Нові Санжари через рік після протестів: як живе селище зараз

19 лютого 2021 0
В лютому 2020 року до Нових Санжар приїхали українці, яких евакуювали з китайського міста Ухань. Тоді місцеві жителі влаштували протести. Зараз мешканці Нових Санжар вже не так переймаються коронавірусною хворобою.

Саме це селище рік тому неофіційно стало столицею коронавірусу. Адже 20 лютого 2020 року на Полтавщину в Нові Санжари приїхали українці, яких евакуювали з китайського міста Ухань. Тоді місцеві жителі влаштували протести: палили шини та перекривали дороги.

"З'їхались з всього району, хто чим міг. Ми будемо перекривати дороги й не будемо пускати до себе людей", – сказав Максим житель Новосанжарського району. 

"Ми будемо захищати наше місто, від інфекції. Адже в нас є діти, є батьки, є ми", – розповіла місцева жителька Ольга.

Зараз в селищі нічого вже не нагадує про ті події, а місцеві змінили свою думку щодо коронавірусної інфекції.

"Зараз уже ні, а тоді було страшно, ми не знали, що воно таке. Боялись, бо нам показували чи правду чи ні, але всі боялися. Бачили, як люди падали на дороги, переймалися може й в нас таке буде", – розповіла місцева жителька Лариса Діхтяр.

"Я почав боятись коронавірусу, коли в мене захворіла мама. Першої ночі вона важко дихала й температура підвищилась, я тоді не знав, що робити. Я бігав до сусідів, а там ніхто не відкривав. Добре, що хоча б швидка приїхала швидко", – сказав місцевий житель Олексій Журавель.

– Я боюся, – сказала місцева жителька Альона Журавель

– Рік тому переймались, коли все починалось в Нових Санжарах, – запитали ми

– Мені здається, що зараз я більше заспокоїлась ніж раніше, тому що раніше було страшніше, – відповіла місцева жителька Альона Журавель.

Зустрічали українців на Батьківщині сутичками, камінням та палаючими шинами.

Саме до цього медичного центру привезли евакуйованих з міста Ухань.

Серед 45 українців на двотижневому карантині перебував й Олександр Махов.

"Було важко пояснити іноземцям, чому так відбувається й чому така "тепла" зустріч з боку людей, тому що ми самі не розуміли цю реакцію. Ця історія стала частиною мого життя і я цьому радію", – поділився спогадами один з евакуйованих з Уханю Олександр Махов.

Проживали українці на другому поверсі медичного закладу. Колишній начальник санаторію говорить, що на евакуйованих тоді не чекали, але менше ніж за добу підготували приміщення.

"Наша реакція на це була дуже відповідальна. Бо Національна гвардія це та структура, яка повинна завжди підтримувати українську націю. Коли людей, які були тут на обсервації, із санаторію вже вивезли відразу провели дезінфекцію", – повідомив заступник начальника медичного центру з лікувальних питань Олександр Блінов.

Під час протестів в Нових Санжарах постраждала одна людина й дев'ять поліціянтів. Однак, були й ті хто під час протестів втрачав свідомість. Під час сутичок затримали 13 осіб.

"П'ятьох осіб притягнули до кримінальної відповідальності із позбавленням волі на п'ять років. Шестеро осіб з учасників протестів притягнуті судом до відповідальності, на них суд наклав штрафні санкції. Двоє осіб були звільненні від відповідальності", – повідомив речник Національної поліції області Юрій Сулаєв.

Події в Нових Санжарах розгортались протягом трьох діб, 5 березня обсервація для евакуйованих завершилася. А перший випадок захворювання на коронавірус в селищі виявили лише через пів року – 25 серпня.

Анастасія Гонтаренко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення