Шум з магазину понад п’ять років заважає мешканцям п'ятиповерхівки у Полтаві

11 вересня 2022 0
Яніна Климань
Магазин знаходиться на першому поверху житлового будинку в Полтаві на вулиці Юрченка, 3. Вже протягом п’яти років різне обладнання закладу створює шум, який перевищує допустимі норми.

До журналістів PTV звернулися мешканці полтавської п’ятиповерхівки, що розташована на вулиці Юрченка, 3. Люди повідомили, що протягом п’яти років магазин, який розташований на першому поверху їхнього будинку заважає їм жити. Річ у тому, що суб’єкти господарювання встановили різне обладнання, як зовні, так і в середині, яке створює шум та перевищує допустимі норми. У зв’язку з цим, мешканці будинку не мають змоги нормально та спокійно проживати у своїх помешканнях.

"У нас почалися проблеми з того, що лід почав падати нам на голову. Опалювальний сезон як починався, в нас висіли сосульки по півтора метра і вони падали нам на голову. Потім почала падати цегла. Крім цього, у квартирі почали з’являтися такі неприємні речі: сторонні запахи, понад три місяці вода билася током (комісія з "Обленерго" зафіксувала напругу 60 В)", - повідомила мешканка будинку Марина Іванівна.

Напередодні 2017 року орендодавець почав встановлювати незаконно обладнання.


"В кінці 2016 року в один із днів, в мене хтось починає дірявити стіну. Я вибігаю на вулицю стоїть якась стороння особа з відбійним молотком і прямо цеглину вибиває. Я запитала хто ці люди. Мені відповіли, що прийшли обладнання встановлювати. Я викликала поліцію. Встановили охолоджувальну систему в мене під вікном, коли мене не було вдома. Обладнання було на стіні, де якраз була моя спальня. В мене в спальні була катівня, я пів року не спала", - додала мешканка.


Люди зверталися до різних державних органів як обласних, так і міських, однак реальної допомоги так і не отримали, попри те, що мають документи, які фактично підтверджують протиправну діяльність щодо перевищення шуму. Зокрема мова йде про таке:

1.Висновок експерта Полтавського відділення судових експертиз ім. засл. Проф. М. С. Бокаріуса № 1538, який склали 30.09.2019 р. Цим висновком підтверджують, що зовні кондиціонерів на сім штук більше, ніж передбачено проектною документацією. Крім цього, підтвердили, що на фасаді зі сторони двору, змонтували прилад холодильної системи, який в проектній документації відсутній. Тобто у висновках зазначили, що магазин не дотримується вимог щодо перевищення шуму.

2. Ухвала Полтавського окружного адміністративного суду від 20.10.2017 р., якою підтверджує Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області зверталося з позовом до ТОВ "Прогрес ПТЦ" про зобов’язання тимчасово зупинити діяльність магазину "Еко-продукт" до проведення додаткових заходів із шумоізоляції обладнання та зниження шумів у магазині. Також в Ухвалі зазначили, що "Житлово-експлуатаційна організація №2", на балансі, якої є цей будинок, не надавала дозволи на розміщення кондиціонерів та роторів.

3. Лист Інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом м. Полтава від 14.05.2019 р. Інспекція провела роз’яснювальну роботу з суб’єктом підприємницької діяльності щодо холодильного обладнання.

4. Лист КП "ЖЕО №2" від 27.07.2017, в якому підтвердили, те що не було погодження на розміщення 11 кондиціонерів.

5. Лист КП "ЖЕО №2" від 09.10.2017 р., в якому вказали, що орендар не звертався за погодженням на встановлення промислового кондиціонера в магазині.

"Цей шум підняв ще одну проблему, що ми ще є їхніми заручниками. Тобто за оці приміщення, які знаходяться на першому поверсі, ми оплачуємо тепло. У 2021 році, я вимушена була звернутися до Міністерства енергетики, тому що виявилося, що це обладнання магазину працювало за наш кошт", - говорить Марина Іванівна.

Однак всупереч цьому, ситуація не змінилася і мешканці й досі потерпають від надмірного шуму. Наразі, за цією адресою працює магазин "Делві №180", який належить ТОВ "ОПТТОРГ - 15", але нічого так і не змінилося.