За підробіток українців зобов'яжуть сплачувати податок

10 лютого 2022 0
Українців, які мають підробіток хочуть зобов'язати сплачувати податки. Це стосується нянь, майстрів манікюру та перукарів, SMM-спеціалістів, таксистів. Вони повинні зареєструватися в податковій та використовувати касовий апарат.




Ти багато віддаєш, але натомість ти багато й отримуєш.

Українців, які мають додатковий підробіток хочуть зобов’язати сплачувати податки. Полтавець Андрій Небрат окрім основної робити працює ще й ведучим на заходах. Одне свято коштує від п’яти тисяч гривень, проте незабаром частину доходу доведеться віддавати державі.

"Для того, щоб це вірно зробити повинна бути якась нормальна законодавча база. Якщо питання буде ретельно відпрацьоване, будуть механізми, які дозволять відстежувати доходи й зроблять податки не такими драконівськими", – розповів ведучий заходів Андрій Небрат.

Податок хочуть поширити на чотирнадцять видів підробітків. Серед них: репетитори, няні, майстри манікюру та перукарі, SMM-спеціалісти, таксисти та кур’єри.

"Ми сплачуємо податки, ми відкриваємо ФОП і ми платимо податки. 1600 гривень сплачую, вони нам все одно їх віддають, щоб ми сплачували. Там все розраховано добре", – зазначив кур'єр Ярослав.

Українцям, які мають додатковий підробіток, потрібно буде реєструватися у податковій і використовувати у своїй діяльності касовий апарат або наприкінці року задекларувати свої доходи.

"Держава робить більш зрозумілий цей статус КВО, який є. Також поки що незрозуміло, але можливо буде зменшено розмір податків. Тому що зараз всі доходи, які отримані від діяльності поза межами основної, оподатковуються 18 відсотків ПДФО плюс півтора відсотка – військовий збір", – сказав юрист Тарас Захаров.

"В цьому році громадяни, які до цього не сплатили своєчасно податки мають право подати одноразову добровільну спеціальну декларацію з доходів, з яких не були сплачені податки. Сплатити вони можуть за зниженою ставкою до першого вересня 2022 року", – розповіла завідувачка сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Полтавській області Вікторія Захарченко.


Проте економісти запевняють, що таке нововведення може вдарити по кишені громадян та підприємців.

"Це точно невчасна ініціатива. В сьогоднішніх важких соціально-економічних умовах не можна збільшувати податкове навантаження. Тим більше не можна впроваджувати нові податки.

Якщо уряд розраховує, що введе нові податки, у нього прямо лінійно збільшиться податкові доходи, то він дуже помиляється",
– зауважив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Наразі законопроєкт про додаткові податки готують у Верховній Раді. А з початку січня всі підприємці мали почати працювати з касовими апаратами.