«Від нас люди не виходять лише з однією довідкою ВПО». Яку допомогу отримують переселенці у Сумській громаді

11 червня 2024 0

Із початку повномасштабного вторгнення у Сумській громаді зареєстрували понад 28 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Переважна більшість людей – це мешканці прикордоння Сумщини. На яку допомогу можуть розраховувати люди, які перемістилися у Сумську громаду – розповіла заступниця начальника управління у справах осіб із інвалідністю та соціального обслуговування громадян департаменту соціального захисту населення Сумської міськради Вікторія Литвиненко.

За словами Вікторії Литвиненко, більшість переселенців потребують соціального супроводу.

Перше, з чим допомагають у соцзахисті – це видача довідки переміщеної особи. Якщо люди евакуюються централізовано на транспорті місцевої влади — з ними будуть присутні соціальні працівники, які одразу на місці повідомляють людям, яку допомогу вони можуть отримати та куди можуть поселитися.

«Певна кількість людей, які приїздять – це люди поважного віку, ті, які мають інвалідність та потребують соціального супроводу: догляд вдома, адаптація, натуральна допомога. Зараз 11 людей забезпечені послугою догляду вдома, їх відвідують соціальні робітники, вони і прибирають, і готують їсти», — говорить Вікторія.

Фото: Департамент соціального захисту населення

Допомагають і громадські організації, часто вони виїздять у прикордонні громади, вивозять звідти людей і везуть їх одразу в департамент соцзахисту, де працівники визначають, чого саме потребують ці люди. Пані Вікторія говорить, громадські організації забезпечують транспортний супровід, тобто відвозять людей і до місць поселення, і в лікарні, а також видають гуманітарну допомогу.

«Із нашого приміщення соцзахисту людина виходить вже з продуктовим набором, за можливості, з гігієнічними засобами, з постільною білизною. Тобто від нас не виходять люди лише з довідкою ВПО», — пояснює посадовиця.

З жовтня 2022 року у Сумах визначили три гуртожитки навчальних закладів для тимчасового розміщення ВПО. Тобто, поки людина не отримала допомогу на проживання від держави, вона може жити там.

Фото: Гуртожиток для ВПО

Загалом у трьох гуртожитках можуть розмістити 182 людини, наразі в них живуть 72 переселенці. Це і самотні люди, й цілі родини. Також зараз у гуртожитку живуть дві бабусі з прикордоння, які потребують догляду, тож до них прикріпили соціальних робітниць.

Якщо евакуюються люди, яким нікуди їхати, або їхні родичі дуже далеко, а вони потребують постійного стороннього догляду, їх влаштовують до інтернатних установ. Окрім того, в кінці 2023 року на державному рівні почав працювати експериментальний проєкт, завдяки якому люди похилого віку та люди з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб можуть протягом пів року жити у санаторних закладах. Із Сумської громади людей можуть поселити у санаторії «Слава» в Миргороді, зараз туди відправили сімох таких людей.

Якщо до соцзахисту звертаються мами з дітьми, підключається «Центр соціальних служб». За потреби допомогу надають і працівники «Центру матері та дитини», вони можуть оселити у себе лише жінок із дітьми, це і ВПО і ті, які постраждали від домашнього насилля. Там допомагають влаштувати дітей до навчальних закладів, відновити документи, а також організовують заходи для соціальної адаптації цих людей.

Також переселенці Сумської громади можуть звернутися у соціальний міський територіальний центр соціального обслуговування «Берегиня». Вже понад 3,5 тис. ВПО отримали там допомогу: це і натуральна допомога (одяг, продукти, засоби гігієни, засоби реабілітації), послуги перукаря, послуги дитячої кімнати. Маломобільні люди можуть отримати послугу соціального таксі, якщо їм треба потрапити до лікарні.

Через посилення обстрілів, навесні 2024 року з прикордоння Сумщини особливо активізувалася евакуація. Нині у Сумській громаді оселяються люди з Білопілля, Ворожби, Великої Писарівки, Юнаківки, Хотіні та навколишніх сіл.