Послугу раннього втручання в Полтаві впровадили за підтримки місцевої влади

28 травня 2024 0
Яніна Климань
У Полтаві послуга раннього втручання стала доступною для родин, що виховують дітей із порушенням розвитку або дітей, які мають ризик виникнення такого порушення.

Реагувати на ім’я, самостійно йти сходами, відповідати на запитання, відмовитися від дитячого візочка — все, що для більшості трирічок є добре засвоєними навичками, для Тараса є справжнім досягненням, за кожним із яких стоїть велика праця батьків і спеціалістів.

Те, що Тарасик потребуватиме особливої уваги, його батьки помітили практично відразу після народження сина, розповідає його мама Тамара. Тож відразу почали шукати фахівців, які б допомогли з лікуванням та корекцією.

Через коронавірус та війну заняття довелося тимчасово припинити: сім’я виїхала за кордон, де не мала змоги проходити повноцінну реабілітацію.  «Війна фактично на два роки відкинула назад розвиток Тараса. Пів року ми були поза Україною. Зміна обстановки, не його ліжечко, не його квартира… Він забув родичів. Коли ми повернулися, він не згадав тата, — ділиться Тамара. — Я помічала в нього тривожність, він був замкнутим, не йшов на контакт».

Тарасик з батьками став однією з перших родин, які почали отримувати допомогу у відділенні раннього втручання в Полтаві, відкритому наприкінці лютого 2024 року за підтримки ЮНІСЕФ та за сприяння місцевої влади на базі Полтавського міського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю.

Особливістю цієї соціальної послуги є комплексний підхід: спеціалісти займаються не лише з дитиною, а й з батьками. З родиною працює міждисциплінарна команда спеціально навчених фахівців у складі логопеда, психолога, соціального педагога, фахівця з фізичної реабілітації.

«Оскільки дитина більшість часу проводить у родині, то батьки мають займатися з нею вдома. Ми навчаємо батьків методик роботи з дітьми, даємо поради, над чим працювати вдома, в побуті, та на вулиці», — говорить фахівчиня команди раннього втручання логопединя Євгенія Йощенко. 

За місяць занять, розповідає мама Тараса, вдома почали відмовлятися від перегляду мультфільмів, опанували декілька розвиткових методик, зокрема сенсорну інтеграцію, придбали фітбол і балансир для виконання фізичних вправ.

«Також фахівці відкорегували наше з чоловіком спілкування з дитиною, пояснили, як мотивувати Тараса говорити. Це не завжди легко», — зізнається Тамара.

Спільні зусилля фахівців, батьків та самого хлопчика вже дали результат — Тарас став більш відкритий до спілкування з іншими людьми. «Тарас раніше був спостерігачем: із цікавістю дивився на інших дітей, на те, як мама виконує якусь роботу, як рухається транспорт на дорозі тощо. Зараз він копіює дії, добре контактує з дітьми та дорослими. Став більш активним», — ділиться здобутками сина Тамара.

Євгенія Йощенко додає, що разом із мамою вони ставили за мету почати менше користуватися візочком, щоб малюк звикав більше рухатися, ходив самостійно. В цьому напрямку вже є позитивні зрушення завдяки співпраці батьків та фахівців.

Тамара зізнається, що фахівці відділення раннього втручання допомогли їй почуватися більш впевнено в питаннях виховання сина: «Мені стало набагато легше, адже спеціалісти завжди відповідають на всі запитання, які в мене є, пояснюють, якщо я чогось не розумію. Часто можуть заспокоїти, якщо щось не так, пояснюють, коригують».

Полтавська команда раннього втручання складається з чотирьох фахівців, які у 2023 році пройшли тренінг, організований за підтримки ЮНІСЕФ у партнерстві з Центром соціальних послуг та реабілітації «Джерело», БФ «Інститут раннього втручання» (Харків) та ГО «Українська мережа за права дитини». 

Ганна Кукуруза, виконавча директорка БФ «Інститут раннього втручання», як тренерка навчала полтавську команду спеціалістів з раннього втручання та ще 15 команд з інших регіонів. «Навчання поєднувало і теоретичні заняття, і практичне отримання знань та навичок. І вже під час навчання команда розпочинала під супервізією тренерів працювати з реальними сім'ями. Важливо, що послуга раннього втручання — це послуга, яка надається разом із сім'ями і для сімей. Дуже важливо в ранньому втручанні вміти слухати, чути батьків, мати професійні навички для залучення батьків до партнерства в цій справі».

Спеціалістка наголошує, що зараз, під час війни, потреба в послузі раннього втручання зростає, тож важливо зробити її більш доступною: «Розвиток маленької дитини критично залежить від того, як вибудовуються взаємини між дорослими й дітьми, коли вони ростуть і розвиваються. Батьки зараз переживають стресові, а іноді травматичні події, які можуть вплинути на якість спілкування з дітьми і, зрештою, на їхній розвиток, — пояснює Ганна Кукуруза. — Важливо, щоб сім’я могла отримати послугу раннього втручання, якщо відчуває в цьому потребу». «Що раніше ми починаємо займатися з дітьми, то більше шансів побороти ту проблему, з якою вони стикнулися. І головна суть послуги раннього втручання в тому, що фокус зміщується з надання послуг дитині в інституції на підтримку родин, — говорить Дмитро Лобанов, фахівець ЮНІСЕФ із захисту дітей у Полтавській області. — Спеціалісти команди раннього втручання навчають батьків, як правильно працювати над розвитком дитини у звичному для неї середовищі: на майданчику, в лікарні, в магазині, вдома».

Як записатись до відділення раннього втручання

- Адреса відділення: вулиця Івана Мазепи, 27-а,

- телефон для запису 0504033447

Ініціативу створення відділення раннього втручання підтримала Полтавська міська рада, яка виділила кошти з місцевого бюджету та надала приміщення, що забезпечить сталість цієї послуги у громаді. До того ж Полтавська громада першою серед громад Полтавської області запровадила таку соціальну послугу. Додаткове навчання з раннього втручання пройшли також команди фахівців з Кременчука й Пирятина.

«Без розуміння місцевою владою важливості послуги раннього втручання і без підтримки було б дуже важко її запровадити. Мотивація і готовність влади вкладати інтелектуальні, матеріальні, фінансові ресурси — запорука успішності справи. Це  далекоглядно. Послуга дозволяє зменшити вплив порушень розвитку на щоденне життя дитини та сім'ї, попереджає інвалідизацію дітей. Батьки стають більш компетентними та самозарадними», — запевняє Ганна Кукуруза.

Дмитро Лобанов додає, що залучити підтримку для цієї ініціативи з боку місцевого самоврядування вдалося завдяки досвіду пілотної програми ЮНІСЕФ, яка впроваджувалася у двох регіонах за підтримки «Української мережі за права дитини» та реабілітаційного центру «Джерело». Саме в межах цієї програми «Українська  мережа за права дитини» здійснила успішну адвокаційну кампанію зі створення однієї інтегрованої послуги раннього втручання. Ця ініціатива була впроваджена за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW.