Оперативна інформація по трагедії у Вінниці: зросла кількість загиблих, затримано місцевих коригувальників та оприлюднено фото військових, які здійснили пуск ракет

15 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Що відомо, про наслідки ракетного обстрілу у Вінниці станом на ранок 15 липня.

14 липня Росія завдала ракетного удару по цивільному об’єкту у центрі  Вінниці. Внаслідок обстрілу загинуло 23 людини (серед них 3 дітей), а поранення отримали 117 осіб. Наразі 34 поранених перебувають у важкому стані, а 5 – у критичному. Безвісти зниклими вважається 18 людей. Таку інформацію оприлюднили речники Нацполіції та ГУ ДСНС України.





Серед постраждали, які продовжують боротися за життя і Ірина Дмітрієва – мати дівчинки Лізи із синдромом Дауна, яка учора загинула від ворожих обстрілів. Це її фото поблизу скривавленого візочка та відірваної ноги стало вірусним та зрештою облетіло увесь інтернет. До речі, відірвана кінцівка поблизу дівчинки – нога її мами, яка зараз знаходиться у Вінницькій реанімації. Жінку прооперували, однак стан її і досі залишається стабільно важким.  Про це повідомив голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов. Через значні ураження вона ще не приходила до тями, тому не знає про смерть доньки.


На місці події продовжують працювати понад 400 правоохоронців. Паралельно з цим, 12 слідчо-оперативних груп Національної поліції України та Служби безпеки документують факт злочину Росії проти українського цивільного населення. Але у розслідуванні фактів причетності окремих російських військових до актів тероризму на території України не спиняються і неформальні розслідування. Так 15 липня українцям стали відомі імена російських окупантів, які здійснили ракетний обстріл по Вінниці. Відтак керував запуском ракет капітан окремого дивізіону підводних човнів Чорноморського флоту РФ Анатолій Варочкін. Він мешкає у окупованому Росією місті Севастополь. Таку інформацію оприлюднив журналіст-розслідувач Єгор Чечеринда.

У своєму пості в Facebook він розмістив контактні дані та адресу вбивці та опосередковано закликав проукраїнських партизанів до помсти. За інформацією журналіста, Варочкін проживає у тимчасово окупованому Росією місті Севастополь, на вулиці Юмашева, 25, кв.108. "Його телефон для комунікації +79780585762. "Нагорода" чекає на "героя", – сказано у повідомленні.  

Разом з тим у Telegram-каналі "Supernova+" зазначили, що злочинний наказ про обстріл Вінниці виконав командир підводного човна "Алроса" Денис Сопін. "Денис Сопін командир підводного човна "Алроса", уродженець міста Севастополь, там же проживає і його родина, саме він виконав наказ. Екіпаж терористів має бути знищений", – сказано у їхньому дописі.   Також українські військові не виключають, що до обстрілу Вінниці можуть бути причетні і місцеві коригувальники. Про це на виїзному брифінгу повідомив очільник Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський.  Главу МВС попросили прокоментувати інформацію про затриманого правоохоронцями "коригувальника обстрілу", якого побили місцеві жителі. Він, за словами журналістів, нібито говорив, що "прильоти" по Вінниці ще будуть. "Таких даних, що є конкретні навідники, немає. Ми говоримо про той вид ракет... це вид артилерії, який не наводиться "в очі", а наводиться по координатах", – відповів Денис Монастирський. За попередньою інформацією наразі на причетність до обстрілів та співпрацю з ворогом перевіряють десятки вінничан. З ними працюють правоохоронці та співробітники Служби безпеки України. Коментуючи кількість жертв ракетного удару Денис Монастирський наголосив, що всі люди, які зазнали поранень, перебували в момент удару на вулиці: хтось ішов додому, хтось — по роботі. На жаль, за словами урядовця, люди не відреагували на сигнал повітряної тривоги, який був за 20 хвилин до удару.