Експеримент у Полтаві: журналісти показали владі, як можна зекономити мільйони гривень з бюджету

25 березня 2024 0

Джерело: biz.censor.net


Наприкінці минулого року журналісти інтернет-видання “Полтавщина” у своєму розслідуванні з'ясували, що міська влада закупила дрони для військових за завищеною вартістю. Через матеріал поліція відкрила кримінальне провадження, а керівника департаменту цивільного захисту Полтавської міськради замінили. Однак цього року тема закупівель отримала продовження. Журналісти зробили експеримент та продемонстрували міській владі, як можна знайти постачальників та зекономити кошти з бюджету. Про це, а також про позитивні рішення від публікацій журналістів, – у блозі полтавської представниці Інституту масової інформації. 


Спочатку – про хороше 


Видання “Полтавщина” – практично єдине у регіоні, яке систематично моніторить закупівлі, стежить за організованими тендерами влади міста та області, публікує розслідування про корупцію під час тендерів. Певною мірою саме публікації “Полтавщини” тримають владу в тонусі і неодноразово ставали джерелом для розслідування поліцією справ з ознаками корупції, а також причиною скасування скандальних тендерів за завищеними цінами. 

Зокрема, після минулорічного розслідування про закупівлю дронів для військових сталося диво  – міська влада провела закупівлю для дитячих садочків за вдвічі меншою вартістю. Департамент освіти Полтавської міськради уклав новий договір щодо постачання хліба у дошкільні навчальні заклади громади. Нова закупівля відбулася через спрощену процедуру Prozorro Market. Освітяни уклали угоду з ТОВ “Полтавський комбінат хлібобулочних виробів”. Дешевшу пропозицію цього учасника департамент відхилив на минулих торгах півтора місяця тому. Однак після моніторингу держаудиторів попереднього тендеру, освітяни скасували угоду, за якою замовили хліб у два рази дорожчій. “Полтавщина” з'ясувала, що кожен будній день до кінця цього року “Полтавський комбінат хлібобулочних виробів” доставлятиме у дитячі садочки хліб з пшеничного борошна в пакуванні у майже 60 дошкільних навчальних закладів громади. Вартість угоди — 1 млн 181 тисяч грн за 63511 кілограмових буханців. Ціна кілограмової хлібини — 18,60 грн. Ця вартість вдвічі дешевша за ціну попереднього постачальника, з яким освітяни вимушено розірвали договір.


Спроба міської влади потролити журналістів


У березні міська влада закупила 118 дронів для потреб військових за 19,9 млн грн. На тендер зайшла лише одна фірма, власником якої виявився підприємець, який вже постачав місту дрони і, як виявилося, за завищеними цінами. Після скандалу довкола вартості минулорічних БпЛА підприємець продав попередню компанію “ЗЕД-Мобайл”, щодо діяльності якої правоохоронці відкрили кримінальне провадження, і купив нову ТОВ “Сайберф”. Саме у “Сайберф” міськрада і купила в березні дрони для військових. 

Через те, що вона закупила дрони у одного поставщика, який просто змінив назву фірми, журналісти порівняли, як купують дрони у інших регіонах. Журналіст “Полтавщини” Микола Лисогор виявив, що, наприклад, у Рівному на аналогічні торги зайшли 10 учасників, тому там техніку закупили за ціною нижчою, ніж на “Розетці”. Цією публікацією буквально відкрилася скринька “розбрату” між міською владою та журналістами-розслідувачами. Що ж сталося?

Після того, як Микола Лисогор опублікував на “Полтавщині” статтю, де порівняв попередню закупівлю дронів Mavic 3T Полтавою по 222 тисяч грн з Рівним, де дрони купили по 197 тисяч грн, міська влада оголосила тендер на закупівлю дронів за адекватною, не завищеною вартістю – планували купити 47 безпілотників DJI Mavic 3T з очікуваною вартістю 9 млн 259 тис. грн. Тобто, вартість одного БпЛА мала складати максимум 197 тис. грн. Але якщо у Рівному до такої ціни дійшли шляхом торгів, то у Полтаві з такої ціни стартували. Такий ціновий запит “Полтавщина” назвала “тролінгом журналістів”. Новопризначений керівник департаменту цивільного захисту Полтавської міськради Олександр Сороковий зробив допис у Facebook, де з його коментарів можна зрозуміти, що оголошення цього тендеру, дійсно, є тролінгом журналіста.

“Було б дуже добре та показово для Миколи Лисогора долучитися до цієї закупівлі, і довести всім, що він мав рацію. Вважаю, для нього це повинно стати справою честі та ділової репутації, як для журналіста”, - написав Сороковий.

Журналістам пробували довести, що вони не вміють рахувати, а у Рівному дрони куплялися по 197 тис. грн без батарей, тому вони і коштували дешевше, ніж у Полтаві. Насправді ж, це було не так, оскільки в тендерній документації було чітко написано, що Mavic 3T в Рівному купують в повній комплектації, з додатковими батареями. На редакцію посипалася критика від влади, навіть волонтерів. 

