Населення Полтавщини стрімко скорочується: все більше людей виїжджають за кордон

10 січня 2022 0
Населення Полтавщини стрімко скорочується. Все більше людей їдуть за кордон у пошуках кращого життя, хтось приїздить, аби в Україні витрачати зароблені гроші, інші лишаються там назавжди, забираючи з собою родини.






Населення Полтавщини стрімко зменшується, одна з причин це виїзд наших громадян за кордон у пошуках кращого життя. Полтавка Юлія Кажович понад десять років як переїхала в іншу країну. Жінка розповідає, що живе за кордоном, через стабільну економічну та правову ситуацію.

"Ми – нація працьовита, ми дуже багато працюємо і ми хочемо за свою працю отримувати гідне життя, в Україні ми його не можемо мати, в Україні заробляє дуже вузьке коло людей", – розповіла полтавка, яка проживає за кордоном Юлія Кажович.

Жінка розповідає, що сумує за українською їжею: салом, чорним хлібом та іншими традиційними стравами. Однак повертатися не планує.

"На питання, чи хочу я повернутися в Україну, і чесно скажу ні. Тому що Україна останні 15 років дуже пасе задніх стосовно економіки, стосовно рівня життя української нації", – додала Юлія.

З міграцією також зіштовхуються і Європейські країни. Поляки не бажають працювати у Польщі, їдуть до Німеччини, а в Польщу приїздять українці.

"Аби зберегти населення в Україні необхідно створювати робочі місця. На жаль, поки що ми не бачимо буму будівництва ні заводів, ні інших підприємств, лише певною мірою сфера торгівлі, ресторанного бізнесу, але у зв'язку з коронавірусом, вона також переживає не найкращі часи. Якщо прогнозувати на рік, то немає таких передумов, аби всі зупинилися й залишилися в Україні", – розповіла економістка Юлія Самойлик.

Через виїзд працездатного населення за кордон, не сплачуються податки, не наповнюється пенсійний фонд, а також не вистачає кваліфікованих працівників.

"Певний внесок, доволі суттєвий у скорочення кількості населення вносить все ж таки й міграція, міграція як постійна, в інші країни, так і сезонна. Загалом у нас в Україні спостерігається великий кадровий голод, як на робітничих професіях, у сільському господарстві, в будівництві чи промисловості, так і фахівців більш інтелектуальної праці. Це пов'язано і з виїздом за кордон", – повідомила соціологиня Євгенія Козун.

Ринок праці ненасичений кваліфікованими кадрами. Й наразі є дві проблеми: виїзд за кордон, та те, що люди більше не хочуть працювати фізично. Тому знайти продавця наразі може бути складно.

"Ринок праці в Україні щодня погіршується. Останні 3-6 місяців спостерігається тенденція, що вакансій значно більше, ніж кандидатів на посади. Експерти на цьому ринку абсолютно не бачать покращення ситуації в цьому. Окрім як перегляду мінімальних зарплат, окрім як перегляду перекваліфікації кадрів, та того, аби люди були заохочені жити саме в нашій країні", – сказала консультантка з підбору персоналу Анастасія Березюк.

День від дня йде тенденція до того, що люди покидають країну. Бо робочому населенню платять значно менше ніж закордоном. Люди, які тут отримують 6-10 тисяч працюючи продавцем, за кордоном будуть за той же час отримувати близько 20 тисяч гривень.