Бачить чуже під лісом, а не бачить свого під носом: що ж насправді відбувається у Держпродспоживслужбі Полтавщини

17 травня 2021 0
Нині колишні керманичі Держпродспоживслужби в Полтавській області та наближені до них працівники влаштували справжню війну за свої «хлібні» посади.

Як нам стало відомо з власних джерел, більшість із них, хапаються за крісло, як за останню соломинку. Деякі працівники Служби вже по кілька місяців на «лікарняних» і роблять все для того, аби не втратити місце.

Ми вирішили проаналізувати ситуацію і стан справ в Управлінні та дізнатися, що ж
тамвідбуваєтьсянаразі.

Так от, якщо відкрити декларації цих фахівців, то можна побачити зарплатню, яка в рази відрізняється від інших рядових працівників. Суми вражають, а Управління Держпродспоживслужби можна було б сміливо назвати, наприклад, приватною структурою Голбанів з виконавчим директором Пікулем, бо тут переплітаються і родинні зв’язки, і кумівські, і навіть особисті.

Також нам стало відомо від колишніх працівників, що, за керівництва Пікуля, значну частину нарахованої заробітної плати, рядовий працівник мав віддати головбуху, яка потім повертала готівку до кишені свого начальника. Тож, мабуть, незадекларованого багато.

Отож, висновки робіть самі.

Також детально і, мабуть, не в одній статті можна описувати і той спадок, який отримала Яніна Аранчій, ставши керівником Держпродспоживслужби Полтавщини.

З відкритих джерел у мережі, відомо, що у процесі проведених перевірок і аналізу документації, фахівцями відділу правового забезпечення у декількох районах було виявлено порушення у штатних розписах за 2020р. – 2021р., порівняно з 2019 роком. Що відбувалося? Посади зі штатного розпису виводили, а преміювання, яке здійснювалося за погодження Пікуля Г.І., продовжували нараховувати. Тим самим, вчиняли розтрату бюджетних коштів. За нашою інформацією, відповідні матеріали уже направили до правоохоронних органів та Управління Держпраці Полтавщини.

Є історія й з утриманням орендованого нерухомого майна. Приклад однієї з них: починаючи з 2018 року ГУ Держпродспоживслужби Полтавщини здійснено відшкодування витрат на утримання нерухомого майна та надання комунальних послуг на близько 100 тисяч гривень не балансоутримувачу – комунальному ЖРЕП, а міській установі. Що суперечить нормам чинного законодавства та свідчить про порушення трудової та фінансової дисципліни відповідальними працівниками.

Також, як нам стало відомо, за фактом звернення громадської організації «Об’єднання народного контролю України в м. Полтаві» було проведено службову перевірку щодо можливих неправомірних дій начальника Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Владислава Кульбашного. Відомості частково підтвердилися: встановлено грубе порушення ним трудової дисципліни та визначено вид дисциплінарного стягнення – звільнення.

До речі, у 2020 році та ж Полтавська обласна державна лікарня ветеринарної медицини виграла тендер на стерилізацію безпритульних тварин, який оголосило КАТП-1628. Кошти на ці цілі виділила держава. Планували простерилізувати 2 тисячі собак і 500 котів. Роботи у повному обсязі не виконали, хоча відзвітували про 100 відсоткове виконання. Як розповіли колишні працівники Управління, фактично ж «на котиках і собачках» тоді відмили більш ніж півмільйона гривень.

Фахівці Головного управління також провели службову перевірку за фактом можливого привласнення та розтрати паливно-мастильних матеріалів, які виділялись на службові автомобілі. За результатами, встановили привласнення ПММ на суму близько 300 000 грн. Відомості про даний факт внесено прокуратурою до ЄРДР за ознаками складу кримінального правопорушення. На даний час триває досудове розслідування, проводяться слідчі дії.

Ймовірно, цей список можна продовжувати ще довго, тож ми обов’язково інформуватимемо вас у наступних публікаціях. До речі, днями стало відомо, що суд вирішив поновити на посаді начальника ГУ Держпродспоживслужби Геннадія Пікуля та повністю задовольнив його позов. Тож, що буде далі – побачимо.

Та все ж, нині ми спостерігаємо, що після призначення на посаду нової начальниці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, депутатки облради від «Довіри» Яніни Аранчій, службу почали атакувати матеріалами негативного характеру. Кібербулінг здійснюється з відомих і не дуже медіа ресурсів, на каналах Youtube та у мережі Facebook. Періодичність виходу статей, і надто посилена увага до Головного управління, ймовірно, може свідчити про замовний характер матеріалів.

Бачимо, що процес перезавантаження неефективної системи Держпродспоживслужби розпочався, і мова вже йде не про імітацію діяльності, а про «чистки», які розпочалися зверху. Служба стає не такою чисельною, але більш професійною і мобільною. Тож, це все не подобається деяким колишнім працівникам.

До речі, для порівняння надаємо й декларацію Яніни Аранчій.

Ймовірніше за все, «клан колишніх» і надалі замовлятиме брудні статті, адже прагнення до відбілювання своєї репутації досі не вичерпано та й ресурси теж. А от ефективність роботи нової керівниці можна буде оцінити згодом, коли реформування Управління завершиться. І ми обов'язково це зробимо.

Громадська організація на захисті прав споживачів «ФОРС»