“Критики “Полтавщини”, як і керівництво департаменту, не зрозуміли суть нашої статті. Справа не у ціні, а у тому, що на полтавських тендерах немає конкуренції. Чиновники створюють штучні обмеження, які спотворюють торги. Тому великі замовлення на десятки мільйонів гривень отримує один і той же учасник. Так, в минулому році 90% “оборонних” замовлень Полтави отримав ТОВ “ЗЕД-Мобайл”  – написала редакція. 


Експеримент журналістів: знайшли як зекономити до 5,6 млн грн на закупівлях


Журналісти “Полтавщини” зробили експеримент і виконали роботу за посадовців, відповідальних за проведення тендеру. Вони запросили на тендер учасників закупівель в Рівному та інших громадах, які пропонували прийнятні ціни. Контакти взяли з поданих ними на Prozorro документів. 

Як працювала редакція під час свого експерименту: розповідали телефоном потенційним учасникам тендеру, що допомагають департаменту цивільного захисту Полтавської міськради провести тендер і хочуть побороти монополію у полтавських закупівлях. Також цікавилися, що не так з умовами полтавського тендера. Фірми, яким телефонували журналісти, дякували за запрошення, а один з потенційних учасників підтвердив, що зайде на цей тендер, бо пропозиція його зацікавила (так і сталося).

“Паралельно ми вивчали ринок і все більше переконувалися, що ціна за дрон 197 тис. грн цілком реальна. Показавши оголошений тендер одному з перевірених польських постачальників дронів, ми отримали цінову пропозицію у 4750 доларів за DJI Mavic 3T (включно з розмитненням та доставкою в Україну) — це 183 тисячі гривень за поточним курсом. На жаль, ця компанія не має юридичної особи в України для участі в тендері”, – йдеться у поясненні “Полтавщини” про свій редакційний експеримент. 

12 березня перший заступник міського голови Валерій Пархоменко в інтерв’ю проєкту “Ми Полтава” сказав, що на останній тендер із закупівлі дронів ніхто не подався (див. на 45 хв 23 сек відео. -авт), і що  197 тисяч грн за дрон Mavic 3T – занадто низька ціна, а за маніпуляції “хтось має відповідати”, натякаючи, вочевидь, на журналістів. Однак на той момент подача пропозицій закінчувалася лише 13 березня о 13 годині, а до цього моменту ніхто, навіть сам замовник, не міг знати, хто подався на тендер. 14 березня відбувся аукціон. На торги із закупівлі дронів зайшли три учасники.

Після аукціону кінцеві пропозиції були наступними:

  • ТОВ «Технопроф» — 9 188 500 грн.

  • ТОВ «Інкос Індастрі» — 8 851 510 грн.

  • ТОВ «Емсі Прінт» — 8 648 000 грн.

Згодом у коментарі полтавській представниці ІМІ Валерій Пархоменко пояснив свої слова так: "На питання щодо закупки дронів в інтерв'ю одному з видань я говорив, що вони закуплялися через Прозорро. І по позиції на поточний момент я озвучив, що на даний момент (саме у той день) заявок ще не було ні від кого. До дня закінчення тендеру залишалося 2 чи 3 дні".

Столичні фірми «Технопроф» та «Інкос Індастрі» — досвідчені постачальники дронів, вони, до речі, брали участь в торгах у Рівному. Аукціон виграла закарпатська «Емсі Прінт», запропонувавши найнижчу ціну — 184 тисяч гривень за дрон. Станом на 22 березня договір з переможцем тендеру міська влада ще не підписала.

Видання переконане, що їхнє розслідування дозволяє зробити висновок, що керівництво Полтави купляло спорядження для військових з переплатою. Оскільки у підсумку, завдяки залученню “Полтавщиною” учасників з інших регіонів, вдалося знайти учасників з дешевшою пропозицією. Тож, після підписання договору міська рада може купити Mavic 3T за 184 000 грн.Таким чином, довели журналісти, Полтава може зекономити 1,8 млн, порівнюючи з ціною на Mavic 3T у лютневому тендері, і 5,6 млн грн, якщо порівнювати з цінами “ЗЕД-Мобайл”, за якими місто купило дрони у грудні минулого року. 

Реакція влади

Суспільний резонанс як на розслідування, так і на експеримент “Полтавщини”, виявився досить великим. Обговорення не стихає вже тиждень. 

