Каблучка на заручини: історія традиції, модні тенденції та дорогоцінності європейської знаті

29 жовтня 2021 0
Олена Кулага
На прикладі прикрас королівських родин Європи, розглянемо традицію дарувати каблучки на заручини. А також з'ясуємо чи популярна ця традиція на Полтавщині?

На Полтавщині весілля заведено було святкувати в період з 1 жовтня до 14 листопада. Цьому святу передував обряд заручин, який з часом змінювався і набував нових форм.  

У наш час класична пропозиція руки й серця рідко обходиться без каблучки. Чоловіки обирають її керуючись своїм смаком та можливостями. Тож звідки походить дана традиція і які прикраси наразі дарують своїм обраницям, з'ясуємо разом з полтавським ювеліром Олександром Гриньком, майстром з 20-річним досвідом роботи.

Як розповів ювелір, у Полтаві традиція дарувати каблучку на заручини досить популярна. Частіше для її інкрустації використовують діаманти, але здебільшого все залежить від фінансової можливості й вподобань замовника:

"Найміцніший камінь, який символізує твердість намірів - діамант, як альтернативу йому замовляють прикраси з цирконами, які найбільше нагадують алмази", - розповів Олександр Гринько.

Трапляється каблучки інкрустують іншими самоцвітами, за бажанням замовника, але класика залишається актуальної. Понад 70 відсотків прикрас прикрашають діамантами або цирконами.   

Як правило полтавці надають перевагу каблучкам класичної форми, коли один великий камінь розміщують по центру виробу, на підвищенні, щоб подати його найпрезентабельніше. 

"Останні років десять у нашому місті збільшився попит на каблучки з білого золота", - говорить Олександр Гринько. Пов'язане це з тим, що біле золото зливається з каменем, візуально збільшуючи його. Загалом, класична модель каблучки на заручини залишається незмінною протягом тривалого часу.  

ЗАРОДЖЕННЯ ТРАДИЦІЇ

Дослідники вважають, що перші каблучки на заручинах почали дарувати ще в Стародавньому Єгипті, коли прикраса була символом приналежності жінки чоловікові. Також згадки про цей звичай існують в Стародавньому Римі, де жінки носили золоті каблучки на людях, а залізні - вдома.

Та все ж засновником цієї традиції вважають ерцгерцога Максиміліана Австрійського, який в XV столітті подарував перстень з діамантом своїй нареченій Марії Бургундській. Відтоді традиція швидко розповсюдилася серед європейської знаті.

До нас звичай запитувати згоду на одруження даруючи перстень прийшов не так давно. Але він швидко набуває популярності серед сучасної молоді.   

ДІАМАНТИ, САПФІРИ, РУБІНИ ТА СМАРАГДИ - КАБЛУЧКИ НА ЗАРУЧИНИ АРИСТОКРАТІВ ЄВРОПИ

Всупереч поширеній думці, що каблучка на заручини має бути обов'язково з діамантом, спадкоємці європейської знаті спростовують цей шаблон. Протягом віків для таких випадків використовували різне коштовне каміння: рубіни, смарагди, сапфіри тощо. 

До вибору прикраси ставилися відповідально і першочергове значення мав сенс, який наречений намагався донести своїй обраниці. Каблучка могла символізувати країну походження жінки, особливості її темпераменту чи зовнішності. Крім того, поширеною була традиція дарувати фамільні коштовності, які дісталися нареченому у спадок від бабусі чи мами. Традиція, яка символічно поєднує покоління.  

Діамант вважали символом світла і життя, стійкості у коханні, відкритості й чистоти помислів. Напевно, найпопулярніша каблучка з діамантами - прикраса королеви Великобританії Єлизавети II, подарунок герцога Філіпа Единбурзького.

Герцог сам створив ескіз прикраси, а згодом замовлення виготовили ювеліри компанії "Garrard". Прикраса, яка стала початком відносин найвідомішої пари туманного альбіону, має історію. Для її створення Філіп використав діаманти з тіари своєї матері грецької принцеси Аліси. Виконана каблучка в платині.

Монарше весілля відбулося 20 листопада 1947 року. Відтоді королева не знімаючи носить подарунок Філіпа разом з обручкою з жовтого валійського золота.

