В Україні можуть скасувати податки на продукти

16 лютого 2022 0
В Україні хочуть скасувати податки на вітчизняні продукти. Такий законопроєкт подали нардепи до Верховної Ради України. Планують встановити 0 відсотків ПДВ на харчі та 7 відсотків на житлово-комунальні послуги.





В Україні хочуть прибрати податки з вітчизняних продуктів. Тобто вартість молока, хлібу, яєць, олії, круп та макаронних виробів знизиться на 20 відсотків.

"Це дозволить нам запустити економіку", – зазначив депутат Полтавської обласної ради Олег Дядик.

Проте економісти стверджують, що все може відбутися навпаки.

"Якщо знизити ПДВ хоча б на один відсоток, фактично Державний бюджет матиме великі проблеми", – доповнив економіст Олександр Охріменко.

Планують встановити 0 відсотків ПДВ на продукти та сім відсотків на житлово-комунальні послуги. Депутати запевняють, що так українці зможуть економити. На комунальні послуги ціна може знизитися щонайменше на 300 гривень.

"Середньостатистична однокімнатна квартира у будь-якому місті середньостатистично сплачує в опалювальний період понад дві з половиною тисячі гривень лише за опалення.

"Для тих бабусь і дідусів, які отримують мінімальну пенсію це майже половина, а то й більше, ніж їхній дохід", – сказав депутат Полтавської обласної ради Іван Москалик.

Зекономити зможуть українці й на продуктах.

"Давайте ми зробимо на прикладі хлібини, яка в середньому коштує від 13 до 15 гривень. Беремо 15 гривень. Віднімаємо 20 відсотків ПДВ, це виходить 12 гривень. Тобто три гривні економії в кожну родину", – зазначив депутат Полтавської обласної ради Олег Дядик.

Наразі полтавці нарікають, що через високу вартість продуктів, їм доводиться шукати акційні товари.

"Що, дешевше, на що знижка, те й купуємо. Там далі є знижка на ковбасу більш менш сортів, як для собак".

"Піднялися ціни сильно. Не для пенсіонерів, які отримують мінімалку. Це неможливо".

"Ціни ростуть, але жити можна".

"Все потрошку дорожчає, це природно. Ми вже звикли".

Дехто навіть відмовляється від простих, але улюблених продуктів.

"Люблю білих хліб, але його не купую. Раніше б це нарізний взяла, але 16,50 це дорого. Дуже високі ціни, нікуди не годиться, це дуже погано".

"Звичайно, доводиться на всьому економити, у мене дві дитини в родині. Хлопці підліткового віку добре харчуються. Тому на собі як завжди економимо. Ціни дуже кусаються, дуже зросли".

У магазинах продавці запевняють, що кількість покупців зменшилася. Вважають, що все через те, що довелося підняти ціни на товар.

"Я дивлюся по касі, що менше стало покупців. Тому що ціни підвищилися, що робити. Всі їх підвищили, бо газ дорожчав. Це з цими пов’язано", – зазначила продавчиня Лариса Василівна.

"Десь наполовину менше, а чому, мабуть, люди витрачають гроші на інші потреби. Люди просто тримають, очікують розвиток подій: кращий чи ще кращий", – додала продавчиня Олена Володимирівна.

ПДВ є першоджерелом для наповнення бюджету, саме тому знизити або повністю скасувати його неможливо.

"Не будуть виплати зарплат вчителям, лікарям і треба буде зупинити виплати пенсій. Це абсурд і ніхто цього робити не буде", – розказав економіст Олександр Охріменко.

Наповнити бюджет планують не з розміру податків, а з кількості проданих продуктів. Наразі законопроєкт тільки подали до Верховної Ради. Для того, щоб документ ухвалили, за нього мають проголосувати більшість народних депутатів.