Прокуратура хоче забрати у ветеранів АТО земельні ділянки надані державою

10 лютого 2022 0
Полтавська прокуратура судиться з ветеранами АТО за земельні ділянки, які військовим надали після повернення зі Сходу України. Прокуратура запевняє, що приичиною є річка, яка тече поруч, та мовляв, на цій території землю надавати у користування незаконно.




"Ти можеш захищаючи свою країну не повернутися, а якийсь прокурор може у твоєї дитини відібрати 12 соток", – сказав ветеран АТО Владислав.

Полтавська прокуратура хоче забрати у ветеранів АТО земельні ділянки надані державою. Територія розташована у селищі Лісок, що під Полтавою.

На цьому земельному масиві свої ділянки отримали близько 90 учасників бойових дій на Сході України. На кожного розраховано до 12 соток.

Через те, що Влидаслав пішов на війну у добровольчому батальйоні довести статус учасника бойових дій було важко. На цій ділянці він вже звів будинок та почав облаштовувати територію.

"У 2019 році я дізнався про перший прецедент, що один із моїх побратимів судиться за земельну ділянку, яку прокуратура хоче у нього відібрати. У 2020 році така повістка прийшла й до мене. Так дійсно прокуратура вважає, що відбираючи землю у бійців, вона діє як вони кажуть в інтересах держави", – розповів учасник бойових дій на Сході України Владислав Шевченко.

В такі ситуації опинився й ветеран АТО Аркадій Піщанський. На війні він провів близько п'яти років. Про те, що прокуратура хоче забрати надану ділянку дізнався від побратимів.

"Люди подейкують, що цей масив він був порізаний до війни прокуратурою Януковича. Якщо ви подивитесь в ту сторону, то п'ять хвилин до Південного вокзалу, тут річка. Я хотів махнути рукою і сказати та нате забирайте, оце все. І жінка мені каже, я вже не хочу цієї ділянки. А хлопці мої побратими сказали, давай, мабуть, поборемося", – повідомив ветеран АТО Аркадій Піщанський.

 У прокуратурі Полтавської області кажуть, що землю військовим видали з порушенням законодавства.

"Задоволення позовів не позбавляє громадян права на отримання земельних ділянок розташованих в іншому місці. З метою охорони водності малих річок заборонено розорювати заплавні землі, надавати земельні ділянки у заплавах річок під будь-яке будівництво крім випадків визначених законодавством у тому числі для садівництва та городництва", – повідомила речниця Полтавської обласної прокуратури Людмила Іващук.

"Ми не можемо не підтверджувати, не заперечувати слова прокуратури. Ми говоримо про те, що наші накази були прийняті у відповідності норм чинного законодавства, які діяли на момент прийняття наказу. Тобто на 2016 рік", – повідомила заступниця начальника головного управління, начальниця управління адміністративних послуг ГУ Держгеокадастру у Полтавській області Людмила Остапенко.

 Адвокат Марина Кумечко представляє інтереси кількох бійців АТО.

"Прокуратура опирається на технічну документацію 1981 року, яка зроблена ще за законодавством СРСР. Я вважаю, чомусь суд не хоче цього брати до уваги, що вона взагалі не є актуальною. З 2018 року відповідно, до водного кодексу, прибережна смуга малих річок має бути 25 метрів берегової лінії", – розповіла адвокат Марина Кумечко.

За кількома справами призначили повторну експертизу, але вона дороговартісна, тому погоджуються на неї не всі. Чи вдасться відвоювати наділи для ветеранів АТО у цьому масиві прогнозувати адвокатка поки побоюються.