Перелік сервісів та платформ з пошуку людей, які зникли через війну в Україні

22 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Список ресурсів , які допоможуть більш ефективно та швидко отримати інформацію про близьку вам людину.

 Широкомасштабний наступ Росії на Україну не залишив байдужим ні одного свідомого українця. Мільйони наших співвітчизників вимушені були розлучитися із друзями та членами сімей, а ще сотні тисяч назавжди втратили своїх близьких або вже тривалий час не знають про їхню долю через відсутність зв’язку, полон чи примусове вивезення до фільтраційних таборів. Однак поки немає офіційного підтвердження смерті завжди залишається надія що людина жива і її лише треба знайти.

 

Тож підготували для вас кілька інформаційних платформ та ресурсів, які допоможуть відшукати тих із ким ви втратили зв'язок через війну.

 

 

Пошук через соцмережі

Більшість українців не залежно від віку є активними користувачами соцмереж. Тому починаючи пошук людини варто передусім розмістити оголошення саме там.

Аби збільшити шанс на отримання інформації про людину, варто додати її фото, а також вказати важливу інформацію і особливі прикмети.

Також слід підписатись на групи у соцмережах міста, у якому востаннє знаходилась близька вам людина та додатись до спільнот міста куди вона потенційно могла виїхати.

Через соцмережі також можна знайти контакти сусідів чи знайомих людини, яку ви загубили. Цілком ймовірно, що вони мають хоч якусь інформацію про зниклого.


Пошук у списках евакуйованих

Паралельно із пошуком у соцмережах радимо вам вивчати списки тих, кого евакуювали через гуманітарні коридори. Звіряти інформацію можна на сторінці ДСНС у Фейсбуці або на їх сайті. 

Також можна звернутися на гарячу лінію за номером (099) 277 - 45 - 71. Графік роботи: у будні з 09:00 до 18:00, у суботу з 11:00 до 14:00, у неділю вихідний.


Дзвінок до поліції

Якщо у місті проживання людини є зв'язок, однак особисто з нею у вас втрачений контакт треба якомога швидше зв'язатися з лікарнями та поліцією. Адже ситуації трапляються різні від затримання для встановлення особистості, до потрапляння під обстріл чи отримання поранення. Чим раніше ви почнете шукати людину та обдзвонювати відповідні установи ти швидше зможете звузити коло пошуку, а той знайти потрібну особу.

 

Служба розшуку Червоного Хреста України

 

На офіційній вебсторінці Червоного Хреста України у фейсбуці повідомили що у разі втрати зв’язку зі своїми близькими можна звернутись до Служби розшуку Червоного Хреста України за вказаними номерами:

Київ (096) 304-43-75; (066) 250-99-57;

Львів (095) 250-12-74;

Харків (099) 206-54-93;

Дніпро (095) 250-11-81;

Краматорськ (095) 250-12-29.

 

 

 Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених

 

На офіційному веб-сайті Служби Безпеки України від 28 лютого було повідомлено про початок роботи Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених.

 

Для звернень цілодобово працюють наступні телефони:

+38 (067) 650-83-32; 

+38 (098) 087-36-01

А також можна написати запит на електронну адресу: [email protected].  

  

Національне інформаційне бюро

 

Розуміючи, що під час війни проблема пошуку рідних та близьких стає дедалі актуальнішою, спеціально для її вирішення створено Національне інформаційне бюро.

Туди Центр протидії дезінформації при РНБО України вносить відомості про військовополонених, загиблих, незаконно утримуваних та зниклих безвісти військовослужбовців, а також про осіб з-поміж мирного населення. Зона охоплення  роботи Бюро розповсюджується на всю територію України включаючи тимчасово окуповані та непідконтрольні території. Щоб дізнатися інформацію про людину, яку ви шукаєте, треба зателефонувати за номером "гарячої лінії" 1648. Для дзвінків з-за кордону варто використовувати номер +380 44 287 81 65. Лінія також функціонує у месенджерах. Електронна пошта для зв'язку: [email protected]

 

Окрім цього, 17 березня у Бюро повідомили про створення уніфікованої онлайн-форми для запитів на пошук людини.

Для того, аби подати заявку для пошуку людини, особі, що звертається необхідно зазначити, зокрема, такі дані про себе:

 

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • номер телефону;
  • електронну адресу;
  • поштову адресу;
  • інші контакти;
  • родинний зв'язок з особою, що розшукується.

 

Про особу, яка розшукується, потрібно вказати наступне:

 

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • громадянство або національність;
  • дату народження;
  • місце народження;
  • номер телефону;
  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • дівоче прізвище матері;
  • як із військом взаємодіє ця особа;
  • звання і посаду;
  • місце служби;
  • армійський, полковий, особовий чи серійний номер;
  • особливі прикмети (тату, родимки, шрами, специфічні прикраси);
  • позивний/псевдо;
  • іншу важливу інформацію, яка може полегшити пошук. 

 

Вірим,о що кожен кого ви шукаєте живий і вже або незабаром буде у безпеці. Тож, закликаємо у випадку знайдення людини повідомити про це всі канали пошуку, де ви подавали запит. Окрім цього радимо проявити емпатію та поділіться власним позитивним досвідом пошуку людини із тими шукачами, яким ще необхідна допомога та визначеність.