На Полтавщині чоловік за допомогою "вірусу" ошукав людей на майже мільйон гривень

17 грудня 2020 0
Вікторія Бондаренко
На Полтавщині кіберполіціянти викрили чоловіка, який за допомогою "вірусу" привласнив майже мільйон гривень. Він здійснював віддалений перевипуск сім-карт та отримував доступ до онлайн-банкінгу. Від його шахрайських дій постраждали близько 100 осіб.

На Полтавщині чоловік зламував облікові записи мобільних телефонів і збирав персональні дані користувачів. Він здійснював віддалений перевипуск сім-карт та отримував доступ до онлайн-банкінгу.

Його шахрайську діяльність викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Полтавщини спільно зі слідчим відділом кременчуцької поліції. 


Як повідомили на сайті кіберполіції, встановили, що 31-річний чоловік використовував шкідливе програмне забезпечення для зламу облікових записів та доступу до телефонних книг користувачів. Серед контактів фігурант обирав номери близьких родичів потерпілого. Використовуючи таку інформацію, він здійснював віддалений перевипуск сім-карт через оператора мобільного зв’язку.

Разом із доступом до сім-карт потерпілих чоловік отримував доступ і до їхнього онлайн-банкінгу, звідки привласнював гроші. 

Попередньо встановили, що від його шахрайських дій постраждали близько 100 осіб. Загальна сума збитків сягає мільйона гривень. За місцем проживання зловмисника правоохоронці провели обшук та вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та банківські картки. Усе вилучене направили на проведення відповідних експертних досліджень.

Чоловікові оголосили про підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.