Скільки на Полтавщині переселенців та які проблеми наразі існують з ВПО?

06 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Олександр Біленкий розповів про облік та реєстрацію переселенців та умови у яких вони проживають.

Внаслідок повномасштабного вторгнення на Полтавщині зараз проживають близько 300 тисяч переселенців. Про це 6 червня повідомив голова Полтавської облради Олександр Біленький під час неформального спілкування з журналістами.

За його словами від початку масові міграції переселенців інформація про кількість переселенців дивним чином різнилась між міськрадою та облрадою.

"З приводу перенасичення міста і взагалі ситуації з переселенцями в області. Дані надані міською владою дуже різняться із нашою інформацією. Так, на першому етапі внутрішньої міграції, одразу після повномасштабного вторгнення, місто повідомило нас, що воно щодня годує 50 тисяч людей. І це враховуючи те, що на той момент переселенців на Полтавщині всього було близько 70 тисяч. Вже тоді стало зрозуміло що  цифри не збігаються. Щодо зараз то в області проживають близько 300 тисяч переселенців. Більша частина з них пройшли реєстрацію за місцем тимчасового проживання, значно менша частина з різних причин цього не робить. Але вже нині можна сказати що простежується поступовий відтік вимушених переселенців до своїх регіонів" - зазначив Олександр Біленький.

Він наголосив, що щодня отримує звіти від закладів, які приймають вимушених переселенців. У них вони надають інформацію про кількість людей, які у них перебувають та тих, які вирішили проїхати.

"Тенденція щодо внутрішньої міграції потроху змінюється. Наразі пішов відтік вимушених переселенців не лише з Полтави, але й з інших наших громад до себе додому. Аналізуючи ситуацію у зоні бойових дій деякі люди, здебільшого харків'яни приймають рішення поїхати до себе аби подивитись що стало з їхнім майном та оселею. Деякі взагалі приймають рішення повернутися назовсім. Взагалі аналізуючи ситуацію з переселенцями можу сказати що більшість з них це саме харків'яни та жителі Сумщини", - наголосив голова облради.

За словами Олександра Біленького, аби мати більше інформації про переселенців та заохотити їх до реєстрації за місцем проживання громади Полтавщини впроваджують різні волонтерські активності та локальні корисні проєкти.

"Розуміючи ситуацію з реєстрацією, громади почали вигадувати різні "лайфхаки". Так деяким чоловікам пропонують стати на облік та брати участь у волонтерській діяльності, допомагати населеному пункту у якому вони проживають. Вважаю це цікавим та  правильним рішенням, адже це чесно по відношенню до громад, у яких вони нині проживають.  На час перебування у нас їм безкоштовно надають прихисток та забезпечують безкоштовним триразовим харчуванням. Тому добровільно брати участь у подібних активностях це цілком нормальна та прийнятна практика" - підкреслив голова облради.

Щодо умов у яких проживають переселенці, Олександр Біленький сказав, що більшість з пунктів перебування мають достатні умови для проживання великої кількості людей. І тими локаціями та громадами, де умови для переселенців гірші триваю перемовин. Передусім вони мають на меті з комунікувати самі громади та ті міжнародні організації, які готові покращити умови проживання. Адже за його словами наразі на рівні локальних бюджетів не передбачено необхідних механізмів витрат коштів громади саме на вимушених переселенців.