Де у Полтаві не варто виходити на кригу

28 грудня 2021 0
У Полтаві не варто виходити на кригу поблизу міських пляжів. Адже там товщина льоду становить два-три сантиметри, а безпечною вважається – п'ять-сім.






У Полтаві поблизу Зеленого острова небезпечно виходити на кригу, адже можна провалитися. Наразі тут товщина льоду становить два-три сантиметри, а безпечною вважається – п’ять-сім сантиметрів. Виходити на кригу не варто на ділянці від Південного мосту й вище за течією.

А ось на ділянці річки навпроти Прирічкового парку через відсутність течії товщина криги вже більша – близько десяти сантиментів. Тому ходити тут безпечно.

Наразі тут рибалить кілька людей.

– Чи є у вас з собою щось, що може допомогти, якщо підете під лід? – запитали.
Ні, немає. Я не провалюся, бо тут міцна крига, – зазначив рибалка Дмитро.

"В мене завжди є багор і ніж, і все. Тобто я підготовлений до усього. В мене є пішня. Якщо проби нею кригу з першого разу, то на лід виходити не можна. А якщо не пробивається, то там товщина криги близько шести сантиметрів й цей лід безпечний", – розповів рибалка Микола Іщенко.

Минулого тижня у Рибцях одна людина потонула.

"З початку цього року зафіксовано 56 трагічних випадків на воді, 49 осіб з яких загинуло. Лише в холодну пору року було зафіксовано 22 випадки, 18 осіб загинуло. В грудні поточного року зафіксовано два випадки, одна людина загинула", – сказала речниця надзвичайників області Яніна Любецька.

Після провалу під лід, аби врятувати людину є близько семи хвилин. Після цього організм починає замерзати. Аби протриматися довше можна використати пусті пластмасові пляшки, які не дадуть піти під воду.

"Виходячи на зимову рибалку, потрібно обов’язково з собою брати мотузку, довжиною 10-15 метрів, рятувальний жилет, який можна зробити з пінопласту або пластикових пляшок й найголовніше – це наявність ручних зачепів", – зазначив начальник КО "Рятувально-водолазна служба" Євген Савчук.

Замість ручних зачепів можна використати звичайні гвіздки, аби можна було самотужки зачепитися за кригу та вилізти з води.

"Для того, щоб врятувати людину, вам може допомогти безліч предметів, а саме: бур, яким бурять лунки рибалки, будь-яка гілка, поблизу водойми або ж можете зняти з себе ремінь", – розповів водолаз Михайло Білаш.

Також для надання допомоги можна використати лижі.

Аби перевірити товщину льоду потрібно використовувати палицю або ж плішню. Проте не варто робити цього просто ногами, адже можна провалитися.