У Полтаві почали косити траву на околицях та у центрі

15 червня 2023 0

У Полтаві з цього тижня почали займатися покосом трави. Для цього управління житлово-комунального господарства закупили 45 газонокосарок вартістю 837 тисяч гривень. 





Покосом трави цьогоріч у Полтаві вирішили не займатися, до такого висновку приходить більшість містян прогулюючись вулицями. Не покошені узбіччя можна помітити не тільки на околицях, а й у центрі міста. 






"Коли хочеш скоротити дорогу, то одразу весь брудний. Єдиний дискомфорт. А так просто інтер’єр, вигляд не гарний", – сказав полтавець Едуард. 




"Я не знаю яким далі буде літо кліматично, тому що дощі, але загалом останній час +40. І все перетворюється на пустелю, тому я вважаю, що траву косити треба, але не так, як це у нас роблять зараз", – повідомила полтавка Катерина.



"Для алергіків так, це проблема, бо воно цвіте, і пилок розповсюджується. В мене син алергік і йому важко. Доводиться лікуватися кожен рік", – скаржиться полтавка Ольга Крюкова.



"На околицях трава висока, тут хоча б покосили. У центрі краще, ніж на околицях міста", – сказав полтавець Віталій Криворучко.



Висока трава заважає не тільки пішоходам, а й водіям. Адже, їм високоросла трава закриває огляд на дорогу.



"Ходити, заїжджати, навіть просто пройтися. Ви подивіться, вона завжди була скошена, була гарненька, було чистенько, а зараз все місто в бур`янах. Такого тут ніколи не було", – сказав водій. 




"На деяких перехрестях заважають дерева, які заважають бачити частину дороги, яка необхідна", – сказала водійка Тетяна Світлач.



Управління житлово-комунального господарства запевняє, що працівники "ЖЕО №2" вже отримали все необхідне обладнання та взялися до ліквідації трави у місті, проте у міській раді бачать і інші методи. 



"В інших прогресивних країнах існує практика робити висівання різнотрав’я замість звичайної трави для того, щоб покоси не так часто робити, щоб земля не висушувалася, не підіймалася температура в місті. Тобто це просто один з підходів до озеленення міста, а не, як ви сказали, що зовсім припинити косити", – уточнює виконувач обов’язків міського голови Полтави Андрій Карпов.



Щоб ліквідувати високорослу траву у Полтаві, 7 червня управління житлово-комунального господарства уклало договір на закупівлю 45 ручних мотокос вартістю 837 тисяч гривень. 



"Цими мотокосами вже і працюють. Вони передані КП "ЖЕО №2" і вони ними працюють. Були зроблені відповідні запити на цінові пропозиції. На основі цих цінових пропозицій вийшла тендерна закупівля", – розповідає начальник управління житлово-комунального господарства, Владислав Маргушин.



Втім, не всі зелені зони знаходяться у компетенції комунальників, оскільки ті ділянки, що розташовані на приватних територіях повинні доглядатися їх балансоутримувачами.



"Наша територія, за якою ми маємо право доглядати і доглядаємо – це наша клумба, ми тут висаджуємо свої квіти. Інколи, коли є час, рвемо бур’яни. Ця територія, яка знаходиться навпроти нашого магазину, не являється нашою власністю. Тобто, вона належати до благоустрою території міста", – сказала директорка магазину Анна.



За правилами благоустрою та санітарного стану міста власники садиб зобов’язані скосити бур’яни на відстані п'ять метрів від огорожі по периметру будинку. Якщо перед будинком є бордюр – то до бордюрного каменю.



"Якщо за сферою ніхто не дивиться, якщо у вас трава пів метра, то ви маєте, абсолютно, право звернутися до балансоутримувача з вимогою усунути ці недоліки. По-перше, спираючись на ваше місцеве законодавство, якщо ні, то вже звертатися до загальнодержавного", – повідомила експертка з ЖКГ Крістіна Ненно.



За зовнішнім станом міста слідкує інспекція з контролю за благоустроєм міста. У разі недотримання вимог інспектори надають приписи на усунення недоліків балансоутримувачам.