податках. Нові рахунки, а вони навіть інформацію не розмістили. Взяла адресу сайту, а там нічого немає", – прокоментувала підприємиця Валентина Прокопіненко.

Проте ставити реєстратор розрахункових операцій для жінки задорого.

"Сказали, що 18 тисяч гривень. І плюс за встановлення сплатити, я таких грошей немає", – додала підприємиця Валентина Прокопіненко.

Ставити касовий апарат не обов’язково тільки підприємцям, які здійснюють роздрібну торгівлю в селах.

Обов’язково використовувати касові апарати підприємці мають вже з першого січня цього року. Якщо вони цього не роблять, то для них передбачені штрафи.

"Якщо були розрахункові операції, у яких не застосовувалося РРО штраф буде сто відсотків від першої суми в чеку і 150 відсотків на наступну. На період карантинних обмежень фактичні перевірки застосовуються тільки у разі торгівлі під акцизний товар", – зазначила головний державний податковий інспектор відділу реєстрації та обліку платників податків Наталія Головко.

Підприємці, у яких немає готівкового рахунку можуть уникнути встановлення касового апарату.

"Навіть якщо до вас прийшли до магазину, але ви не приймаєте готівку й у вас немає термінала, то це допоможе вам не встановлювати РРО", – сказав IT-експерт з цифровізації Артем Гончаренко.

А працювати з касовими апарати – добре повпливає як на підприємців, так і на покупців, запевняє економіст.

Це необхідно зробити, з часом у нас буде як у Європі. Касові апарати будуть на базарі й довкола. Тому що у нас тіньова економіка. Тому що велика частина приватних підприємців не сплачують податки й займаються незаконною діяльністю", – зауважив економіст Олександр Охріменко.

А через це нововведення у податкових службах наразі черги збільшилися майже втричі.