"Історія з публічністю – це базова необхідність, яку ми здійснили у міській раді. Те, що відбулося зараз - максимально позитивна ситуація. Це показує конкретний момент, адже, чим більше інформування, тим більша є можливість розширювати конкуренцію. Особливо ту, що стосується торгів. Дякую громадськості та представникам медіа, журналістській спільноті. Це хороший кейс, який показує, що у співпраці можна досягати хороших результатів. Єдине, щоб це було не у якійсь войовничій атмосфері. Це має бути лише співпраця. Такий механізм, як співпраця з журналістами, дає можливість ще більше розширювати ринки, щоб про нас більше знали, і ще більше, можливо, подавалися на участь", – прокоментувала представниці ІМІ ситуацію Марина Сєрова, керівниця пресслужби Полтавської міської ради.  

"Згідно з ст.5 Закону України “Про публічні закупівлі” персональне запрошення учасника або декількох учасників до участі в тендері ставить їх у нерівне становище щодо інших потенційних учасників, що, своєю чергою, суперечить принципу недискримінації учасників та рівного ставлення до них. Також, щодо закупівлі 118 квадрокоптерів, то договір укладено та ми чекаємо на поставку продукції від постачальника. Стосовно закупівлі 47 квадрокоптерів - зараз уповноважена особа розглядає усі подані документи від учасників до даного тендеру. Наступний крок - оголошення переможця та підписання з ним договору на поставку. Зауважу, що ми взяли до уваги рекомендації від Робочої групи "Прозорості і підзвітності" при ОВА", - сказав директор Департаменту ЦЗ та ОР Полтавської міськради Олександр Сороковий.  

Журналісти “Полтавщини” скаржаться, що після розслідування про дрони комунікація із міськрадою погіршилася 


Редакція “Полтавщини” повідомила, що Полтавська міськрада надає їм неповні відповіді на інформаційні запити. За словами журналістів, вони отримали вже три неповні відповіді на інформаційних запити, ще на один – відповіді не отримали зовсім. 10 березня видання  опублікувало статтю “Два роки тому у Полтаві сформували продовольчий резерв вартістю 23 млн грн: яка його доля”, з якої стало відомо, що журналісти отримали неповні офіційні відповіді. 

“До міськради залишається багато запитань. Враховуючи невдале спілкування через інформаційні запити, пропонуємо Катерині Ямщиковій та її заступникам публічно прокомунікувати питання наявності продрезерву, його роздачі та можливого оновлення”, – заявили в редакції. Крім того, “Полтавщина” скаржиться, що міська рада надала неповні відповіді на інші запити редакції: 

  • на прохання надати інформацію про власника малої архітектурної форми у вигляді вуличного годинника, яка розташована на Каштановій алеї, редакція отримала відписку;

  •  запит про технічну сіль, скерований редакцією в грудні минулого року, переспрямували до Управління житлово-комунального господарства Полтавської міськради, далі, за словами “Полтавщини”, три місяці тиші

  • запит щодо розрахунку очікуваної вартості дронів отримали через місяць, але без конкретики

На ще один запит, у якому “Полтавщина” просила надати перелік адрес, де в Полтаві не працюють ліфти, відповіді не надали. Представниця ІМІ зверталася до Полтавської міської ради з проханням пояснити ситуацію. Керівниця пресслужби Марина Сєрова відреагувала так: “Якщо хтось із департаментів, управлінь та інших розпорядників вчасно не надає відповідь на письмовий інформаційний запит у визначений термін, прошу написати мені відразу”. Секретарка Полтавської міськради Катерина Ямщикова пообіцяла, що невдовзі “Полтавщина” отримає відповідь на запит про ліфти, а також зазначила, що проконтролює кожен із запитів, на який редакція отримала неповну відповідь. Щодо ліфтів, того ж дня інформацію журналістам надали, і медійники змогли проінформувати про важливу для жителів міста тему:

13 березня Полтавська міська рада надала на своєму тг-каналі перелік ліфтів. 

22 березня пресслужба Полтавської міськради запланувала надати частину відповідей за запитами медіа вживу, під час зустрічі біля одного з комунальних підприємств міста.

Утім, як розповів полтавській представниці ІМІ журналіст “Полтавщини” Микола Лисогор, проблема щодо доступу до інформації залишається. 

“Раніше були проблеми з отриманням ґрунтовної інформації на запитання, а після матеріалу про дрони її взагалі не надають. Міська влада ніяк не прокоментувала історію із закупівлею дронів і тролінговим тендером, який в результаті виявився успішним. А також ніяк не відреагувала на скандал із дисертацією заступниці міського голови Лесі Марталішвілі, де ми знайшли плагіат, та впродовж трьох тижнів не надали відповіді на питання щодо перейменування вулиці Анатолія Кукоби”,  – сказав Микола Лисогор.


Що далі?


Через комунікаційну прогалину, яка виникла між журналістами та міською владою, полтавська представниця ІМІ організувала робочу зустріч журналістів та пресслужби Полтавської міськради, щоб обговорити проблеми та вирішити їх. Наразі триває збір питань, які накопичилися у полтавських журналістів. Після цього всі претензії медійників до міської влади обіцяють виправити. Як це відбуватиметься й чи успішно, побачимо уже у квітні.  


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.