Життя в еміграції та початок журналістської діяльності Людмили Волянської

09 серпня 2022 0
Яніна Климань
Історія життя письменниці, редактора та громадської діячки з Полтавщини Людмили Волянської.

Волянська Людмила Іванівна – українська письменниця, редакторка та громадська діячка. Народилася 6 травня 1922 року у Вереміївці на Полтавщині в родині професора Івана Шарого (репресованого та розстріляного в 1931 році за "український буржуазний націоналізм") та вчительки математики Марти Мойсеєвої. Вона була відмінницею під час навчання у школі Франка в Києві. У часи Другої світової навчалася в Київському політехнічному інституті.

Від 1942 року – в еміграції в Берліні, де проживав її дядько Степан Донцов. Перебувала в таборі Ді-Пі, працювала в редакції журналів "Дозвілля", "Український доброволець", "За Україну".  У тому ж 1942 р.познайомилася з молодим лікарем Олегом Волянським. У 1943 р. пара побралася. Загалом у подружжя Волянських за час існування їхнього шлюбу народилося п'ятеро дітей (Лілея, Богдана, Тарас, Ігор, Лев).

Вчилася в Берлінській консерваторії (1942—1944), потім — на відділі журналістики в Українському технічно-господарському інституті в Мюнхені (Німеччина). Маючи гарний голос, Людмила Іванівна виступала на сцені театру "Ренесанс" у таких виставах як "Майська ніч", "Запорожець за Дунаєм" тощо.

У 1950 р. емігрувала до США. Студіювала математику в Нью-Йорку (1970—1973) та вивчала англійську мову в американському коледжі. Була членом редакції "Свобода".

Статті, рецензії, кореспонденції, репортажі: Афганістан і "доктрина Брежнєва"; Чи справді "клопітливе наголошування етнічності?"; Люди з ідеалістичними аспіраціями; "Щоб не зачерствіти …"; Відданість справі волі; "Світ Божий закований в пута"; Нова радість стала; Тоді вже сходила зоря.

Померла вона 22 червня 2001 р. у Кергонксоні, похована на цвинтарі Святого Духа в Гемптонбургу.

Детальніше про життя в еміграції та про сім’ю Людмили Волянської читайте у матеріалі книги "Полтавська діаспора". 

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко) 

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію. 

3. Трішки очікування і книга у ваших руках! Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ! Решта виручених грошей буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.