Зелена та смердюча: рибалки говорять, що річку Коломак отруїли невідомою речовиною

17 листопада 2020 0
У Копилах люди нарікають на забруднення річки Коломак: вода зелена та має неприємний запах. Рибалки говорять, що бачили мертву рибу та раків на березі. Цьогоріч в Україні було отруєно понад дві тисячі водойм.


Річка Коломак у селі Копили. Рибалки нарікають, що днями невідома речовина забруднила воду.

Наразі тут відчувається досить специфічний запах. Ми зустріли тут декілька рибалок, які говорять, що не впевнені чи можна в цій воді ловити рибу.

– Ви раніше відчували тут такий специфічний запах? – запитали.

– Востаннє я тут був чотири-пʼять днів тому, то не було такого взагалі. Сьогодні прийшов порибалити, а тут таке. Зливають відходи, я думаю, поблизу Макухівки, – відповів рибалка Вадим Давиденко.

"Люди писали, що бачили там мертву рибу і раків, що повилізали на берег. Я боюся, що там не те що рибу зараз ловити небезпечно, а й дітям нашим небезпечно. Туди ж всі купатися їздять", – розповів рибалка Вячеслав Білай.

Рибалки кажуть, що воду щось забруднює вже не вперше. Попри це у сільській раді про це нічого не знали.

"Щойно від вас почув цю інформацію. Зараз еколог Терешківської сільської ради Чеснаков Олександр виїде на місце та у всьому розбереться", – сказав голова Терешківської ОТГ Віталій Турпітько.

"Я виїхав на місце та побачив, що вода яскраво-зеленого кольору. Також, проїхавши вверх по течії до Макухівки, там побачив те ж саме", – прокоментував спеціаліст відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Терешківської сільської ради Олександр Чеснаков.

Говорити про те, що ж забруднило річку можна буде після того, як екологічна інспекція зробить аналізи проб води.

"Зараз інспектори візьмуть з собою лабораторію та виїдуть на місце пригоди до Коломаку та подивляться, що там за ситуація. Якщо виявлять забруднення, то візьмуть проби води та поїдуть в лабораторію, зʼясовувати що там за хімічна речовина", – розказав начальник Державної екологічної інспекції центрального округу Євген Мартосенко.

Сморід та зелений колір води восени свідчать про зміну якісного складу водойми.

"Це говорить про те, що це дуже серйозне отруєння водойми. Була висока концентрація якоїсь речовини, яка осіла на дно та почали страждати організми на дні. Цьогоріч в країні у нас було отруєне все, або ж майже все, у більш ніж двох тисячах водойм", – розповів голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.

Для перевірки проб води з річки Коломак потрібно мінімум три дні.

Анастасія Абаніна, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення