Коли на Полтавщині знімуть усі карантинні обмеження?

03 травня 2021 0
5 квітня відбудеться державна комісія, на якій Полтавщину мають перевести з червоної карантинної зони у помаранчеву. Наразі в інфекційній лікарні, заповнюваність ліжок складає 80 відсотків.


За два дні Полтавщина може вийти з червоної карантинної зони. Про це повідомив директор Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ.

"У середу державна комісія буде розглядати це питання. Всі шанси є в помаранчеву зону вийти", – розповів директор Полтавського обласного лабораторного центру Андрій Хайлов.

"З одного боку ми маємо чітке зменшення нових випадків захворюваності, велика кількість виписаних хворих, але з іншого боку ми маємо велику кількість смертності від COVID-19. Ми маємо велику кількість кисневозалежних пацієнтів. Кілька місяців тому ми були у січневих святах і ми знаємо чим це все дня нас закінчилося", – повідомив доцент кафедри інфекційних хвороб УМСА Володимир Полторапавлов.

Наразі ліжка в обласній інфекційній лікарні заповнені на 80 відсотків, більшість пацієнтів тяжкі.

"Хворих менше, але вони всі набагато тяжчі ніж були раніше. Вони – у критичному стані, кисневозалежні. Хворі в основному поступають ті, які вже лікувалися та отримували лікування вдома, амбулаторно. Й люди не можуть собі дозволити покупки кисневих апартів", – розповіла лікар-інфекціоніст Юлія Калантаєвська.

Доки у лікарнях лікують тяжко хворих, полтавці насолоджуються травневими вихідними. Кореспонденти запитали, як людям живеться у червоній карантинній зоні.

"Якщо чесно, дуже погано. Транспорт ходить погано, кудись дістатися незручно. А з іншого боку є плюс, ми більше рухаємося, пішки ходимо", – сказала полтавка Яна Мельчакова.

"Гуляємо на вулиці, нормально, можна виїхати в ліс. Ми працюємо".

"Немає де працювати, немає за що жити, потрібно платити за квартиру, за комунальні й за щось купувати продукти. Хочу, щоб ми вже вийшли з червоної зони", – розповіла продавчиня Ольга Нужна.

"Чесно, я за, бо краще пересидіти, перечекати, щоб постійно не мучитися з коронавірусом", – прокоментувала полтавка Валерія Солодовник.

Основний чинник, який впливає на те, коли саме регіон вийде з червоної зони – кількість нових випадків захворювання на коронавірус.

"Ми звичайно вийдемо з червоної зони, будемо сподіватися, що пік ми пройшли. Це відбудеться тоді, коли у нас спаде захворюваність. По всій Україні тенденція відповідно цієї хвилі захворювання поки що позитивна, захворюваність дещо зменшується", – повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я Юрій Курилко.

Лікарі зазначають, що після послаблення карантину варто дотримуватися обмежень. Бо інакше це може спричинити нову хвилю захворюваності.