«У нас — точка старту для людини» Як у Сумах працює Центр допомоги врятованим

09 липня 2024 0

У квітні 2024 року у Сумах відкрився Центр допомоги врятованим. Всього таких стаціонарних закладів у країні – 12. Допомогу людям у Центрі надають соціальна фахівчиня, юрист та психологиня. Ми поспілкувалися з фахівцями закладу про їхню роботу і те, хто та з якими проблемами до них звертається. 

За час роботи у Центр надано близько 400 послуг. Здебільшого звертаються внутрішньо переміщені особи з прикордоння Сумщини або ті, хто виїхав з тимчасово окупованих територій. Проте, звертаються і родини загиблих або зниклих безвісти військовослужбовців. Часом —  просто містяни, яким потрібна допомога з певних питань.

«У нас тут — точка старту, де всі постраждалі від війни, зокрема від сексуального насильства, пов'язаного з війною, можуть отримати комплексну фахову допомогу, а також розпочати свій шлях з інтеграції в громаду», – говорить адміністраторка Катерина Марченко.

Соціальна фахівчиня Анастасія Крикуненко розповідає, у Центрі будь-який громадянин чи громадянка України може отримати психологічну допомогу, юридичну консультацію та соціальну підтримку або супровід. Усі послуги надаються безоплатно та конфіденційно. Фахівчиня консультує людей із питань медичної, гуманітарної допомоги, грошових виплат, допомагає з пошуком житла. У разі потреби людей перенаправляють у інші установи.

Окрема послуга — супровід до державних установ чи гуманітарних організацій. «Багато людей розгублені, не знають з чого починати в новому місці, до яких установ звертатись. Не знають навіть, які документи з собою брати, що говорити», — розповідає фахівчиня.

Також тут можуть допомогти й з пошуком роботи, говорить Анастасія: «Ми допомагаємо складати резюме, разом відправляємо його роботодавцю або розміщуємо на відповідних ресурсах з відкритими вакансіями. Коли людину вже запросили на співбесіду, готуємо її психологічно».

Один з основних напрямів роботи закладу — допомога людям, які постраждали внаслідок сексуального насильства, пов’язаного з війною.

«На жаль, є така проблема, що постраждалі від сексуального насильства, зумовленого війною, не ідентифікують себе як постраждалих. Для більшості — це лише про зґвалтування, але ж тут мова і про роздягання на блокпостах, і про каліцтво статевих органів, погрози, примусові аборти й багато чого іншого. Наша головна задача не просто виявити такі випадки, а саме надати кваліфіковану комплексну допомогу, зокрема психологічну, юридичну та соціальну», — розповідає Катерина.

Допомога у Центрі надається безумовно, тобто люди не повинні надавати докази того, що вони постраждали від війни чи зазнали насильства.

Проблеми, з якими люди звертаються, притаманні воєнному часу, розповідає психологиня Центру Яна Мелешко: «Це і панічні атаки, й тривога, стрес, також сімейні конфлікти. Я допомагаю стабілізувати стан. Є клієнти, які відвідують консультації тривалий час».

«Взагалі звертаються дуже різні люди, хоча запит наче один. До прикладу, одна з клієнток, яка виїхала з окупованої території рік тому, мала певні труднощі в емоційному стані через повномасштабне вторгнення. І тільки зараз жінка знайшла час для себе. Я як психологиня допомагаю їй опанувати стрес, знайти внутрішні сили та розпочати нове життя», — ділиться психологиня.

Консультують у Центрі і дітей. Наприклад, нещодавно звернулася мама з дівчинкою-підлітком з Білопілля з запитом допомогти їм інтегруватися у громаду, адже дитина не мала тут ні друзів, ні почуття безпеки. «Психологиня стабілізувала і маму, і дитину. Дівчинці ми підібрали безоплатні гуртки для дозвілля, розповіли про існуючі групи-підтримки та молодіжні центри. Мене вражає, як змінюються люди. Вперше вони прийшли розгублені, не знали які слова підібрати. А потім вже бачиш результат, і в емоційному плані, й взагалі вони стають впевненими у собі», — розповідає Катерина.


Від початку роботи до Центру допомоги врятованим багато запитів саме з юридичних питань.

«Здебільшого люди звертаються стосовно роз’яснень з оформлення спадщини, щодо правових нюансів пенсійного забезпечення, реєстрації дитини за місцем проживання або навіть розлучення через суд. На сьогодні одним із нагальних запитів до юриста є роз’яснення процедури компенсації за пошкоджене або зруйноване через воєнні дії майно. Такі справи потребують кропіткого розгляду та багато уваги», — говорить Катерина.

У планах фахівців — продовжувати інформаційну роботу, аби більше людей дізналося, на яку допомогу вони можуть розраховувати і де її отримати.

Центр допомоги врятованим у місті Суми створений за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, у партнерстві з UNFPA, Фондом Народонаселення ООН в Україні, за фінансової підтримки урядів Австрії, Бельгії, Іспанії, Швеції та у співпраці з виконавчим партнером БО “БФ “Посмішка ЮА”.