"Ми не хочемо створювати нове гетто" - Дмитро Лунін поділився власним баченням щодо майбутнього житла для переселенців

18 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Очільник ПОВА розвіяв перестороги, щодо реальності побудови двох тисяч квартир до кінця року.
У Полтаві житло для переселенців попри всі строки буде стаціонарним і керівництво області не готово розглядати навіть ідеї щодо швидкої побудови тимчасових модульних містечок.
Про це повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін на своєму щотижневому брифінгу для регіональних ЗМІ. Так, 15 червня під час онлайн-зустрічі з журналістами він прокоментував заяву полтавського забудовника Сергія Іващенка щодо неможливості укластись у піврічні строки для побудови якісного житла. На думку пана Сергія, заявлені строки абсолютно нереальні, адже лише на виготовлення необхідної технічної документації піде не менш ніж 10 місяців, а про зведення повноцінних будинків годі й говорити.
Ці слова викликали занепокоєння у людей, зокрема переселенців, яким пообіцяли поліпшення житлових умов до кінця року.
Однак за словами Дмитра Луніна, заяви Іващенка це виключно показник його компетентності як забудовника і на заявлені строки ця інформація аж ніяк не впливатиме. Як аргумент на свою користь він навів свідчення фахівців з Офісу Президента та представників великих будівельних компаній.

"Ми свідомо відмовились від ідеї швидко вирішити питання житла за рахунок модульних містечок. Не скажу за всіх, але особисто я проживши з 2014 по 2019 роки у Харкові на власні очі бачив на що вони згодом перетворюються. Те, що мало виключно тимчасовий характер стало постійним, а сам район став своєрідним гетто. Тому будувати ми будем нормальні сучасні багатоповерхові будинки із розвиненою та проведеною комунікацією та відповідно до усіх вимог безпеки та інклюзивності.
Щодо швидкості такого будівництва то передусім це залежить від технології, потужностей та масштабів. Його об’єктивно можна зробити у визначений строк залучивши спецтехніку та чимало робітників. Для великих будівельних компаній, якою компанія Іващенка не являється це взагалі не проблема. Тому ми плануємо допускати до участі у тендері не лише місцеві компанії, але й охочих з усієї  України. Головне це наявність будівничого потенціалу, тобто достатня кількість людей та техніки, спроможність вкластися у визначені строки, а також найнижча ціна серед конкурентів. Поки ми ще не оголошували тендер, але не думаю що з цим будуть якісь складнощі",  - зазначив Дмитро Лунін.
Також він додав,  що старт для початку будівництва залежить виключно від Офісу Президента, який повинен перерахувати 30% від вартості будівництва до початку самого будівничого процесу.