Також каблучку з діамантом подарував Чарльз, принц Уельський своїй давній обраниці й другій дружині Камілі, герцогині Корнуольській. Прикраса також має історичну цінність, адже раніше вона належала бабусі Чарльза і матері королеви Єлизавети II. 

Діаманти для своєї нареченої американки Меган Маркл, обрав онук монарха - принц Гаррі, герцог Сассекський. Каблучку створювали за його ескізом. Для  оздоблення використали три алмази, два з яких з особистої колекції принцеси Діани, матері Гаррі. У центрі розташований великий діамант, привезений з  Ботсвани (там закохані провели багато часу).   

Крім того, прикрасу з діамантом подарував принцесі Беатріс італійський аристократ Эдоардо Мапеллі-Моцци. Він також сам працював над дизайном каблучки, як результат вона має доволі традиційний вигляд. Каблучка Беатріс - з великим діамантом у центрі й декількома меншими поруч. Візуально вона дуже схожа на прикрасу монаршої бабусі принцеси.

Сапфір - символ мудрості, самопожертви, філософського сприйняття життя, душевної чистоти, спокою та рівноваги. Власницею найвідомішої каблучки з сапфіром є Кетрін, герцогиня Кембридзька. Принц Вільям, зробив пропозицію Кейт, подарувавши їй каблучку своєї матері принцеси Діани, яка трагічно загинула в автотрощі. Прикраса з білого золота, прикрашена сапфіром та дрібними діамантами. ЇЇ Кетрін носить традиційно разом з обручкою з валійського золота. 

 

Каблучку в жовтому золоті з рожевим сапфіром парпараджа подарував на заручини обранець принцеси Євгенії - містер Джек Бруксбенк. За його словами, сапфір змінює колір в залежності від того, під яким кутом на нього дивитися. Саме ця особливість каменю асоціюється у нього з Євгенією. Прикраса виглядає вінтажною і схожа на каблучку матері Євгенії Сари Йоркської.

Рубін - символ гідності, палкого кохання і життєвої сили. Власницею прикраси з рубіном була молодша сестра королеви Єлизавети II - Маргарет. Каблучку їй на заручини подарував обранець  фотограф Ентоні Армстронг-Джонс. Під час офіційного оголошення про заручини, на пальці принцеси сяяла каблучка з рубіном у вигляді квітки. Рубін в ній нагадував троянду - на честь другого імені нареченої - Роуз.

Каблучку з рубіном отримала також Сара Фергюсон - дружина другого сина королеви  Ендрю Йоркського. Для каблучки герцог використав бірманський рубін в оточенні десяти діамантів. Дорогоцінна конструкція утворювала полум'яну квітку. Колір вогню нагадував принцу свою рудоволосу обраницю і це вплинуло на вибір каменю. 

Смарагд - талісман сімейних відносин, сповнених ніжності та вірності. Рідше прикраси для заручин інкрустують смарагдами. Найвідомішим таким прикладом є каблучка американки Уолліс Сімпсон, подарунок Едуарда VIII, який відрікся від корони заради можливості бути поруч з коханою жінкою. На прикрасі зі смарагдом майже у 20 каратів ювеліри вигравіювали слова: "Відтепер ми належимо один одному 27.10.36".

Зустрічаються випадки, коли прикраси символізують кольори національного прапора, наприклад каблучка кронпринцеси Мері Данської. З часом кронпринцеса стане королевою Данії. Напевно саме тому її обранець принц Фредерік подарував їй доволі патріотичну коштовність з діамантами та двома рубінами, які разом нагадують прапор Данії.

Таким чином вчинив і брат Фредеріка принц Данії Йоахім. Своїй нареченій француженці Марі Кавальє він подарував прикрасу з діамантами, сапфірами й рубінами, які символізують прапор Франції.

****

Отже, до традиції дарувати каблучку на заручини кожний підходить індивідуально, керуючись багатьма факторами. Та все ж найважливіші не вартість прикраси, не форма, не колір і не цінність металу, а рішення двох людей об'єднати свої долі і йти по життю поруч, міцно тримаючись за руки.

фото: ru-royalty.livejournal.com