"Подолати дефіцит солі вдасться, приблизно, за два тижні, а закордонний продукт подорожчає на 15 грн" - Дмитро Лунін

26 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Очільник Полтавської обласної військової адміністрації прокоментував ситуацію із сіллю в області та анонсував здорожчання продукту.
Протягом цього тижня на Полтавщині вдасться ліквідувати дефіцит солі. Загалом на подолання ажіотажу в області та наповнення продовольчого ринку знадобиться не більше двох тижнів. Про це повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін на своїй черговій пресконференції з регіональними ЗМІ.    Саме так він прокоментував ситуацію із зникненням з полиць магазинів кам’яної солі виробництва "Артемсіль". Нагадаємо, що ще на початку квітня найбільший вітчизняний виробник солі вимушено зупинив свою роботу, через постійні ворожі обстріли та масову евакуацію робітників. Частину виготовленої на той момент продукції дилери змогли вивезти в інші регіони, тому протягом місяця її ще можна було знайти в магазинах. А вже з початку цього тижня ситуація в супермаркетах стала критичною. Буквально за день, внаслідок штучного ажіотажу, полтавці розкупили останні упаковки солі, що спричинило різкий дефіцит продукції.    Втім, ситуація не залишилася поза увагою голови Полтавської ОВА. У своєму телеграм-каналі, а згодом і на пресконференції він пояснив, що великі мережі магазинів вже працюють над подоланням дефіциту, а також закликав жителів області утриматися від хаотичної купівлі великої кількості пакунків солі.    "В умовах війни можуть виникати перебої з постачанням будь-якої продукції. І причина цьому одна – російський агресор. Тож в умовах війни треба прийняти те, що на заміну вітчизняній солі просто приходить інша – іноземна. Всі девʼять великих національних і регіональних мереж, які працюють на Полтавщині, зробили замовлення та працюють над поновленням продажу солі. Вже на цьому тижні постачі очікуються у "Велмарті", "Еко маркеті", "Сільпо". Загалом на подолання дефіциту товару знадобиться приблизно два тижні. Варто розуміти, що ціна дещо зросте, орієнтовно на 10-15 грн, адже її вартість додатково формуватимуть імпорт та логістичні витрати", - зазначив Дмитро Лунін.    Втім, щоб в очікуванні гімалайської духмяної солі наші читачі могли трохи поекспериментувати в кулінарії ми підготували підбірку із нетипових, але реальних альтернатив солі, які гарантовано знайдуться на кухні в кожного українця. Отже, передусім це :  • сік лимона. Він не лише покращить смак страви, а й через вітамін С, який міститься у великій кількості в лимоні, зробить страву кориснішою. Ідеально пасуватиме у салатах та м'ясних стравах.  • селера. Під час росту селера вбирає велику кількість органічного натрію з ґрунту, його листя, стебла і коренеплоди мають солонуватий смак. До того ж, селера — джерело вітамінів А, С, Е, групи В, калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію, марганцю, хлору, сірки, цинку і фосфору, а також ефірних олій. Селеру можна додавати в страви в свіжому і сушеному вигляді.  • соєвий соус. У складі соєвого соусу є спеції та сіль, тому цей продукт цілком здатен замінити сіль. Бажано споживати соус без додавання консервантів і не більше двох столових ложок за день. Цей замінник солі чудово підійде для перших, м'ясних страв, салатів. Підійдуть й інші соуси, що продаються в магазинах, тому що також містять сіль.  • часник. Вживання часнику знижує потребу організму в солі, крім того, це дуже корисний для здоров'я продукт. Для приготування страв можна використовувати свіжий часник або сушений.   • ламінарії. У складі морських  водоростей багато морської солі. Крім того, вона містить вітаміни та такий цінний мікроелемент як йод. Придбати їх можна в аптеці, або спеціалізованих магазинах.  • сушені овочі. Набори сушених овочів, що зазвичай продаються в магазинах, також вже містять сіль. Такі овочі зберігають свої поживні речовини в сухому вигляді, мають прекрасний аромат і смак, а також їх можна використовувати для приготування будь-яких страв. 
17:54

• хрін, імбир замінять в їжі не лише сіль, а й спеції, а також зміцнять імунітет.  • певною мірою замінити сіль може і звичайний оцет, головне під час споживання — не переборщити з кислотою. Краще взяти м'якші варіанти оцту — як то яблучний, бальзамічний, виноградний.  •      сіль можуть замінити такі спеції, як перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр,каррі та паприка.  • солити страви спокійно можна покупними спеціями для супів. У крайньому разі можна використовувати бульйонні кубики, в яких міститься дуже багато солі, а також глутамат натрію.  • маринади та розсоли після консервації. Його можна використати в якості основи для підливки, соусу чи бази для супу.   Наостанок зазначимо, що відомий шеф-кухар Євген Клопотенко в ефірі телеканалу "1+1" заспокоїв українців тим, що сезон консервації дефіцит та здорожчання солі не зірвуть. За його словами, сіль ‒ такий же консервант, як і цукор або оцет. Тому українські господині можуть сильно не турбуватися ‒ можна буде консервувати овочі без солі — з цукром і оцтом.