Сморід та сміття: у селах Тахтаулове та Жуки замість баків – стихійне сміттєзвалище

23 березня 2021 0
У селах Тахтаулове та Жуки відсутні баки для побутового сміття. Тому місцеві жителі утворили стихійне сміттєзвалище. Ці села входять до Полтавської ОТГ, тому тепер вивозити сміття буде КАТП-1628. Для цього місцеві жителі мають укласти договір з підприємст

Сміття та пляшки – такий вигляд має узбіччя доріг у селах Тахтаулове та Жуки. У громадах відсутні баки для побутових відходів.

І через це місцеві жителі утворили стихійне сміттєзвалище, куди постійно викидають своє сміття. А декому доводиться везти сміття у Полтаву.

– Збираємо, тоді самі вивозимо до міста.

– Куди саме?

– У баки, – розповіла місцева жителька Юлія Кириченко.

"Ніколи, ніхто не брав, видно звідси. Зазвичай вона порожня, кудись збирають, вивозять, зараз повна", – сказала місцева жителька Лариса Миколаївна. Іноді у село приїздить машина, яка забирає сміття та вивозять невідомо куди.

– У нас тут місцева, Кирил їздить вазоном. – Це платно? – Якось так, наче сільрада домовляється, – відповів місцевий житель Максим Шишко.

Староста повідомив, що вивозом сміття відтепер має займатися КАТП-1628, бо селища увійшли до Полтавської ОТГ.

"Приїздили їхні працівники. Ми проїхалися у селі, подивилися, де можливо створити майданчик для контейнерів. Обговорювали тариф, наскільки це можливо найближчим часом. Провести роботу з людьми по укладанню договорів", – сказав староста Тахтаулівського округу Полтавської територіальної громади Сергій Антонюк.

У селі Тахтоулове є один сміттєвий бак на території школи, який обслуговується КАТП-1628, і той повністю набитий. Тому місцеві самостійно роблять баки для сортування сміття.

– Все це сміття буде збирати у спеціальні мішки баули й, за допомогою полтавських підприємців, буде пакуватися у тюки і їхатиме на переробку, на переробні заводи.

– Це куди?

– Зазвичай у Харківську область. Там воно буде подрібнене, перетвориться в синтетичне волокно", – розказав місцевий житель Ярослав Пісоцький.

У міській раді говорять, що планують створити так званий Інститут старост, які будуть виконувати задачі не тільки із вивозу сміття, а й загального стану села.

"Процедура передачі й майна, і переходу з балансу на баланс затяжна. У цих сільських радах, територіях, ми створюємо наші пункти, філіали нашого КАТП, для того, щоб вони забезпечували збір та вивіз сміття", – сказав перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

У міській раді повідомили: всі мешканці ОТГ мають укласти договір з КАТП-1628 і після цього виконуватимуться роботи.

"На завтра у нас запланована нарада зі старостами та працівниками КАТП. На ній буде спланована робота з вивозу сміття, на ній буде проговорено, який період та що для цього потрібно", – зазначив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Євген Ричка.

А всього до Полтавської громади увійшло 10 таких сільських рад.

Ірина Яременко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення