На Полтавщині планують відкрити Центр реабілітаційної медицини

07 листопада 2022 0
Яніна Климань
На базі полтавської клінічної лікарні планують створити Центр реабілітаційної медицини.

В області планують відкрити Центр реабілітаційної медицини на базі Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського. Про це на апаратній нараді повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Там надаватимуть спеціалізовану допомогу з ураженням нервової й опорно-рухової систем. У лікарні працюватимуть лікарі фізичної та реабілітаційної, лікувальної та спортивної медицини, ерготерапевти, фізичні терапевти. Приміщення вже є, договір підписали, найближчим часом буде поставлене нове обладнання, яке націлене на фізичну реабілітацію.

Загалом на Полтавщині розпочали створення реабілітаційних відділень із метою забезпечення відновного лікування та надання реабілітаційної допомоги військовослужбовцям. На базі комунальних закладів розгорнули 271 ліжко відновного лікування.

У Полтавській обласній клінічній лікарні відновного лікування за 9 місяців 2022 року пролікували 513 стаціонарних хворих.

Полтавська область однією з перших в Україні впровадила систему надання психосоціальної та медичної реабілітації учасникам АТО та ветеранам війни. У межах українсько-литовського проєкту на базі обласних госпіталів для ветеранів війни створили центри психологічної реабілітації для військових. У них працюють мультидисциплінарні бригади у складі лікарів психіатрів і психотерапевтів, психологів, медичних сестер, соціальних працівників та реабілітологів-ерготерапевтів для проведення психосоціальної реабілітаційної хворих. Фахівці бригад пройшли відповідні тренінги та навчання, у тому числі й за кордоном.

За психологічною реабілітацією можна звертатися до:

–  КП "Полтавський обласний клінічний госпіталь для ветеранів війни";

–  КП "Кременчуцький обласний клінічний шпиталь для ветеранів війни";

–  КП "Лубенський обласний госпіталь для ветеранів війни".

У серпні 2022 року обласні госпіталі уклали договір із Міністерством у справах ветеранів України на надання послуг із психологічної реабілітації ветеранів війни та військовослужбовців ЗСУ. Цю послугу отримали вже 210 пацієнтів.

Крім того, в області "Миргородкурорт" приймає на реабілітацію громадян України, які постраждали внаслідок війни. На сьогодні в ньому створили понад 20 профільних та реабілітаційних відділень, які дозволяють проводити комплексне оздоровлення громадян і пропонують понад 300 видів діагностичних обстежень та лікувальних процедур.